– W latach 2004-2020 sprzedaż zagraniczna serów i twarogów zwiększyła się ponad czterokrotnie - ze 191 mln euro do 823 mln euro. Polska należy do grona największych światowych producentów tego asortymentu – informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Polska jest szóstym producentem serów na świecie (po USA, Niemczech, Francji, Włoszech i Niderlandach) oraz piątym w Unii Europejskiej. W latach 2004-2020 produkcja serów i twarogów w naszym kraju wzrosła o 65 proc. i osiągnęła rekordowy poziom 960 tys. ton. W 2020 r. w strukturze produkcji tej grupy towarowej dominowały sery twarogowe (51 proc. udziału) i sery podpuszczkowe dojrzewające (37 proc.).
Podczas spotkania z korpusem dyplomatycznym, zorganizowanego przez @GrzegorzPuda i @MRiRW_GOV_PL, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowali Pani Małgorzata Gośniowska-Kola, Dyrektor Generalny KOWR i Pan Michał Wiśniewski, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR. pic.twitter.com/cqJfjLPEiP
— Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (@KOWR_gov_pl) September 22, 2021
Rosnący globalny popyt na wyroby serowarskie skutkuje rozwojem eksportu. W 2020 wartość wywozu polskich serów i twarogów wyniosła 823 mln euro. W okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2021 r. utrzymywał się wzrost wartości wywozu tego asortymentu. Przychody uzyskane z eksportu serów i twarogów osiągnęły poziom 518 mln euro, o 8 proc. więcej niż w porównywalnym okresie 2020 r.