Przejdź do treści
22:17 Kraków wprowadza całoroczny zakaz odpalania fajerwerków, petard i ogni sztucznych. Wyłączona z zakazu będzie noc sylwestrowa
22:05 Specjalny wysłannik USA ds. Ukrainy Keith Kellogg powiedział współpracownikom, że planuje w styczniu odejść z administracji - poinformowała agencja Reuters
21:30 Łotewskie władze poinformowały w środę, że na plaży Karosta w Lipawie znaleziono szczątki drona. Na miejscu pracują służby
20:54 Szef Tesli i xAi, Elon Musk, ogłosił w środę, że zbuduje w Arabii Saudyjskiej jedno z największych centrów danych na świecie
19:55 Od początku roku w Czechach odnotowano już blisko 2600 przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A. To cztery razy więcej niż w ciągu całego ubiegłego roku. Polskie MSZ odradza podróże do tego kraju
18:59 Rosyjskie władze wpisały nazwisko biznesmena Michaiła Chodorkowskiego na listę „ekstremistów i terrorystów” – poinformował w środę Reuters
17:35 26 listopada, w wyniku strajku, z brukselskiego lotniska Zaventem nie odleci żaden samolot, odwołana może też zostać część przylotów - poinformowały władze portu lotniczego
15:41 Na przełomie listopada i grudnia uruchomiona zostanie wersja testowa aplikacji do zgłaszania incydentów - przekazał szef Sztabu Generalnego WP gen. Wiesław Kukuła. Aplikacja będzie dostępna dla wszystkich w połowie grudnia
Wydarzenie W czwartek o 9.30 rynek we Wrocławiu - protest mieszkańców, w tym Klubów Gazety Polskiej i ROG, przeciw germanizacji miasta. O 10.00 rozpocznie się sesja, podczas której radni mają podjąć decyzję o przywróceniu nazwy Keiser Brucke na moście Grunwaldzkim
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Jeleśnia zaprasza na spotkanie otwarte z Robertem Bąkiewiczem. 20 listopada, godz. 18:00, Restauracja „U Meresa”, T. Kościuszki 40, 34-100 Żywiec
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Łomża zaprasza na spotkanie z historykiem Iwo Benderem, 20 listopada, godz. 17:00, aula kard. Stefana Wyszyńskiego Uczelni Jańskiego, ul. Krzywe Koło 9, Łomża.
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Warszawa zaprasza na spotkanie z Mateuszem Morawieckim, 20 listopada, godz. 18.00, lokal Stowarzyszenia Wolnego Słowa ul. Marszałkowskiej 7 (wejście od Emila Zoli), Warszawa
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Nowym Dworze Mazowieckim i NPR zapraszają na spotkanie z posłem Markiem Jakubiakiem 21 listopada o godz. 18:00 w Nowodworskim Ośrodku Kultury przy ul I.J. Paderewskiego 1a
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Sulęcinie zaprasza na spotkanie z Tomaszem Sakiewiczem, prezesem TV Republika, 21 listopada, godz. 18.30, Hotel Kamienica ul. Żeromskiego 72 Sulęcin
Wydarzenia Klub "Gazety Polskiej" Rumia zaprasza na spotkanie z Krzysztofem Szczuckim, Pawłem Szrotem i Michałem Kowalskim, 22 listopada, godz. 12.00, Cech Rzemiosła i Przedsiębiorczości, 10 lutego 33, Gdynia
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Zgorzelec zaprasza na spotkanie ze Sławomirem Jastrzębowskim i Karolem Gnatem, 22 listopada, godz. 17:00, sala spotkań przy Kościele Św Bonifacego ul. Emilii Plater, Zgorzelec
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Nowym Targu zaprasza na spotkanie z Adamem Borowskim, które odbędzie się 22 listopada o godz. 18:00 w restauracji przy ul. Waksmundzkiej 105 w Nowym Targu
Wydarzenie Klubu "Gazety Polskiej" Starachowice oraz Poseł Krzysztof Lipiec zapraszają na spotkanie z Adrianem Stankowskim, 23 listopada, godz. 17:30, Park Kultury (SCK) ul. Radomska 21 Starachowice
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Aleksandrów Łódzki zaprasza na spotkanie z posłem PiS, Przemysławem Czarnkiem. 24 listopada, godz. 18:00, Hotel Restauracja Pelikan, ul. Wierzbińska 58, Aleksandrów Łódzki
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Poznaniu zaprasza na spotkanie z Bogdanem Święczkowskim, 25 listopada, godz. 17:00, Hotel Mercure, ul. Roosevelta 20, Poznań
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Braniewo zaprasza na spotkanie ze Sławomirem Cenckiewiczem oraz Andrzejem Śliwką, 27 listopada, godz. 18:00, Centrum Kultury, ul. Katedralna 9 (Galeria Podziemie)
Wydarzenie Bielańsko-Żoliborski Klub „Gazety Polskiej” zaprasza na uroczystość upamiętniającą Maurycego Mochnackiego. 29 listopada, godz. 12, Cmentarz Powązkowski w Warszawie. Zbiórka uczestników o godzinie 11:45 przy bramie od strony ulicy Powązkowskiej
Wydarzenie Uroczystości 195. rocznicy wybuchu Powstania Listopadowego. Olszynka Grochowska, niedziela, 30.11. Początek o g. 12:30, Kopiec Bohaterów Olszynki Grochowskiej w Alei Chwały (ul. Chełmżyńska). Od g. 13:00 uroczystości przy Mogile Powstańczej, ul. Szeroka
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl

Jak zrobić kimchi w domu - przepis krok po kroku

Źródło: canva.com

Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka, bogata w witaminy, probiotyki i niepowtarzalny smak. Można ją przygotować z różnych warzyw, ale klasyczna wersja opiera się na kapuście pekińskiej, rzodkwi, marchewce i ostrej papryce. Przedstawiam szczegółowy przepis krok po kroku, abyś mógł przygotować kimchi w domu.

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej: Podstawa kimchi, która nadaje mu charakterystyczną teksturę.
  • 1 biała rzodkiew (daikon): Dodaje chrupkości i świeżości.
  • 2 marchewki: Nadają delikatną słodycz i kolor.
  • 4-5 zielonych cebulek: Dla lekko ostrego smaku.
  • 4 ząbki czosnku: Niezbędny dla intensywnego smaku.
  • 2 łyżki startego imbiru: Wprowadza korzenną nutę.
  • 1/2 szklanki soli morskiej: Do posolenia kapusty.
  • 1/2 szklanki gochugaru (koreańska ostra papryka w proszku): Dla charakterystycznej ostrości i koloru.
  • 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie): Dodaje umami.
  • 2 łyżki cukru: Dla równoważenia ostrości.
  • 1/2 szklanki wody: Do zalewy.
    Zobacz w prostych krokach jak zrobić tę pyszną i zdrową kiszonkę!

Krok 1: Przygotowanie kapusty pekińskiej

  • Pokrój kapustę pekińską wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na mniejsze kawałki (około 5 cm długości). Przełóż kapustę do dużej miski, posyp solą, a następnie dokładnie wymieszaj, aby każdy liść był pokryty solą. Odstaw na około 2 godziny, aby kapusta zmiękła i wypuściła wodę.

Krok 2: Solenie kapusty

W misce, gdzie znajduje się kapusta, dokładnie wymieszaj ją z solą morską. Delikatnie masuj liście, aby sól równomiernie się rozprowadziła. Po 2 godzinach odstawienia kapusty w temperaturze pokojowej, przepłucz ją dokładnie zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odsącz kapustę z wody.

Krok 3: Przygotowanie warzyw i pasty

Pokrój białą rzodkiew i marchew w cienkie paski (julienne). Zieloną cebulkę pokrój na 4 cm kawałki. W małej miseczce wymieszaj gochugaru, starty imbir, czosnek, cukier, sos rybny i wodę, aż powstanie gładka pasta.

Krok 4: Mieszanie kapusty z pastą

Odsączoną kapustę przełóż do dużej miski. Dodaj pokrojone warzywa oraz przygotowaną pastę z gochugaru. Dokładnie wymieszaj, najlepiej rękami (używając rękawiczek), aby każdy kawałek kapusty i warzyw był dobrze pokryty pastą.

Krok 5: Pakowanie kimchi do słoika

Opis: Przełóż kimchi do czystego słoika, mocno dociskając, aby usunąć powietrze. Upewnij się, że kapusta jest zanurzona w soku. Pozostaw około 2 cm wolnego miejsca na górze słoika, ponieważ kimchi będzie się rozszerzać podczas fermentacji. Zakręć słoik, ale nie za mocno.

Krok 6: Fermentacja

Opis: Słoik z kimchi pozostaw w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Codziennie odkręcaj słoik, aby wypuścić nagromadzone gazy. Po 2-3 dniach kimchi powinno być gotowe do spożycia. Przenieś słoik do lodówki, aby spowolnić fermentację i poprawić smak.

Dlaczego warto zrobić kimchi?

  • Bogactwo probiotyków: Kimchi to naturalne źródło bakterii probiotycznych, które wspierają zdrowie układu pokarmowego.
  • Wysoka zawartość witamin: Kapusta pekińska, rzodkiew i marchew dostarczają witamin A, C oraz błonnika.
  • Uniwersalność: Kimchi można dodawać do wielu potraw, aby wzbogacić ich smak i dodać nieco ostrości.

Kaloryczność i wartości odżywcze (100 g kimchi):

  • Kalorie: około 25 kcal
  • Białko: 2 g
  • Węglowodany: 5 g
  • Tłuszcz: 0 g
  • Błonnik: 2 g

Wskazówki:

  • Jeśli wolisz mniej ostre kimchi, zmniejsz ilość gochugaru lub dodaj więcej marchewki.
  • Eksperymentuj z innymi warzywami, takimi jak rzodkiewka, ogórek czy papryka.

Smacznego!
Źródło: Republika

Wiadomości

Ewa Farna nie kryła emocji – trzy wyprzedane stadiony w Pradze!

Kellog odchodzi z administracji USA. „To zła wiadomość dla Kijowa”

Reprezentacja Polski pozna jutro rywali w barażach do MŚ!

"Niezależna" ujawnia: busy z Doniecka i Mariupola do Warszawy jeżdżą bez przeszkód po kraju

Prezydent: Gen. Sosnkowski to wybitny dowódca Wojska Polskiego, mąż stanu i patriota

Bochenek o rządzących: igrają bezpieczeństwem naszych obywateli

Joanna Opozda opowiedziała o zdradzie w 9 miesiącu ciąży

Morawieckiego zapytano czy Tusk powinien trafić za kraty. Co odpowiedział?

Skandaliczne nagranie Luny przed wizerunkiem Jezusa. Córka właściciela Dawtony usuwa wideo po lawinie krytyki

Prezydencki minister: rząd Tuska nie zdał egzaminu z bezpieczeństwa państwa

Dualizm władzy? Prezydent może rozmawiać z wojskiem, ale nie ze służbami

Pilne: kolejny użytkownik platformy X nawołuje do zamachu na prezydenta!

Według Szłapki przedstawiciele Naczelnej Izby Lekarskiej nie są partnerem do rozmowy z Tuskiem

Kościół w Turcji z radością oczekuje na Leona XIV

Szczyt Medyczny odbędzie się na początku grudnia

Najnowsze

Ewa Farna nie kryła emocji – trzy wyprzedane stadiony w Pradze!

Prezydent: Gen. Sosnkowski to wybitny dowódca Wojska Polskiego, mąż stanu i patriota

Bochenek o rządzących: igrają bezpieczeństwem naszych obywateli

Joanna Opozda opowiedziała o zdradzie w 9 miesiącu ciąży

Morawieckiego zapytano czy Tusk powinien trafić za kraty. Co odpowiedział?

Zełenski po spotkaniu z Kelloggiem

Kellog odchodzi z administracji USA. „To zła wiadomość dla Kijowa”

Reprezentacja Polski pozna jutro rywali w barażach do MŚ!

"Niezależna" ujawnia: busy z Doniecka i Mariupola do Warszawy jeżdżą bez przeszkód po kraju