Przejdź do treści
Wydarzenie 6 sierpnia przed Sejmem, przed oraz podczas zaprzysiężenia Karola Nawrockiego, odbędzie się wielkie zgromadzenie Polaków. Później - odbędzie się biało-czerwony Marsz na Plac Zamkowy
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej we Wrocławiu zaprasza 6 sierpnia, g. 18, na Mszę św. w intencji nowego Prezydenta RP Karola Nawrockiego w kościele św. Michała przy ul. Prusa 78 we Wrocławiu
Wydarzenie Sejm od kuchni: Spotkanie nad zalewem w Brańsku (woj. podlaskie) z posłami na sejm: R. Foglem, A. Śliwką, J. Sasinem, S. Łukaszewiczem, D. Stefaniukiem i P. Drabkiem. 9 sierpnia (sobota) godz. 18:00
Zaproszenie Klub „Gazety Polskiej” w Perth Australia zaprasza na obchody 81. rocznicy Powstania Warszawskiego, 10 sierpnia 2025 r. (niedziela), g. 9.30 Msza św. - g. 10.45projekcja filmu „Sierpniowe Niebo. 63 Dni Chwały”, 35 Eighth Ave, Maylands
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Pabianice zaprasza na XI Festyn Patriotyczno-Rodzinny, 15 sierpnia 2025 r. godz. 10:00 Msza Św. Godz. 16:00 - rozpoczęcie, Parafia Św. Maksymiliana Marii Kolbego, ul. Jana Pawła II 46, Pabianice
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Kotlet schabowy z kością: klasyka polskiej kuchni z historią w tle

Źródło: canva.com

Historia kotleta schabowego
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej, które niemal w każdą niedzielę pojawia się na naszych stołach. Jego korzenie sięgają XIX wieku, kiedy to w Polsce zaczęły pojawiać się wpływy kuchni francuskiej i niemieckiej. Kotlet schabowy jest blisko spokrewniony z wiedeńskim sznyclem, który z kolei wywodzi się z mediolańskiego cotoletta alla milanese. Ta europejska podróż kulinarna sprawiła, że dzisiejszy schabowy stał się symbolem tradycyjnego, domowego obiadu.

Co wyróżnia kotlet schabowy z kością?

Choć najczęściej spotykamy kotlety schabowe przygotowywane z polędwicy wieprzowej bez kości, to właśnie wersja z kością uchodzi za bardziej wykwintną i soczystą. Mięso przygotowane z kością ma pełniejszy smak, jest bardziej wilgotne i delikatne. Przygotowanie takiego kotleta wymaga nieco więcej precyzji, ale efekt jest tego wart – to prawdziwy rarytas, który zachwyca smakiem i aromatem.

Przepis na kotlet schabowy z kością

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością (ok. 2 cm grubości)
  • Sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Olej do smażenia (można dodać smalec dla intensywniejszego smaku)
  • 1 cytryna do podania

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa:
    Kotlety schabowe z kością delikatnie rozbij tłuczkiem, tak aby miały około 1 cm grubości. Pamiętaj, aby robić to ostrożnie, nie naruszając struktury mięsa przy kości. Mięso dopraw solą i pieprzem z obu stron.
  2. Panierowanie:
    Przygotuj trzy talerze: na pierwszy wysyp mąkę, na drugim roztrzep jajka, a na trzecim umieść bułkę tartą. Każdy kotlet najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej, delikatnie dociskając, aby panierka dobrze przylegała.
  3. Smażenie:
    Na dużej patelni rozgrzej olej (lub smalec). Kotlety smaż na średnim ogniu, po około 5-6 minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Upewnij się, że olej jest odpowiednio rozgrzany, aby panierka nie nasiąkła tłuszczem.
  4. Odpoczynek:
    Po usmażeniu, kotlety połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu kotlety pozostaną chrupiące i lekkie.
  5. Podanie:
    Kotlet schabowy z kością najlepiej smakuje podany z klasycznymi dodatkami: tłuczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą. Warto dodać również ćwiartkę cytryny, której sokiem można skropić mięso tuż przed spożyciem, nadając mu świeżości i lekkości.

Tradycja niedzielnego obiadu

Kotlet schabowy z kością to danie, które kojarzy się z rodziną, wspólnymi posiłkami i ciepłem domowego ogniska. Jest symbolem polskiej gościnności i tradycji kulinarnej. Każdy region Polski ma swoją wersję tego dania – od krakowskiego schabowego podawanego z ziemniaczanym puree po wersję śląską z dodatkiem modrej kapusty.

Współczesna kuchnia polska powraca do tradycji, doceniając walory smakowe schabowego z kością. To danie, które łączy pokolenia i smakuje równie dobrze dzisiaj, jak i przed laty. Jest dowodem na to, że klasyka zawsze się obroni, a polska kuchnia wciąż ma wiele do zaoferowania.

Smacznego!
Źródło: Republika

Wiadomości

tramwaj w Warszawie

Uroczystości zaprzysiężenia Prezydenta RP: zmiany w ruchu w Warszawie

USA: Donald Trump wskazał swojego następcę

Będą rozbudowywać ogrodzenie wzdłuż granicy, by chronić Grecję

Bill i Hillary Clinton wezwani przed Kongres: w sprawie Epsteina

Litwa żąda „natychmiastowego” wsparcia NATO

Środowe rozmowy w Moskwie. Trump czeka na relację Witkoffa

Szczepkowska wyraźnie apeluje do Hołowni, by nie dopuścił do zaprzysiężenia Karola Nawrockiego

Tour de Pologne: Lapeira wygrywa w Karpaczu

Brudziński w Republice: Tusk wypuścił hunwejbinów, a Polacy pokazali, że mają rozum

Znamy skład delegacji USA na zaprzysiężenie Karola Nawrockiego

Tusk w amoku po decyzji sejmu w sprawie Antoniego Macierewicza

Rząd znowu przespał sprawę. Tym razem chodzi o bezpieczeństwo państwa

Mastalerek: Wygrana Karola Nawrockiego jest też wynikiem tego, że Andrzej Duda był dobrym prezydentem

Rumunia: Zmarł pierwszy porewolucyjny prezydent kraju Ion Iliescu

Ostatnie orędzie prezydenta Andrzeja Dudy: „To było 10 bardzo dobrych lat dla Polski”

Najnowsze

Andrzej Duda wywiad

Andrzej Duda w Republice o swojej prezydenturze: 10 lat trudnych, ale dobrych

Bill i Hillary Clinton

Bill i Hillary Clinton wezwani przed Kongres: w sprawie Epsteina

Dovilė Šakalienė

Litwa żąda „natychmiastowego” wsparcia NATO

Donald Trump

Środowe rozmowy w Moskwie. Trump czeka na relację Witkoffa

Szczepkowska wyraźnie apeluje do Hołowni, by nie dopuścił do zaprzysiężenia Karola Nawrockiego

tramwaj w Warszawie

Uroczystości zaprzysiężenia Prezydenta RP: zmiany w ruchu w Warszawie

USA: Donald Trump wskazał swojego następcę

ogrodzenie na granicy Grecji i Turcji

Będą rozbudowywać ogrodzenie wzdłuż granicy, by chronić Grecję