Przejdź do treści
Republika O godz. 17:30 gościem programu "Ewa Bugała Wszystko Jasne" będzie Przemysław Wipler, poseł Konfederacji
16:05 Polska: prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie ujawnienia danych o zdrowiu szefa BBN
15:45 USA: osoba zatrzymana po strzelaninie na Uniwersytecie Browna zostanie zwolniona
15:25 Szefernaker ws. ujawnienia danych o zdrowiu szefa BBN: rażące naruszenie
15:00 Reuters: Francja i Włochy chcą przełożenia głosowania w UE w sprawie umowy z Mercosur
14:32 Ukraina: W Berlinie zakończyła się druga runda rozmów Zełenskiego z wysłannikami Trumpa
13:48 Gdańsk: Sąd obniżył wyrok do 15 lat więzienia za zabójstwo w Chojnicach
12:42 Wrocław: Po wypadku zablokowana autostrada A4 w stronę Zgorzelca
12:19 Zakopianka: W nocy z poniedziałku na wtorek oraz z wtorku na środę tunel im. Marii i Lecha Kaczyńskich na popularnej zakopiance będzie czasowo zamykany lub ruch będzie zwężany do jednego pasa w ramach prac serwisowych
Klub "Gazety Polskiej" Częstochowa zaprasza na spotkanie z prof. Piotrem Grochmalskim 15 grudnia o godz. 18:30 w Auli Tygodnika „Niedziela” przy ul. 3 Maja 12 w Częstochowie
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Poznań zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim, 20 grudnia, godz. 17:00, Andersia Hotel pl. Władysława Andersa 3, Poznań
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Kalisz zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim. 21 grudnia, godz. 17:00, Sala konferencyjna przy hotelu Hampton by Hilton, ul. Chopina 9, Kalisz
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Trudności w branży HoReCa. Przedsiębiorcy czekają na lepsze czasy [wideo]

Źródło: canva.com

Wiele firm odbudowuje się po trudnych czasach, jakie przyniosła pandemia Covid-19. Wyjątek stanowi branża HoReCa, która w tym momencie zmaga się z wieloma trudnościami. Wielu przedsiębiorców zmuszonych było zawiesić lub zakończyć swoją działalność. Ci, którym udało się przetrwać, musiało podnieść ceny oraz zmodyfikować dotychczasowy sposób prowadzenia swojej działalności.

Piotr Palutkiewicz z Warsaw Enterprise Institute zaznacza, że branża HoReCa, czyli wszelkiego rodzaju gastronomia, hotele i restauracje, podczas pandemii koronawirusa zostały dość mocno dotknięte z powodu lockdownu. Jednak dzięki tarczom antykryzysowym wprowadzonym przez Rząd oraz solidarności konsumentów udało im się przetrwać. Teraz, gdy pomoc w postaci tarcz przestała obowiązywać, a wiele konsumentów oszczędza w związku z wysoką inflacją i kosztami życia, sektor ten przechodzi trudny okres. Przedsiębiorcy muszą także zmagać się z wyższymi kosztami utrzymania pracowników czy wysokimi cenami energii. 

Łukasz Matusiak właściciel Horeca Institut wskazuje, że branża HoReCa powoli się odbudowuje. „Wychodzimy już z pierwszego kwartału roku, który zawsze dla branży gastronomicznej jest najsłabszym kwartałem obrotowym. Natomiast wchodzimy w sytuację związaną z otwieraniem się ogródków, długich weekendów i wchodzimy pomału w kwestię wakacyjną. Myślę, że ten kwartał będzie takim bardzo dobrze otwierającym cały rok i pokaże te nowe trendy, które będą wchodzić, które będą kształtować ten rynek” – dodał. 

Palutkiewicz zauważa, że wielu przedsiębiorców zamyka lub zawiesza swoje działalności, z kolei Ci, co chcą przetrwać trudniejszy czas, ograniczają zatrudnienia oraz podnoszą ceny w swoich lokalach, co tworzy tzw. błędne koło, gdyż mniej klientów korzysta z ich usług. „Ponura perspektywa będzie taka, że zostaną z nami bardzo dobre restauracje, bo te sobie radzą całkiem nieźle, czyli te restauracje luksusowe, a obok uzupełnieniem rynku będą niestety fastfoodowe punkty gastronomicznePodkreśla także, że w najgorszej sytuacji są małe rodzinne restauracje, które do tej pory nadawały największy koloryt całemu sektorowi. Jak dodaje, gastronomia to nie tylko biznes, branża ta spełnia również wiele innych funkcji m.in. kulturalną, społeczną czy turystyczną. 

Zdaniem Piotra Palutkiewicza jest wiele aspektów, w których Państwo mogłoby pomóc branży gastronomicznej. Sektor ten zmaga się z wysokimi czynszami, z ograniczeniami podatkowymi związanymi z wysoką akcyzą na sprzedaż alkoholi. Problemem są również wysokie koszty utrzymania pracowników związane z rosnącym wynagrodzeniem minimalnym. 

Mariusz Dziwulski analityk rynku rolno-spożywczego w PKO Banku Polskim wskazuje, że Polska jest bardzo ważnym producentem żywności w skali całej Unii Europejskiej. Jako kraj jesteśmy liderem w produkcji drobiu, jabłek, zbóż, wieprzowiny i mleka. Polskie rolnictwo stoi przed wieloma wyzwaniami, dąży do produkcji bardziej zrównoważonej, gdyż w obecnych czasach coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na jakość i pochodzenie spożywanych produktów.

Obserwujemy pewnego rodzaju rozpoczęcie współpracy rolnictwa i gastronomii. Jeżeli chodzi o wspólne tworzenie projektów czy też produktów. To, co do tej pory miało miejsce, to zapoczątkował segment Fine Dining w gastronomii, czyli gastronomii premium, gdzie to szefowie kuchni poszukiwali innowacyjnych smaków albo też ciekawostek kuchni regionalnej” – powiedział Łukasz Matusiak. Zaznaczył także, że Polska potrzebuje kompleksowych rozwiązań dotyczących współpracy między sektorem gastronomicznym oraz rolnictwem. „Takim czynnikiem, który poprawi współpracę rolników z restauracjami, jest systemowe podejście do kooperacji, zarówno jeżeli chodzi o proces pozyskiwania produktów, ale też pewnego rodzaju wsparcie zarówno merytoryczne, finansowe, ale też pewnego rodzaju gwarancje zarówno realizacji odbioru, jak i płatności za te produkty” - dodał. 

Telewizja Republika

Wiadomości

Prof. Cenckiewicz ostro odpowiada na tekst "Wyborczej": Niegodziwość i łajdactwo

Prof. Cenckiewicz ostro odpowiada na tekst "Wyborczej" i zarzuca ujawnienie danych medycznych: Niegodziwość i łajdactwo

Tusk i niewygodna prawda. Bogucki: patrzyłem mu prosto w oczy

Dzisiaj rozpoczął się proces ws. zabójstwa księdza z Kłobucka

HIT DNIA

Biedroń JUŻ WIE, co będzie na spotkaniu Nawrockiego z Zełenskim. "Klękaj przede mną..." [WIDEO]

Curry rzuca 48 punktów, Warriors znów bez zwycięstwa

Ropa drożeje. Wiemy z czego wynika taka sytuacja

To jest SKANDAL! Służby we współpracy z Gazetą Wyborczą atakują Prezydenta!

SPRAWDŹ TO!

Siemoniak reaguje na publikację "GW". W sieci przewija się: DO DYMISJI!

To największa sektorówka w historii Europy. Kibice FC Twente pobili rekord

Kolejne ataki dronami. Ukraińcy ostrzelali Moskwę. Rosjanie Kijów

DOŚĆ tej walki o fotel! Sasin OSTRO do Morawieckiego! ‘Czy on musi być premierem?'

Tusk zaczął tydzień od... wpisu atakującego prezydenta Nawrockiego

Mental Tuska: tylko Bruksela, Berlin i Paryż! Polska się nie liczy?

Żurek znów czegoś szukał w KRS. Wyprostowała go Pawełczyk-Woicka

Polscy hokeiści najlepsi w Budapeszcie. Komplet punktów i triumf w Europejskim Pucharze Narodów

Najnowsze

Prof. Cenckiewicz ostro odpowiada na tekst "Wyborczej": Niegodziwość i łajdactwo

Prof. Cenckiewicz ostro odpowiada na tekst "Wyborczej" i zarzuca ujawnienie danych medycznych: Niegodziwość i łajdactwo

Curry rzuca 48 punktów, Warriors znów bez zwycięstwa

Ropa drożeje. Wiemy z czego wynika taka sytuacja

To jest SKANDAL! Służby we współpracy z Gazetą Wyborczą atakują Prezydenta!

SPRAWDŹ TO!

Siemoniak reaguje na publikację "GW". W sieci przewija się: DO DYMISJI!

Tusk i niewygodna prawda. Bogucki: patrzyłem mu prosto w oczy

Dzisiaj rozpoczął się proces ws. zabójstwa księdza z Kłobucka

HIT DNIA

Biedroń JUŻ WIE, co będzie na spotkaniu Nawrockiego z Zełenskim. "Klękaj przede mną..." [WIDEO]