Możemy uchronić się przed zachorowaniem na raka. Jak? Unikając pewnych produktów, które w swoim składzie mają dużo chemii, która powoduje powstawaniu komórek rakowych w naszym organizmie. Czego nie jeść, by ustrzec się raka?
Niestety niektórych produktów, które posiadają dużo chemii nie da się całkowicie wyeliminować z naszej diety, ale możemy ograniczyć ich spożycie do minimum.
Oto produkty, które mogą odpowiadać za rozwój nowotworów:
1. Biała mąka - produkty z dodatkiem białej mąki mają wysoki indeks glikemiczny.
2. Popcorn z mikrofali - nie chodzi tutaj o sam popcorn, ale folię którą się wkłada wraz z nim do mikrofali. Zawiera ona kwas perfluorooktanowy, który wpływa na bezpłodność i powoduje raka wątroby oraz jąder.
3. Słodziki - wpływają na rozwój raka mózgu, pęcherza, białaczkę i chłoniaki.
4. Hodowlany łosoś - taki łosoś zawiera rakotwórcze dioksyny w stężeniu nawet 10 razy większym niż łososie dzikie.
5. Alkohol - może on wpływać na rozwój raka jelita grubego. Niezdrowy styl życia, zła dieta i nadmierne picie alkoholu mają znaczący wpływ na rozwój tego nowotworu.
6. Wędzone mięso - jedzone w nadmiarze może mieć wpływ na rozwój raka żołądka.
7. Spalone jedzenie - przypalone produkty zawierają substancje rakotwórcze.
8. Czipsy - jest to produkt bogaty w węglowodany przetworzony w wyniku smażenia lub pieczenia. W takich produktach znajduje się dużo akrylamidu. Jego długotrwałe spożywanie może prowadzić do rozwoju raka.