Wódka z powietrza. Innowacyjny pomysł amerykańskiej firmy
Wódka „z powietrza” Air Vodka wbrew pozorom nie jest odpowiedzią na ceny alkoholu, ale na zmiany klimatu.
Air Vodka składa się tylko z dwóch składników: dwutlenku węgla (CO2) i wody. To niezwykle prosty zestaw, biorąc pod uwagę typowy proces produkcji wódki, który obejmuje fermentację wszelkich produktów spożywczych zawierających cukier lub skrobię i destylację produktu w celu zwiększenia zawartości alkoholu.
Wódka firmy Air Company ma inną metodę produkcji. Startup opatentował system destylacji, który wykorzystuje odnawialną energię słoneczną. Dwutlenek węgla jest pobierany z powietrza i przetwarzany w czysty etanol. Według firmy każda wyprodukowana butelka Air Vodka usuwa pół kilo gazu cieplarnianego, co czyni ją pierwszym na świecie alkoholem bezemisyjnym.
80-procentowa wódka premium jest tak czysta, że smakuje, jak ujęła to brytyjska GQ, „prawie jak woda”.