Piotr Jarząbek wygrał prestiżowy konkurs kulinarny Cheaud Devant!. Konkurs został zorganizowany przez Uniwersytet Kulinarny Louvre Hotels Group. Polak przygotował placki ziemniaczane ze śmietaną i zwyciężył w kategorii „Smaki dzieciństwa”.
W finale konkursu wzięło udział 9 uczestników. Oceniano nie tylko same danie czy sposób podania. Notom podlegało także 20-minutowe wystąpienie na temat przygotowanego posiłku. Piotr Jarząbek rywalizował z dwoma Włoszkami, a jego placki wygrały z makaronem orecchiette z liśćmi cukinii i krewetkami przygotowanym przez Nunzię d’Aloię z hotelu Tulip Inn Turin South i słodką brzoskwiniową brioszką Eleny Varazzi z hotelu Campanile Venice Mestre.
Przebieg konkursu i kryteria oceny. Jak u babci: „Im prościej, tym lepiej”
W całym konkursie Cheaud Devant! Udział wzięło 160 kucharzy hotelowych z 11 krajów zrzeszonych w Louvre Hotels Group.
Po zwycięstwie Piotr Jarząbek zabrał głos – Czuliśmy się trochę jak uczestnicy Master Chefa. Każdy z nas pragnął zwycięstwa. Nazajutrz czekało mnie przecież nie tylko gotowanie, ale także prezentacja, którą musiałem wygłosić w języku francuskim. Czy przepis się uda? Czy zdążę? Czy niczego nie przypalę? – powiedział Piotr Jarząbek.
– Postawiłem na prostotę i przepis na placki ziemniaczane, które robiła moja babcia, a później moja mama. Obie lubiły powtarzać: „Im prościej, tym lepiej”. Tymi właśnie słowami zakończyłem swoją prezentację przed jury, mówiąc: „Le plus simple et le mieux” – zakończył swoją wypowiedź Piotr Jarząbek.