„Bardzo wysokie stężenie cholesterolu HDL-C, u starszych osób zwiększa ryzyko demencji. Na szczęście taki poziom jest rzadki i ma związek raczej z zaburzeniami metabolicznymi, niż z dietą” – informują naukowcy.
Choć to nie są do końca odpowiednie nazwy, często mówi się o tzw. dobrym i złym cholesterolu. Jak właśnie poinformowali specjaliści z Monash University (Australia), znaczny nadmiar HDL-C - czyli cholesterolu „dobrego", w późniejszym okresie życia – przede wszystkim po 75. roku - może szkodzić, podnosząc zagrożenie demencją.
Takie wnioski naukowcy wyciągnęli na podstawie badania z udziałem prawie 19 tys. ochotników - początkowo zdrowych - w wieku zwykle powyżej 70 lat. W czasie trwającej nieco ponad 6 lat obserwacji uczestnicy z bardzo wysokim stężeniem (ponad 80 mg/dl, ponad 2.07 mmol/l) mieli o 27 proc. większe ryzyko demencji w porównaniu do osób z optymalnym stężeniem. Dla osób powyżej 75. roku życia wzrost ryzyka wyniósł średnio aż 42 proc.
Jako stężenie optymalne, sprzyjające ogólnemu zdrowiu, naukowcy podają 40 do 50 mg/dl (1.03–1.55 mmol/l) dla mężczyzn i 50 do 60 mg/dl (1.55–2.07 mmol/l) dla kobiet.
Badacze podkreślają, że potrzebne są dalsze analizy sprawdzające, dlaczego podwyższony poziom HDL-C podnosi zagrożenie demencją. „Podczas gdy wiemy już, że cholesterol HDL jest ważny dla zdrowia sercowo-naczyniowego, wyniki te sugerują, że potrzebujemy dalszych badań, aby zrozumieć rolę bardzo wysokiego poziomu cholesterolu HDL w kontekście zdrowia mózgu" – podkreśla dr Monira Hussain, autorka pracy opublikowanej w piśmie "The Lancet Regional Health – Western Pacific" (https://www.thelancet.com/journals/lanwpc/article/PIIS2666-6065(23)00281-X/fulltext).
„Korzystne może być uwzględnienie bardzo wysokich poziomów cholesterolu HDL w algorytmach przewidywania ryzyka demencji” – dodaje badaczka.