Przejdź do treści
08:36 Świat: NASA utraciła kontakt z marsjańską sondą MAVEN
08:19 Sondaż dla „SE”: w wyborach do Sejmu KO - 34,64 proc., PiS - 30,94 proc., Konfederacja - 10,85 proc.
07:43 Sondaż dla wp.pl: 50,5 proc. badanych krytycznie o pracy rządu, 42 proc. pozytywnie
07:34 Śląskie: Poważne utrudnienia w ruchu pociągów po awarii sieci trakcyjnej
07:11 Gdańsk: Sąd ogłosi wyrok w procesie 21-latka oskarżonego o zepchnięcie pod pociąg studenta UG
06:15 Japonia: Silne trzęsienie ziemi i ostrzeżenie przed tsunami na północy kraju
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Garwolinie oraz starosta powiatu garwolińskiego zapraszają na spotkanie z Tomaszem Sakiewiczem oraz Pawłem Piekarczykiem 12 grudnia o godz. 17:00 w Starostwie Powiatowym przy ul. Mazowieckiej 26 w Garwolinie
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Chrzanowie zaprasza na spotkanie otwarte z Robertem Bąkiewiczem. Sieniawa, 12 grudnia, godz. 18:00, Centrum Kultury i Sportu "Sokół", ul. Kościuszki. Spotkanie poprzedzi Msza Św. o godz. 17:00 w kościele pw. WNMP
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Głogów zaprasza na projekcję filmu "Solidarni w więzieniu" połączone ze spotkaniem autorskim z Marią i Andrzejem Perlak, 12 grudnia, godz. 17.00, Sala Przy Kościele Św. Klemensa, ul. Sikorskiego 23, Głogów
Wydarzenia Zapraszamy na spotkanie otwarte z red. Miłoszem Kłeczkiem - już w sobotę 13 grudnia. Jasło, ul. Czackiego 4, I Liceum Ogólnokształcące w godz. 10:30-12:30
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Warszawa oraz Ruch Obrony Granic zapraszają – wraz z Adamem Borowskim – na protest "Stop Totalitaryzmom" 13 grudnia o godz. 15:00 przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów przy Al. Ujazdowskich 1/3 w Warszawie
Wydarzenie Kluby "Gazety Polskiej" zapraszają na wydarzenia upamiętniające rocznicę wprowadzenia stanu wojennego 13 grudnia: m.in Brzozów, Bytom, Iława, Inowrocław, Legnica, Nowy Sącz, Paryż, Radom, Tarnowskie Góry, Katowice, Wrocław, Zgorzelec
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Toronto GTA zaprasza na spotkanie z byłymi działaczami opozycji antykomunistycznej, 14 grudnia, godz. 2 PM. Polskie Centrum Kultury im. Jana Pawła II, Mississauga, Kanada
Klub "Gazety Polskiej" Częstochowa zaprasza na spotkanie z prof. Piotrem Grochmalskim 15 grudnia o godz. 18:30 w Auli Tygodnika „Niedziela” przy ul. 3 Maja 12 w Częstochowie
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Poznań zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim, 20 grudnia, godz. 17:00, Andersia Hotel pl. Władysława Andersa 3, Poznań
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Kalisz zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim. 21 grudnia, godz. 17:00, Sala konferencyjna przy hotelu Hampton by Hilton, ul. Chopina 9, Kalisz
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Wielkanocne śniadanie nie może się obyć bez jaj. Według naukowców są one bardzo zdrowe

Źródło: Fot. Pexels/ROMAN ODINTSOV

Ci, którzy przestrzegają nas przed jedzeniem jajek, robią nas w jajo – dowodzą badania. Ze względu na wartości odżywcze jaja powinny gościć na naszych stołach nie tylko w Wielkanoc.

Lekarze z lęku przed miażdżycą i chorobami serca kazali ograniczać spożycie jajek do trzech tygodniowo. Teraz wiemy, że to był fatalny błąd. Statystyczny Japończyk zjada 340 jaj rocznie, a ten naród należy do najzdrowszych na świecie.

Kiedy odkryto, że cholesterol szkodzi naczyniom krwionośnym, jajka zawierające dużą ilość tego składnika trafiły na czarną listę dietetyków. Już w 1950 r. kardiolog Paul Dudley White z Harvardu wykazał jednak, że zawartość cholesterolu w pożywieniu ma znikomy wpływ na poziom tego składnika we krwi. Liczne współcześnie prowadzone badania potwierdzają spostrzeżenia White’a. Ilość cholesterolu we krwi zależy od tego, ile spożywamy tłuszczów nasyconych. To prawda, że jaja zawierają cholesterol; mit, że podnoszą poziom cholesterolu we krwi i szkodzą. Jaja zawierają bowiem cholesterol HDL, czyli tzw. dobry cholesterol, którego nasz organizm bardzo potrzebuje. Osoby, które jadają 5–6 jaj tygodniowo, mają niższy poziom cholesterolu całkowitego niż ci, którzy jedzą mniej jajek.

Jaja dobre na serce

Jaja wręcz wspierają zdrowie serca. Kiedy enzymy zawarte w kwasach trawiennych rozkładają białka jaj, wytwarza się substancja (inhibitory konwertazy angiotensyny), wykorzystywana w lekach przeciwdziałających nadciśnieniu, niewydolności serca, chorobie niedokrwiennej, nefropatii, cukrzycy i zespołowi metabolicznemu. Z kolei siarka występująca w jajach eliminuje cholesterol ze ścian naczyń krwionośnych. Zawartość siarki powoduje, że srebrne sztućce w kontakcie z żółtkiem natychmiast czernieją. Siarka w jajku wiąże się bowiem ze srebrem, tworząc siarczek srebra.

W obliczu faktów w 2007 r. Brytyjska Fundacja Zdrowia wycofała zalecenia, aby konsumpcję jajek ograniczyć do trzech w tygodniu.

Białko jaja zawiera optymalne proporcje aminokwasów egzogennych, które są niezbędnym budulcem tkanek. Pod tym względem lepsze jest tylko mleko z matczynej piersi.

Jaja poleca się osobom na diecie. W jednym z eksperymentów podzielono kobiety na dwie grupy – jedna jadła na śniadanie jajko, druga bajgla. Panie z pierwszej grupy w trakcie 24 godzin od śniadania zjadały mniej kalorii niż pozostałe uczestniczki badania.

Margaret Thatcher na diecie

Z prywatnych notatek Margaret Thatcher wiemy, że dzięki diecie zastosowanej przed wyborami na premiera schudła aż 10 kg w dwa miesiące. W tym czasie pani premier jadła wyłącznie grejpfruty i cztery jajka dziennie.

Jednym z najcenniejszych składników zawartych w jajkach jest selen. W Finlandii od 1985 r. istnieje obowiązek wzbogacania nawozów w ten pierwiastek. Od tego czasu zapadalność mieszkańców tego kraju na choroby układu krążenia znacznie spadła.

Wartość odżywcza jajek z roku na rok rośnie. Obecne, w porównaniu z tymi sprzed 30 lat, zawierają 20 proc. mniej tłuszczu, 13 proc. mniej kalorii, 10 proc mniej cholesterolu. Mają za to 75 proc. więcej witaminy D i 50 proc. więcej selenu. Te zmiany są spowodowane różnicami w karmie stosowanej w latach 80. i obecnie.

Tajemnice jajek

Kolor żółtka nie jest oznaką jakości jajka. Intensywny pomarańczowy kolor to efekt diety bogatej w karotenoidy. W hodowli stosuje się pasze wzbogacane w ten barwnik, by klienci byli zadowoleni z koloru żółtek. Kolor skorupki zależy wyłącznie od rasy kury. Co ciekawe, skorupka jest dziurawa – są w niej tysiące porów, umożliwiających rozwijającemu się embrionowi oddychanie.

Jajka warto umyć, ale dopiero tuż przed obróbką czy spożyciem. Mycie ściera błonę mucynową pokrywającą skorupkę, która chroni jajko przed utratą wody i utrudnia wnikanie do wnętrza bakterii, ale może też stanowić pożywkę dla drobnoustrojów.

Zgodnie w przepisami obowiązującymi w UE surowe jajka należy zużyć w ciągu 28 dni od zniesienia a na opakowaniu producent musi wskazać datę maksymalnej przydatności do spożycia. Ugotowane jajko ma trwałość około 21 dni. Jeśli jednak skorupka pęknie w trakcie gotowania, to jajko powinno być zjedzone w ciągu 2-3 dni. Jajka można też mrozić. Pozostałe żółtka lub białka zamknięte w woreczku można przechowywać w zamrażarce.

Jak długo gotować jajo strusia?

Dwie skręcone nici widoczne po rozbiciu jaja to chalaza, która służy utrzymywaniu żółtka we właściwej pozycji, co wpływa na lepszą amortyzację. Chalaza jest jadalna, czasem usuwa się ją ze względów estetycznych.

Największym jajem u zwierząt lądowych jest jajo strusia, które mierzy przeciętnie 10,5 cm. Jego skorupka może mieć do 3 mm grubości i jest 10 razy grubsza od skorupki jaja kurzego. Ugotowanie go na twardo zajmuje mniej więcej 2,5 godz.

Jednym z najmniejszych jaj ptasich jest jajo koliberka hawańskiego, mierzy ono około 6 mm.

Co było pierwsze: jajko czy kura? Naukowcy twierdzą, że raczej kura, bo produkuje ona proteiny konieczne do stworzenia skorupki jajka. Niestety nie wiadomo, skąd się ta kura wzięła.

portal TV Republika

Wiadomości

TRZEBA ZOBACZYĆ!

Tak dziś zagłosowaliby Polacy. PiS notuje wzrost poparcia [SONDAŻ]

Co czeka nas w pogodzie 12 i 13 grudnia?

Grzybowski: Niemcy już to zrobili, my wciąż dyskutujemy

Eurowizja 2026 pod znakiem bojkotu. Doda komentuje decyzję TVP.

Fatalna kondycja JSW. ZUS nie zgodził się na odroczenie płatności składek

Kolejny fatalny sondaż dla Tuska. Nawet wielu wyborców koalicji 13 grudnia jest na NIE

Co Tusk zrobi jeszcze dla propagandy sukcesu?

Imigrant nagrał gwałt na Włoszce i wysłał film matce ofiary

Wzięła udział w "trendzie diabła". Nazajutrz już nie żyła

Nowe państwo w Ameryce Północnej? Dostali królewską zgodę!

Miss Finlandii 2025 traci koronę. Bo "jadła z Chińczykiem"

María Corina Machado ujawnia jak uciekła z Wenezueli

Państwa UE uruchomiły „tryb awaryjny”. Obejdą weto Orbana

Europa: kraj uchwalił zakaz noszenia chust w szkołach

Chaos na lotniskach. Ponad milion ludzi bez prądu

Najnowsze

TRZEBA ZOBACZYĆ!

Tak dziś zagłosowaliby Polacy. PiS notuje wzrost poparcia [SONDAŻ]

Fatalna kondycja JSW. ZUS nie zgodził się na odroczenie płatności składek

Donald Tusk

Kolejny fatalny sondaż dla Tuska. Nawet wielu wyborców koalicji 13 grudnia jest na NIE

Co Tusk zrobi jeszcze dla propagandy sukcesu?

Karabinierzy

Imigrant nagrał gwałt na Włoszce i wysłał film matce ofiary

Co czeka nas w pogodzie 12 i 13 grudnia?

wojsko polskie

Grzybowski: Niemcy już to zrobili, my wciąż dyskutujemy

Eurowizja 2026 pod znakiem bojkotu. Doda komentuje decyzję TVP.