Budweiser podtrzymuje swoje zobowiązanie, ogłoszone na początku tego roku podczas imprezy „South by Southwest”. Marka uważa, że stworzy piwo nadające się do picia w kosmosie. Firma dodała w oświadczeniu, że „Kiedy pierwsi ludzie postawią nogę na Marsie, będą wznosić toast właśnie za Budweiser’a.
– Nasza firma od zawsze stara się przesuwać granice innowacji. Jesteśmy zainspirowani podróżami kosmicznymi i chcemy dostać się na Czerwoną Planetę.” – powiedział Ricardo Marques, wiceprezes Budweiser. – „Jesteśmy bardzo podekscytowani rozpoczęciem naszych badań nad warzeniem piwa, które będzie mogło znaleźć się na Marsie. – dodał Marques.
Firma planuje również wysłać w kosmos 20 nasion jęczmienia – głównego składnika receptury Budweisera. Nasiona te zostaną wysłane na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS), zapakowane w dwie tuby kosmiczne – CubeLabs. Jęczmień zostanie wysłany w kosmos w nadchodzącej misji zaopatrzeniowej SpaceX CRS-13, która wystartuje 4 grudnia.
Nasiona będą przechowywane na orbicie przez około 30 dni, aby zobaczyć, jak reagują w środowisku mikrograwitacji. Eksperymenty skupią się głównie na ekspozycji nasion jęczmienia na środowisko kosmiczne oraz na tym, jak będzie wyglądać jego kiełkowanie w tych warunkach. Badania to nie tylko przygotowanie do produkcji piwa na Czerwonej Planecie. Mogą one również dostarczyć cennych informacji na temat produkcji jęczmienia oraz innych zbóż w kosmicznych warunkach.
Te eksperymenty to pierwsze kroki Budweisera w kierunku „piwnego podboju kosmosu”. Jednak czy plan w dłuższej perspektywie ma szanse na powodzenie? Droga do osiągnięcia celu jest jeszcze bardzo daleka.