Przejdź do treści
W Republice Katarzyna Gójska zaprasza na program "W punkt". O 21:00 gośćmi będą: Mateusz Kurzejewski (Prawo i Sprawiedliwość), Joanna Senyszyn (Nowa Fala), Marta Stożek (Razem) i Marek Jakubiak (Wolni Republikanie)
19:12 Niemcy i Francja rozważają porzucenie planu budowy myśliwca nowej generacji o wartości 100 mld euro, który miał być ich czołowym wspólnym projektem obronnym – podał w poniedziałek dziennik „Financial Times”
15:45 Włochy: organizatorzy zimowych igrzysk poinformowali, że znicz olimpijski wyruszy w podróż przez Włochy pod koniec listopada i w ciągu dwóch miesięcy przemierzy około 12 tysięcy kilometrów. Początek Igrzysk 6 lutego 2026
14:32 Francja: Koszt samolotów Rafale, o których mówi list intencyjny podpisany z Ukrainą, to 8 mld euro
13:31 Pogoda: Poniedziałek i wtorek z intensywnymi opadami deszczu i śniegu; temperatura do minus 10 st. C
12:35 Śląskie: Dwaj lekarze podejrzani o nieumyślne spowodowanie śmierci kobiety
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Pucku zaprasza na spotkanie z Mariuszem Błaszczakiem, Jackiem Sasinem, Michałem Kowalskim, 17 listopada, g. 17.00, Ratusz Miejski, Puck
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Rypin zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem, 18 listopada, godz. 19:00, Centrum Aktywności Społecznej „Katolik”, ul. Kościuszki 10, Rypin
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Jeleśnia zaprasza na spotkanie otwarte z Robertem Bąkiewiczem. 20 listopada, godz. 18:00, Restauracja „U Meresa”, T. Kościuszki 40, 34-100 Żywiec
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Nowym Dworze Mazowieckim i NPR zapraszają na spotkanie z posłem Markiem Jakubiakiem 21 listopada o godz. 18:00 w Nowodworskim Ośrodku Kultury przy ul I.J. Paderewskiego 1a
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Sulęcinie zaprasza na spotkanie z Tomaszem Sakiewiczem, prezesem TV Republika, 21 listopada, godz. 18.30, Hotel Kamienica ul. Żeromskiego 72 Sulęcin
Wydarzenie Przewodniczący Klubu Gazety Polskiej w Starachowicach Dariusz Nowak oraz poseł Krzysztof Lipiec zapraszają na spotkanie z Adrianem Stankowskim, 23 listopada o godz. 17:30 w Parku Kultury przy ul. Radomskiej 21 w Starachowicach
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Aleksandrów Łódzki zaprasza na spotkanie z posłem PiS, Przemysławem Czarnkiem. 24 listopada, godz. 18:00, Hotel Restauracja Pelikan, ul. Wierzbińska 58
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Poznaniu zaprasza na spotkanie z Bogdanem Święczkowskim, 25 listopada, godz. 17:00, Hotel Mercure, ul. Roosevelta 20, Poznań
Wydarzenie Uroczystości 195. rocznicy wybuchu Powstania Listopadowego. Olszynka Grochowska, niedziela, 30.11. Początek o g. 12:30, Kopiec Bohaterów Olszynki Grochowskiej w Alei Chwały (ul. Chełmżyńska). Od g. 13:00 uroczystości przy Mogile Powstańczej, ul. Szeroka
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl

Trudności w branży HoReCa. Przedsiębiorcy czekają na lepsze czasy [wideo]

Źródło: canva.com

Wiele firm odbudowuje się po trudnych czasach, jakie przyniosła pandemia Covid-19. Wyjątek stanowi branża HoReCa, która w tym momencie zmaga się z wieloma trudnościami. Wielu przedsiębiorców zmuszonych było zawiesić lub zakończyć swoją działalność. Ci, którym udało się przetrwać, musiało podnieść ceny oraz zmodyfikować dotychczasowy sposób prowadzenia swojej działalności.

Piotr Palutkiewicz z Warsaw Enterprise Institute zaznacza, że branża HoReCa, czyli wszelkiego rodzaju gastronomia, hotele i restauracje, podczas pandemii koronawirusa zostały dość mocno dotknięte z powodu lockdownu. Jednak dzięki tarczom antykryzysowym wprowadzonym przez Rząd oraz solidarności konsumentów udało im się przetrwać. Teraz, gdy pomoc w postaci tarcz przestała obowiązywać, a wiele konsumentów oszczędza w związku z wysoką inflacją i kosztami życia, sektor ten przechodzi trudny okres. Przedsiębiorcy muszą także zmagać się z wyższymi kosztami utrzymania pracowników czy wysokimi cenami energii. 

Łukasz Matusiak właściciel Horeca Institut wskazuje, że branża HoReCa powoli się odbudowuje. „Wychodzimy już z pierwszego kwartału roku, który zawsze dla branży gastronomicznej jest najsłabszym kwartałem obrotowym. Natomiast wchodzimy w sytuację związaną z otwieraniem się ogródków, długich weekendów i wchodzimy pomału w kwestię wakacyjną. Myślę, że ten kwartał będzie takim bardzo dobrze otwierającym cały rok i pokaże te nowe trendy, które będą wchodzić, które będą kształtować ten rynek” – dodał. 

Palutkiewicz zauważa, że wielu przedsiębiorców zamyka lub zawiesza swoje działalności, z kolei Ci, co chcą przetrwać trudniejszy czas, ograniczają zatrudnienia oraz podnoszą ceny w swoich lokalach, co tworzy tzw. błędne koło, gdyż mniej klientów korzysta z ich usług. „Ponura perspektywa będzie taka, że zostaną z nami bardzo dobre restauracje, bo te sobie radzą całkiem nieźle, czyli te restauracje luksusowe, a obok uzupełnieniem rynku będą niestety fastfoodowe punkty gastronomicznePodkreśla także, że w najgorszej sytuacji są małe rodzinne restauracje, które do tej pory nadawały największy koloryt całemu sektorowi. Jak dodaje, gastronomia to nie tylko biznes, branża ta spełnia również wiele innych funkcji m.in. kulturalną, społeczną czy turystyczną. 

Zdaniem Piotra Palutkiewicza jest wiele aspektów, w których Państwo mogłoby pomóc branży gastronomicznej. Sektor ten zmaga się z wysokimi czynszami, z ograniczeniami podatkowymi związanymi z wysoką akcyzą na sprzedaż alkoholi. Problemem są również wysokie koszty utrzymania pracowników związane z rosnącym wynagrodzeniem minimalnym. 

Mariusz Dziwulski analityk rynku rolno-spożywczego w PKO Banku Polskim wskazuje, że Polska jest bardzo ważnym producentem żywności w skali całej Unii Europejskiej. Jako kraj jesteśmy liderem w produkcji drobiu, jabłek, zbóż, wieprzowiny i mleka. Polskie rolnictwo stoi przed wieloma wyzwaniami, dąży do produkcji bardziej zrównoważonej, gdyż w obecnych czasach coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na jakość i pochodzenie spożywanych produktów.

Obserwujemy pewnego rodzaju rozpoczęcie współpracy rolnictwa i gastronomii. Jeżeli chodzi o wspólne tworzenie projektów czy też produktów. To, co do tej pory miało miejsce, to zapoczątkował segment Fine Dining w gastronomii, czyli gastronomii premium, gdzie to szefowie kuchni poszukiwali innowacyjnych smaków albo też ciekawostek kuchni regionalnej” – powiedział Łukasz Matusiak. Zaznaczył także, że Polska potrzebuje kompleksowych rozwiązań dotyczących współpracy między sektorem gastronomicznym oraz rolnictwem. „Takim czynnikiem, który poprawi współpracę rolników z restauracjami, jest systemowe podejście do kooperacji, zarówno jeżeli chodzi o proces pozyskiwania produktów, ale też pewnego rodzaju wsparcie zarówno merytoryczne, finansowe, ale też pewnego rodzaju gwarancje zarówno realizacji odbioru, jak i płatności za te produkty” - dodał. 

Telewizja Republika

Wiadomości

Baraże do MŚ: Jaka jest aktualna pozycja Polski i co może się zmienić?

FIFA zaostrza walkę z hejtem. Infantino zapowiada konsekwencje dla sprawców

SPRAWDŹ TO!

Pierwsza Dama rozpoczyna działalność Fundacji. Przed nią cztery priorytety

Gala 35–lecia Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Policjantów. Odznaczenia od prezydenta

Polscy tenisiści poznali grupowych rywali. United Cup zapowiada się ciekawie

Politycy PiS chcą wzmocnienia władzy prezydenta. Złożyli projekt ustawy

PK: wszczęte zostało śledztwo ws. aktów dywersji o charakterze terrorystycznym

Był drugi ładunek na trasie kolejowej Warszawa – Lublin?

Nawrocki na fasadzie Pałacu Prezydenckiego pokazał zakazaną przez Kierwińskiego oprawę

Szefernaker: Zamiast nagrywania filmów, trzeba zająć się bezpieczeństwem polskich rodzin

Wysadzony tor i 8 pociągów w rozkładzie. Sakiewicz: to mogła być masakra!

Ociepa o uchwale ws. wywłaszczenia rosyjskiej ambasady w Warszawie. Najwyższy czas!

Napastnicy zaatakowali szkołę i uprowadzili 25 uczennic!

Kilkadziesiąt godzin po wysadzeniu torów Tusk zapowiada posiedzenie Komitetu ds. Bezpieczeństwa Narodowego

Żurek skazał śledztwo ws. dywersji na niepowodzenie. "Agenci mogą zapaść się pod ziemię"

Najnowsze

Baraże do MŚ: Jaka jest aktualna pozycja Polski i co może się zmienić?

Polscy tenisiści poznali grupowych rywali. United Cup zapowiada się ciekawie

Karol Nawrocki

Politycy PiS chcą wzmocnienia władzy prezydenta. Złożyli projekt ustawy

PK: wszczęte zostało śledztwo ws. aktów dywersji o charakterze terrorystycznym

Był drugi ładunek na trasie kolejowej Warszawa – Lublin?

FIFA zaostrza walkę z hejtem. Infantino zapowiada konsekwencje dla sprawców

SPRAWDŹ TO!

Pierwsza Dama rozpoczyna działalność Fundacji. Przed nią cztery priorytety

Gala 35–lecia Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Policjantów. Odznaczenia od prezydenta