Przejdź do treści
21:40 W sobotę 19 lipca w całej Polsce odbędą się demonstracje antyimigracyjne - organizatorem są politycy Konfederacji
18:27 Płonie hala Zakładów Tworzyw Sztucznych w Siemianowicach Śląskich - trwa akcja gaśnicza
17:28 Prezydent Donald Trump: Jeśli w ciągu 50 dni nie dojdziemy do porozumienia z Rosją, nałożymy na nią surowe cła; jesteśmy z Rosji bardzo niezadowoleni
17:23 USA: Prezydent Donald Trump spotkał się z sekretarzem generalnym NATO - w trakcie spotkania zapowiedział przedstawienie nowego planu obronnego dla Ukrainy
14:30 Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski zaproponował wicepremier Julii Swyrydenko, by stanęła na czele rządu
Wydarzenie Poseł Dorota Arciszewska-Mielewczyk oraz Klub „Gazety Polskiej” Kościerzyna zapraszają na spotkanie z posłami Mariuszem Goskiem oraz Dariuszem Mateckim, 21 lipca, godz. 16.30, ul. 3 maja 9, Kościerzyna.
Wydarzenie USA: Kluby Gazety Polskiej Nowym Jorku zapraszają 23 lipca o godz. 19.00 Polonię na spotkanie autorskie z europosłem Danielem Obajtkiem, które odbędzie się w Cracovia Manor, Wallington, NJ07057
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Trudności w branży HoReCa. Przedsiębiorcy czekają na lepsze czasy [wideo]

Źródło: canva.com

Wiele firm odbudowuje się po trudnych czasach, jakie przyniosła pandemia Covid-19. Wyjątek stanowi branża HoReCa, która w tym momencie zmaga się z wieloma trudnościami. Wielu przedsiębiorców zmuszonych było zawiesić lub zakończyć swoją działalność. Ci, którym udało się przetrwać, musiało podnieść ceny oraz zmodyfikować dotychczasowy sposób prowadzenia swojej działalności.

Piotr Palutkiewicz z Warsaw Enterprise Institute zaznacza, że branża HoReCa, czyli wszelkiego rodzaju gastronomia, hotele i restauracje, podczas pandemii koronawirusa zostały dość mocno dotknięte z powodu lockdownu. Jednak dzięki tarczom antykryzysowym wprowadzonym przez Rząd oraz solidarności konsumentów udało im się przetrwać. Teraz, gdy pomoc w postaci tarcz przestała obowiązywać, a wiele konsumentów oszczędza w związku z wysoką inflacją i kosztami życia, sektor ten przechodzi trudny okres. Przedsiębiorcy muszą także zmagać się z wyższymi kosztami utrzymania pracowników czy wysokimi cenami energii. 

Łukasz Matusiak właściciel Horeca Institut wskazuje, że branża HoReCa powoli się odbudowuje. „Wychodzimy już z pierwszego kwartału roku, który zawsze dla branży gastronomicznej jest najsłabszym kwartałem obrotowym. Natomiast wchodzimy w sytuację związaną z otwieraniem się ogródków, długich weekendów i wchodzimy pomału w kwestię wakacyjną. Myślę, że ten kwartał będzie takim bardzo dobrze otwierającym cały rok i pokaże te nowe trendy, które będą wchodzić, które będą kształtować ten rynek” – dodał. 

Palutkiewicz zauważa, że wielu przedsiębiorców zamyka lub zawiesza swoje działalności, z kolei Ci, co chcą przetrwać trudniejszy czas, ograniczają zatrudnienia oraz podnoszą ceny w swoich lokalach, co tworzy tzw. błędne koło, gdyż mniej klientów korzysta z ich usług. „Ponura perspektywa będzie taka, że zostaną z nami bardzo dobre restauracje, bo te sobie radzą całkiem nieźle, czyli te restauracje luksusowe, a obok uzupełnieniem rynku będą niestety fastfoodowe punkty gastronomicznePodkreśla także, że w najgorszej sytuacji są małe rodzinne restauracje, które do tej pory nadawały największy koloryt całemu sektorowi. Jak dodaje, gastronomia to nie tylko biznes, branża ta spełnia również wiele innych funkcji m.in. kulturalną, społeczną czy turystyczną. 

Zdaniem Piotra Palutkiewicza jest wiele aspektów, w których Państwo mogłoby pomóc branży gastronomicznej. Sektor ten zmaga się z wysokimi czynszami, z ograniczeniami podatkowymi związanymi z wysoką akcyzą na sprzedaż alkoholi. Problemem są również wysokie koszty utrzymania pracowników związane z rosnącym wynagrodzeniem minimalnym. 

Mariusz Dziwulski analityk rynku rolno-spożywczego w PKO Banku Polskim wskazuje, że Polska jest bardzo ważnym producentem żywności w skali całej Unii Europejskiej. Jako kraj jesteśmy liderem w produkcji drobiu, jabłek, zbóż, wieprzowiny i mleka. Polskie rolnictwo stoi przed wieloma wyzwaniami, dąży do produkcji bardziej zrównoważonej, gdyż w obecnych czasach coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na jakość i pochodzenie spożywanych produktów.

Obserwujemy pewnego rodzaju rozpoczęcie współpracy rolnictwa i gastronomii. Jeżeli chodzi o wspólne tworzenie projektów czy też produktów. To, co do tej pory miało miejsce, to zapoczątkował segment Fine Dining w gastronomii, czyli gastronomii premium, gdzie to szefowie kuchni poszukiwali innowacyjnych smaków albo też ciekawostek kuchni regionalnej” – powiedział Łukasz Matusiak. Zaznaczył także, że Polska potrzebuje kompleksowych rozwiązań dotyczących współpracy między sektorem gastronomicznym oraz rolnictwem. „Takim czynnikiem, który poprawi współpracę rolników z restauracjami, jest systemowe podejście do kooperacji, zarówno jeżeli chodzi o proces pozyskiwania produktów, ale też pewnego rodzaju wsparcie zarówno merytoryczne, finansowe, ale też pewnego rodzaju gwarancje zarówno realizacji odbioru, jak i płatności za te produkty” - dodał. 

Telewizja Republika

Wiadomości

Polacy ocenili dziesięcioletnią działalność Pierwszej Damy

Jak wyjść z trudnej sytuacji życiowej?

Victoria Beckham opublikowała zdjęcie Igi Świątek. Wszystko przez sukienkę!

Strzały na granicy. Żołnierz bronił Polski, a prokuratura Bodnara go oskarża

Internauta pokazuje szokującą znajomość Łukasza Kohuta z KO: dlaczego Pan nienawidzi Polski?

Naciski na Hołownię - Tusk szykował zamach stanu?

„Ostatnie szlify” u Nawrockiego. Kto zostanie szefem kancelarii?

Tak wygląda nowe życie Daniela Martyniuka. Pokazał syna i ukochaną

Granaty hukowe w Markach. Gruzin zatrzymany przez kontrterrorystów

Trump stawia ultimatum Rosji. 50 dni na pokój, inaczej surowe cła

[PILNE] Znów płonie hala! Pożar w Siemianowicach Śląskich

Czarnek o kontrowersyjnej wystawie: to opcja niemiecka, nawet nieukryta

Najstarszy prezydent świata znów kandyduje. Wiek go nie zatrzyma

Milicic ogłosił kadrę Polski na EuroBasket 2025

Hubert Hałas – piłka nożna w sercu, inspiracja w sieci

Najnowsze

Polacy ocenili dziesięcioletnią działalność Pierwszej Damy

Internauta pokazuje szokującą znajomość Łukasza Kohuta z KO: dlaczego Pan nienawidzi Polski?

Naciski na Hołownię - Tusk szykował zamach stanu?

„Ostatnie szlify” u Nawrockiego. Kto zostanie szefem kancelarii?

Tak wygląda nowe życie Daniela Martyniuka. Pokazał syna i ukochaną

Jak wyjść z trudnej sytuacji życiowej?

Victoria Beckham opublikowała zdjęcie Igi Świątek. Wszystko przez sukienkę!

Strzały na granicy. Żołnierz bronił Polski, a prokuratura Bodnara go oskarża