Przejdź do treści
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Garwolinie oraz starosta powiatu garwolińskiego zapraszają na spotkanie z Tomaszem Sakiewiczem oraz Pawłem Piekarczykiem 12 grudnia o godz. 17:00 w Starostwie Powiatowym przy ul. Mazowieckiej 26 w Garwolinie
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Chrzanowie zaprasza na spotkanie otwarte z Robertem Bąkiewiczem. Sieniawa, 12 grudnia, godz. 18:00, Centrum Kultury i Sportu "Sokół", ul. Kościuszki. Spotkanie poprzedzi Msza Św. o godz. 17:00 w kościele pw. WNMP
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Głogów zaprasza na projekcję filmu "Solidarni w więzieniu" połączone ze spotkaniem autorskim z Marią i Andrzejem Perlak, 12 grudnia, godz. 17.00, Sala Przy Kościele Św. Klemensa, ul. Sikorskiego 23, Głogów
Wydarzenia Zapraszamy na spotkanie otwarte z red. Miłoszem Kłeczkiem - już w sobotę 13 grudnia. Jasło, ul. Czackiego 4, I Liceum Ogólnokształcące w godz. 10:30-12:30
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Warszawa oraz Ruch Obrony Granic zapraszają – wraz z Adamem Borowskim – na protest "Stop Totalitaryzmom" 13 grudnia o godz. 15:00 przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów przy Al. Ujazdowskich 1/3 w Warszawie
Wydarzenie Kluby "Gazety Polskiej" zapraszają na wydarzenia upamiętniające rocznicę wprowadzenia stanu wojennego 13 grudnia: m.in Brzozów, Bytom, Iława, Inowrocław, Legnica, Nowy Sącz, Paryż, Radom, Tarnowskie Góry, Katowice, Wrocław, Zgorzelec
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Toronto GTA zaprasza na spotkanie z byłymi działaczami opozycji antykomunistycznej, 14 grudnia, godz. 2 PM. Polskie Centrum Kultury im. Jana Pawła II, Mississauga, Kanada
Klub "Gazety Polskiej" Częstochowa zaprasza na spotkanie z prof. Piotrem Grochmalskim 15 grudnia o godz. 18:30 w Auli Tygodnika „Niedziela” przy ul. 3 Maja 12 w Częstochowie
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Poznań zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim, 20 grudnia, godz. 17:00, Andersia Hotel pl. Władysława Andersa 3, Poznań
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Kalisz zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim. 21 grudnia, godz. 17:00, Sala konferencyjna przy hotelu Hampton by Hilton, ul. Chopina 9, Kalisz
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Trudności w branży HoReCa. Przedsiębiorcy czekają na lepsze czasy [wideo]

Źródło: canva.com

Wiele firm odbudowuje się po trudnych czasach, jakie przyniosła pandemia Covid-19. Wyjątek stanowi branża HoReCa, która w tym momencie zmaga się z wieloma trudnościami. Wielu przedsiębiorców zmuszonych było zawiesić lub zakończyć swoją działalność. Ci, którym udało się przetrwać, musiało podnieść ceny oraz zmodyfikować dotychczasowy sposób prowadzenia swojej działalności.

Piotr Palutkiewicz z Warsaw Enterprise Institute zaznacza, że branża HoReCa, czyli wszelkiego rodzaju gastronomia, hotele i restauracje, podczas pandemii koronawirusa zostały dość mocno dotknięte z powodu lockdownu. Jednak dzięki tarczom antykryzysowym wprowadzonym przez Rząd oraz solidarności konsumentów udało im się przetrwać. Teraz, gdy pomoc w postaci tarcz przestała obowiązywać, a wiele konsumentów oszczędza w związku z wysoką inflacją i kosztami życia, sektor ten przechodzi trudny okres. Przedsiębiorcy muszą także zmagać się z wyższymi kosztami utrzymania pracowników czy wysokimi cenami energii. 

Łukasz Matusiak właściciel Horeca Institut wskazuje, że branża HoReCa powoli się odbudowuje. „Wychodzimy już z pierwszego kwartału roku, który zawsze dla branży gastronomicznej jest najsłabszym kwartałem obrotowym. Natomiast wchodzimy w sytuację związaną z otwieraniem się ogródków, długich weekendów i wchodzimy pomału w kwestię wakacyjną. Myślę, że ten kwartał będzie takim bardzo dobrze otwierającym cały rok i pokaże te nowe trendy, które będą wchodzić, które będą kształtować ten rynek” – dodał. 

Palutkiewicz zauważa, że wielu przedsiębiorców zamyka lub zawiesza swoje działalności, z kolei Ci, co chcą przetrwać trudniejszy czas, ograniczają zatrudnienia oraz podnoszą ceny w swoich lokalach, co tworzy tzw. błędne koło, gdyż mniej klientów korzysta z ich usług. „Ponura perspektywa będzie taka, że zostaną z nami bardzo dobre restauracje, bo te sobie radzą całkiem nieźle, czyli te restauracje luksusowe, a obok uzupełnieniem rynku będą niestety fastfoodowe punkty gastronomicznePodkreśla także, że w najgorszej sytuacji są małe rodzinne restauracje, które do tej pory nadawały największy koloryt całemu sektorowi. Jak dodaje, gastronomia to nie tylko biznes, branża ta spełnia również wiele innych funkcji m.in. kulturalną, społeczną czy turystyczną. 

Zdaniem Piotra Palutkiewicza jest wiele aspektów, w których Państwo mogłoby pomóc branży gastronomicznej. Sektor ten zmaga się z wysokimi czynszami, z ograniczeniami podatkowymi związanymi z wysoką akcyzą na sprzedaż alkoholi. Problemem są również wysokie koszty utrzymania pracowników związane z rosnącym wynagrodzeniem minimalnym. 

Mariusz Dziwulski analityk rynku rolno-spożywczego w PKO Banku Polskim wskazuje, że Polska jest bardzo ważnym producentem żywności w skali całej Unii Europejskiej. Jako kraj jesteśmy liderem w produkcji drobiu, jabłek, zbóż, wieprzowiny i mleka. Polskie rolnictwo stoi przed wieloma wyzwaniami, dąży do produkcji bardziej zrównoważonej, gdyż w obecnych czasach coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na jakość i pochodzenie spożywanych produktów.

Obserwujemy pewnego rodzaju rozpoczęcie współpracy rolnictwa i gastronomii. Jeżeli chodzi o wspólne tworzenie projektów czy też produktów. To, co do tej pory miało miejsce, to zapoczątkował segment Fine Dining w gastronomii, czyli gastronomii premium, gdzie to szefowie kuchni poszukiwali innowacyjnych smaków albo też ciekawostek kuchni regionalnej” – powiedział Łukasz Matusiak. Zaznaczył także, że Polska potrzebuje kompleksowych rozwiązań dotyczących współpracy między sektorem gastronomicznym oraz rolnictwem. „Takim czynnikiem, który poprawi współpracę rolników z restauracjami, jest systemowe podejście do kooperacji, zarówno jeżeli chodzi o proces pozyskiwania produktów, ale też pewnego rodzaju wsparcie zarówno merytoryczne, finansowe, ale też pewnego rodzaju gwarancje zarówno realizacji odbioru, jak i płatności za te produkty” - dodał. 

Telewizja Republika

Wiadomości

Karabinierzy

Imigrant nagrał gwałt na Włoszce i wysłał film matce ofiary

Wzięła udział w "trendzie diabła". Nazajutrz już nie żyła

Nowe państwo w Ameryce Północnej? Dostali królewską zgodę!

Miss Finlandii 2025 traci koronę. Bo "jadła z Chińczykiem"

María Corina Machado ujawnia jak uciekła z Wenezueli

Państwa UE uruchomiły „tryb awaryjny”. Obejdą weto Orbana

Europa: kraj uchwalił zakaz noszenia chust w szkołach

Chaos na lotniskach. Ponad milion ludzi bez prądu

Liga Konferencji: Wygrana Rakowa, remis Lecha. Polskie drużyny przed decydującą rundą

Drony z polskiej spółki trafią do polskiej armii. Koszt: 100 mln zł

Immunitety dla posłów i senatorów? Co sądzą Polacy?

"Paliwo za 5,19 zł? Chyba za pół litra". Rośnie opłata paliwowa

Zalewski apeluje ws. Eurowizji. Muzyk wściekły na TVP: "dołączajcie do oddolnego bojkotu!"

"Kłamcy z Platformy muszą przeprosić". Prof. Czarnek o sprawie prof. Roszkowskiego

"Wartości UE" jako broń. Nie będzie pieniędzy dla niewygodnych organizacji

Najnowsze

Karabinierzy

Imigrant nagrał gwałt na Włoszce i wysłał film matce ofiary

María Corina Machado

María Corina Machado ujawnia jak uciekła z Wenezueli

Wiktor Orban

Państwa UE uruchomiły „tryb awaryjny”. Obejdą weto Orbana

chusty w szkołach

Europa: kraj uchwalił zakaz noszenia chust w szkołach

cyklon w Brazylii

Chaos na lotniskach. Ponad milion ludzi bez prądu

Claire Tracy

Wzięła udział w "trendzie diabła". Nazajutrz już nie żyła

demonstracja niepodległościowa w Edmonton

Nowe państwo w Ameryce Północnej? Dostali królewską zgodę!

Miss Finlandii

Miss Finlandii 2025 traci koronę. Bo "jadła z Chińczykiem"