Przejdź do treści
14:30 Dyplomacja: KPRP zaproponowała spotkanie prezydentów Nawrockiego i Zełenskiego 19 grudnia w Warszawie
14:11 Premier Meloni: zapowiedzi administracji USA to przebudzenie dla Europy
13:26 Rzecznik prezydenta: główne tematy rozmów prezydentów Nawrockiego i Zełenskiego, które odbędą się 19 grudnia w Warszawie, będą dotyczyły bezpieczeństwa, spraw gospodarczych i historycznych
13:22 Rzecznik prezydenta: KPRP zaproponowała stronie ukraińskiej spotkanie prezydentów Karola Nawrockiego i Wołodymyra Zełenskiego 19 grudnia w Warszawie. Ustalane są szczegóły planowanej wizyty
13:11 IMGW: Nadchodzący tydzień będzie bardziej jesienny niż zimowy. Pojawią się mżawki, mgły i zamglenia, na północy będzie wietrznie
11:46 Watykan: Papież odprawił mszę dla więźniów i funkcjonariuszy straży więziennej
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Toronto GTA zaprasza na spotkanie z byłymi działaczami opozycji antykomunistycznej, 14 grudnia, godz. 2 PM. Polskie Centrum Kultury im. Jana Pawła II, Mississauga, Kanada
Klub "Gazety Polskiej" Częstochowa zaprasza na spotkanie z prof. Piotrem Grochmalskim 15 grudnia o godz. 18:30 w Auli Tygodnika „Niedziela” przy ul. 3 Maja 12 w Częstochowie
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Poznań zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim, 20 grudnia, godz. 17:00, Andersia Hotel pl. Władysława Andersa 3, Poznań
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Kalisz zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim. 21 grudnia, godz. 17:00, Sala konferencyjna przy hotelu Hampton by Hilton, ul. Chopina 9, Kalisz
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Jak zrobić kimchi w domu - przepis krok po kroku

Źródło: canva.com

Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka, bogata w witaminy, probiotyki i niepowtarzalny smak. Można ją przygotować z różnych warzyw, ale klasyczna wersja opiera się na kapuście pekińskiej, rzodkwi, marchewce i ostrej papryce. Przedstawiam szczegółowy przepis krok po kroku, abyś mógł przygotować kimchi w domu.

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej: Podstawa kimchi, która nadaje mu charakterystyczną teksturę.
  • 1 biała rzodkiew (daikon): Dodaje chrupkości i świeżości.
  • 2 marchewki: Nadają delikatną słodycz i kolor.
  • 4-5 zielonych cebulek: Dla lekko ostrego smaku.
  • 4 ząbki czosnku: Niezbędny dla intensywnego smaku.
  • 2 łyżki startego imbiru: Wprowadza korzenną nutę.
  • 1/2 szklanki soli morskiej: Do posolenia kapusty.
  • 1/2 szklanki gochugaru (koreańska ostra papryka w proszku): Dla charakterystycznej ostrości i koloru.
  • 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie): Dodaje umami.
  • 2 łyżki cukru: Dla równoważenia ostrości.
  • 1/2 szklanki wody: Do zalewy.
    Zobacz w prostych krokach jak zrobić tę pyszną i zdrową kiszonkę!

Krok 1: Przygotowanie kapusty pekińskiej

  • Pokrój kapustę pekińską wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na mniejsze kawałki (około 5 cm długości). Przełóż kapustę do dużej miski, posyp solą, a następnie dokładnie wymieszaj, aby każdy liść był pokryty solą. Odstaw na około 2 godziny, aby kapusta zmiękła i wypuściła wodę.

Krok 2: Solenie kapusty

W misce, gdzie znajduje się kapusta, dokładnie wymieszaj ją z solą morską. Delikatnie masuj liście, aby sól równomiernie się rozprowadziła. Po 2 godzinach odstawienia kapusty w temperaturze pokojowej, przepłucz ją dokładnie zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odsącz kapustę z wody.

Krok 3: Przygotowanie warzyw i pasty

Pokrój białą rzodkiew i marchew w cienkie paski (julienne). Zieloną cebulkę pokrój na 4 cm kawałki. W małej miseczce wymieszaj gochugaru, starty imbir, czosnek, cukier, sos rybny i wodę, aż powstanie gładka pasta.

Krok 4: Mieszanie kapusty z pastą

Odsączoną kapustę przełóż do dużej miski. Dodaj pokrojone warzywa oraz przygotowaną pastę z gochugaru. Dokładnie wymieszaj, najlepiej rękami (używając rękawiczek), aby każdy kawałek kapusty i warzyw był dobrze pokryty pastą.

Krok 5: Pakowanie kimchi do słoika

Opis: Przełóż kimchi do czystego słoika, mocno dociskając, aby usunąć powietrze. Upewnij się, że kapusta jest zanurzona w soku. Pozostaw około 2 cm wolnego miejsca na górze słoika, ponieważ kimchi będzie się rozszerzać podczas fermentacji. Zakręć słoik, ale nie za mocno.

Krok 6: Fermentacja

Opis: Słoik z kimchi pozostaw w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Codziennie odkręcaj słoik, aby wypuścić nagromadzone gazy. Po 2-3 dniach kimchi powinno być gotowe do spożycia. Przenieś słoik do lodówki, aby spowolnić fermentację i poprawić smak.

Dlaczego warto zrobić kimchi?

  • Bogactwo probiotyków: Kimchi to naturalne źródło bakterii probiotycznych, które wspierają zdrowie układu pokarmowego.
  • Wysoka zawartość witamin: Kapusta pekińska, rzodkiew i marchew dostarczają witamin A, C oraz błonnika.
  • Uniwersalność: Kimchi można dodawać do wielu potraw, aby wzbogacić ich smak i dodać nieco ostrości.

Kaloryczność i wartości odżywcze (100 g kimchi):

  • Kalorie: około 25 kcal
  • Białko: 2 g
  • Węglowodany: 5 g
  • Tłuszcz: 0 g
  • Błonnik: 2 g

Wskazówki:

  • Jeśli wolisz mniej ostre kimchi, zmniejsz ilość gochugaru lub dodaj więcej marchewki.
  • Eksperymentuj z innymi warzywami, takimi jak rzodkiewka, ogórek czy papryka.

Smacznego!
Źródło: Republika

Wiadomości

Meloni z apelem do Europy. Wzywa do dialogu ze Stanami Zjednoczonymi

Grochmalski: Tusk nie informował prezydenta Kaczyńskiego o współpracy ze służbami

Domański zmienił zdanie nt. euro. Czy Tusk zostanie wezwany za te słowa do Berlina?

Andruszkiewicz: czas na masowe szkolenia wojskowe. Zagrożenie jest realne

Świąteczny jarmark w Lublinie. Stare Miasto pełne smaków, muzyki i tradycji [WIDEO]

Ambasador Niemiec jasno o reparacjach za bestialstwo: teraz nie ma o tym mowy

Strategia USA obnaża prawdę: wraca świat państw narodowych

RCB ostrzega, od 15 grudnia będą uruchamiane syreny alarmowe!

Nowa Strategia Bezpieczeństwa USA. Co naprawdę planuje Trump

Europoseł pokazał czym będą nas truć po wejściu do Mercosur

Tusk jedzie na ścianę. Ustawy bez poparcia, wojna z prezydentem i chaos w państwie

PILNE: Zełenski w Polsce. Prezydent Ukrainy podał datę [SZCZEGÓŁY]

SPRAWDŹ TO!

Tusk postanowił... narysować psa. I znów uderzył w prezydenta [WIDEO]

Wroński: Alarm rolników: sprzedaliśmy tylko 1/3 zbóż. Nadchodzi krach

Myrcha chwali się podwyższeniem zasiłku pogrzebowego. Sieć wrze: Bóg wam zapłać za dobre serce

Najnowsze

Meloni z apelem do Europy. Wzywa do dialogu ze Stanami Zjednoczonymi

Świąteczny jarmark w Lublinie. Stare Miasto pełne smaków, muzyki i tradycji [WIDEO]

Ambasador Niemiec jasno o reparacjach za bestialstwo: teraz nie ma o tym mowy

Strategia USA obnaża prawdę: wraca świat państw narodowych

RCB ostrzega, od 15 grudnia będą uruchamiane syreny alarmowe!

Grochmalski: Tusk nie informował prezydenta Kaczyńskiego o współpracy ze służbami

Domański zmienił zdanie nt. euro. Czy Tusk zostanie wezwany za te słowa do Berlina?

Andruszkiewicz: czas na masowe szkolenia wojskowe. Zagrożenie jest realne