Śmiertelnie niebezpieczna bakteria w mięsie w Holandii i Belgii. Trzy osoby nie żyją
Po spożyciu mięsa z bakteriami listeriozy zmarły trzy osoby. Media informują również o kobiecie, która urodziła martwe dziecko. W Belgii masowo wycofywane są produkty holenderskiej firmy przetwórstwa mięsnego z Aalsmeer.
W Holandii wybuchł skandal po tym jak w mięsie wykryto bakterie listeriozy.
W Belgii chodzi niebezpieczne produkty to głównie pieczeń wołowa pakowaną w plastrach. W Holandii, z obroty wycofywanych jest już 130 różnego rodzaju produktów jak: filety z kurczaka, kiełbasa oraz boczek.
Większość produktów ma datę przydatności do spożycia ważą do połowy października.
Produkty holenderskiej firmy przetwórstwa mięsnego z Aalsmeer sprzedawane są też w Niemczech.
+++ Mensch in #Sachsen nach Verzehr von keimbelasteter #Wilke-Wurstwaren an Listeriose erkrankt +++ https://t.co/tlVVQ5eICK pic.twitter.com/cTHAyhVofG
— TAG24 NEWS Dresden (@TAG24DD) 4 października 2019
Skandal, który wybuchł po wykryciu niebezpiecznej bakterii i śmierci ludzi jest tym większy, że belgijska agencja bezpieczeństwa żywności AFSCA twierdzi, że nie została poinformowana o niebezpieczeństwie przez swojego holenderskiego odpowiednika, czyli AFSCA- urząd ds. bezpieczeństwa żywności. W specjalnym komunikacie wzywa władze Holandii, aby dostarczyły niezbędnych danych i poinformowały o aktualnej sytuacji.
Niezdiagnozowana w porę listerioza może doprowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie wsierdzia lub też sepsy.
Czytaj także:
To się w głowie nie mieści! Polka zbiorowo zgwałcona w Niemczech przez policjantów!?