Przejdź do treści
Kotlet schabowy z kością: klasyka polskiej kuchni z historią w tle
canva.com

Historia kotleta schabowego
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej, które niemal w każdą niedzielę pojawia się na naszych stołach. Jego korzenie sięgają XIX wieku, kiedy to w Polsce zaczęły pojawiać się wpływy kuchni francuskiej i niemieckiej. Kotlet schabowy jest blisko spokrewniony z wiedeńskim sznyclem, który z kolei wywodzi się z mediolańskiego cotoletta alla milanese. Ta europejska podróż kulinarna sprawiła, że dzisiejszy schabowy stał się symbolem tradycyjnego, domowego obiadu.

Co wyróżnia kotlet schabowy z kością?

Choć najczęściej spotykamy kotlety schabowe przygotowywane z polędwicy wieprzowej bez kości, to właśnie wersja z kością uchodzi za bardziej wykwintną i soczystą. Mięso przygotowane z kością ma pełniejszy smak, jest bardziej wilgotne i delikatne. Przygotowanie takiego kotleta wymaga nieco więcej precyzji, ale efekt jest tego wart – to prawdziwy rarytas, który zachwyca smakiem i aromatem.

Przepis na kotlet schabowy z kością

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością (ok. 2 cm grubości)
  • Sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Olej do smażenia (można dodać smalec dla intensywniejszego smaku)
  • 1 cytryna do podania

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa:
    Kotlety schabowe z kością delikatnie rozbij tłuczkiem, tak aby miały około 1 cm grubości. Pamiętaj, aby robić to ostrożnie, nie naruszając struktury mięsa przy kości. Mięso dopraw solą i pieprzem z obu stron.
  2. Panierowanie:
    Przygotuj trzy talerze: na pierwszy wysyp mąkę, na drugim roztrzep jajka, a na trzecim umieść bułkę tartą. Każdy kotlet najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej, delikatnie dociskając, aby panierka dobrze przylegała.
  3. Smażenie:
    Na dużej patelni rozgrzej olej (lub smalec). Kotlety smaż na średnim ogniu, po około 5-6 minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Upewnij się, że olej jest odpowiednio rozgrzany, aby panierka nie nasiąkła tłuszczem.
  4. Odpoczynek:
    Po usmażeniu, kotlety połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu kotlety pozostaną chrupiące i lekkie.
  5. Podanie:
    Kotlet schabowy z kością najlepiej smakuje podany z klasycznymi dodatkami: tłuczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą. Warto dodać również ćwiartkę cytryny, której sokiem można skropić mięso tuż przed spożyciem, nadając mu świeżości i lekkości.

Tradycja niedzielnego obiadu

Kotlet schabowy z kością to danie, które kojarzy się z rodziną, wspólnymi posiłkami i ciepłem domowego ogniska. Jest symbolem polskiej gościnności i tradycji kulinarnej. Każdy region Polski ma swoją wersję tego dania – od krakowskiego schabowego podawanego z ziemniaczanym puree po wersję śląską z dodatkiem modrej kapusty.

Współczesna kuchnia polska powraca do tradycji, doceniając walory smakowe schabowego z kością. To danie, które łączy pokolenia i smakuje równie dobrze dzisiaj, jak i przed laty. Jest dowodem na to, że klasyka zawsze się obroni, a polska kuchnia wciąż ma wiele do zaoferowania.

Smacznego!
Źródło: Republika

Wiadomości

Dług publiczny Polski gwałtownie wzrośnie: rząd przyznaje, że przekroczy 60 proc. PKB już w 2026 roku

Morawiecki ostro o działaniach Tuska podczas powodzi: Jego słowa zapiszą się czarnymi zgłoskami w historii

Kotlet schabowy z kością: klasyka polskiej kuchni z historią w tle

Niecodzienna akcja! Jelenie walczyły w... centrum miasta! [WIDEO]

Tusk nie zareagował na ostrzeżenia pogodowe unijnego komisarza | Zdaniem Kowalskiego

Polska pod lupą Rady Europy: Czy będzie rezolucja w sprawie ograniczania wolności mediów?

Ogromna tragedia: ojciec z synem zginęli w wypadku skutera i busa!

Dzisiaj informacje TV Republika | 28.09.2024

Nie żyje kolejny polski żołnierz! Co się stało?

Express Republiki | 28.09.2024 | Republika

„Wstydziłem się...”. Znany kucharz wyznał, że ciężko choruje [WIDEO]

M. Ostrowski: nielegalni prokuratorzy powinni wycofać się ze swoich funkcji

Ta noc nie będzie spokojna! IMGW ostrzega

R. Majdzik: koalicja 13 grudnia to ludzie, którzy zwalczają polską demokrację

HIT DNIA

TOTALNY ODLOT! Lis odwołuje się do Lenina. „Czas dobić potwora zwanego PiS”

Najnowsze

Dług publiczny Polski gwałtownie wzrośnie: rząd przyznaje, że przekroczy 60 proc. PKB już w 2026 roku

Tusk nie zareagował na ostrzeżenia pogodowe unijnego komisarza | Zdaniem Kowalskiego

Polska pod lupą Rady Europy: Czy będzie rezolucja w sprawie ograniczania wolności mediów?

Ogromna tragedia: ojciec z synem zginęli w wypadku skutera i busa!

Dzisiaj, Informacje

Dzisiaj informacje TV Republika | 28.09.2024

Gość Dzisiaj, Mateusz Morawiecki

Morawiecki ostro o działaniach Tuska podczas powodzi: Jego słowa zapiszą się czarnymi zgłoskami w historii

Kotlet schabowy z kością: klasyka polskiej kuchni z historią w tle

Niecodzienna akcja! Jelenie walczyły w... centrum miasta! [WIDEO]