Odnaleziono smakołyk sprzed 7 tys. lat! Bardziej dojrzały już nie będzie…
Archeolodzy na terenie Chorwacji trafili nie niezwykły artefakt. Chodzi o ser, który liczy sobie… 7 tys. lat! To niewątpliwy przełom w historii europejskiej kuchni. Uważano dotąd, że na terenie dzisiejszej Europy ser zaczęto wytwarzać dwa tysiące lat później.
Przełomowe odkrycie miało miejsce w okolicach wiosek Pokrovnik i Danilo Bitinj. Udało się odkopać też naczynia i urzędzenia kuchenne, takie jak rogi do picia czy sita.
Na niektórych naczyniach znaleziono pozostałości sera podobnego do znanej nam fety. Wiek znaleziska oszacowano na 5,3 tys. lat p.n.e.
Ustalono, że rozwój rolnictwa i udomowienie bydła w Europie nastąpiły ok. 9 tys. lat temu. Najwcześniejsze ślady produkcji sera w regionie Morza Śródziemnego pochodziły sprzed 5 tys. lat, czyli początków epoki brązu. Najnowsze odkrycie cofa datę rozpoczęcia serowarstwa o 2 tys. lat.
Wskazuje się też, że wraz z nadejściem produkcji mleka i sera w Europie, śmiertelność wśród dzieci drastycznie zmalała. Był to krok milowy w demograficznym rozwoju, który dały początek farmerskim społecznościom. To z kolei rozpoczęło proces formowania się pierwszych miast.
Polecamy Hity w sieci
Wiadomości
Najnowsze
Miliony euro z Ligi Konferencji. Finansowy zastrzyk dla polskich klubów
Morawiecki: wielkie projekty PiS zakopane, zaorane i wyśmiane przez rząd Tuska
Pierwsza Prezes SN wyraża sprzeciw wobec cięć w budżecie Sądu Najwyższego
Kult ODWOŁUJE koncerty: „Nie jesteśmy w stanie grać”.
"Będą stawiać zarzuty za nielubienie Tuska?!". Andruszkiewicz przestrzega przed cenzurą rządu 13 grudnia
"Chcemy odnowy starego kontynentu". Europejscy konserwatyści złożyli na ręce Ojca Świętego deklarację ideową