Niemożliwe nie istnieje. Japoński profesor Homei Miyashita stworzył właśnie prototyp urządzenia, które pozwala odbierać smaki przez ekran. „Celem jest umożliwienie ludziom doświadczenia czegoś takiego, jak jedzenie w restauracji z drugiego końca świata, bez wychodzenia z domu” – tłumaczy wynalazca w wywiadzie dla agencji Reuters.
Jak podaje PAP, „urządzenie, które nazywa się TTTV (Taste the TV, czyli w dosłownym tłumaczeniu Spróbuj Telewizora) wykorzystuje mechanizm z dziesięcioma pojemnikami smakowymi, które rozpylają się w odpowiednim połączeniu, by odtworzyć smak konkretnego jedzenia. Substancje dozowane są na higieniczną folię pokrywającą ekran z wizualizacją żywności. Następnie substancje te można posmakować lub powąchać. Pomysłodawca TTTV, profesor Uniwersytetu Meiji w Tokio, Homei Miyashita, szacuje, że komercyjna wersja urządzenia powinna kosztować 100 tys. jenów (3600 zł)”.
Ekran może okazać się sporym ułatwieniem w dobie pandemii koronawirusa. Mógłby umożliwić ludziom zamkniętym w domach na doświadczenie namiastki potraw z restauracji, ułatwiłby prowadzenie zdalnych kursów dla sommelierów i kucharzy czy organizowanie quizów.