Tuleya w charakterze podejrzanego ma stawić się do prokuratury

Prokuratura Krajowa wezwała sędziego Igora Tuleyę do stawienia się w charakterze podejrzanego o naruszenie tajemnicy postępowania przygotowawczego. Międzynarodowe Stowarzyszenie Sędziów zapewniło o wsparciu i solidarności z warszawskim sędzią.
Warszawski sędzia wielokrotnie mówił, że nie uznaje orzeczeń Izby Dyscyplinarnej SN, która na wniosek śledczych uchyliła mu immunitet i nie stawi się ani na wezwanie tej izby, ani na wezwanie prokuratury.
W reakcji na działania prokuratury na stronie Międzynarodowego Stowarzyszenia Sędziów pojawiła się informacja o wsparciu warszawskiego sędziego przez członków stowarzyszenia.
"Międzynarodowe Stowarzyszenie Sędziów po raz kolejny wyraża pełną solidarność z sędzią Tuleyą i wszystkimi niezawisłymi sędziami w Polsce" - zapewnili europejscy sędziowie.
Zawieszenie od listopada
W listopadzie na wniosek prokuratury Izba Dyscyplinarna Sądu Najwyższego prawomocnie uchyliła immunitet sędziemu Tulei. SN zdecydował przy tym o zawieszeniu Tulei w czynnościach służbowych i obniżeniu o 25 proc. jego uposażenia. Po tym orzeczeniu sędzia Tuleya został odsunięty od orzekania, a rozpoznawane przez niego sprawy w Sądzie Okręgowym w Warszawie zostały zdjęte z wokandy.
Powodem wniosku prokuratury ws. uchylenia immunitetu sędziego było podejrzenie ujawnienia informacji ze śledztwa oraz danych i zeznań świadka, które miały narazić bieg postępowania. Chodziło o śledztwo ws. obrad Sejmu w Sali Kolumnowej z 16 grudnia 2016 r., które zostało dwukrotnie umorzone przez prokuraturę. W grudniu 2017 r. Sąd Okręgowy w Warszawie pod przewodnictwem sędziego Tulei uchylił decyzję prokuratury o pierwszym umorzeniu śledztwa. Sędzia zezwolił wówczas mediom na rejestrację ustnego uzasadnienia postanowienia sądu.
Polecamy Poranek Radia
Wiadomości
Najnowsze

Kontrowersyjna nominacja „szeryfa internetu”? Premier Tusk forsuje kandydata na szefa UKE

Martyna Wojciechowska uderza w Kościół w sprawie edukacji zdrowotnej: "Nie podąża za światem’”

Domowe leczo – kulinarna opowieść z Lubelszczyzny
