Chińscy naukowcy, którym przewodził, urodzony w 1930 roku, profesor Yuan Longping, wyhodowali ryż przystosowany do rośnięcia w słonej wodzie. Zdaniem naukowców nowe, dostosowane do wzrostu w słonej wodzie odmiany, są wstanie zaspokoić potrzeby ponad 200 milionów ludzi.
Eksperyment został przeprowadzony w Qingdao, mieście usytułowanym na wybrzeżu, we wschodniej części Chin. Wiosną, naukowcy posiali ponad 200 odmian modyfikowanego ryżu, a następnie nawadniali go rozcieńczoną wodą z Morza Żółtego. Nie wiadomo w jaki sposób zaingerowano w tradycyjne ziarno, by uzyskać taki efekt, jednak okazało się, że rośliny rosną, a na dodatek przynoszą większe niż oczekiwano plony. Początkowo spodziewano się, że zbiory wyniosą około 4,5 ton na hektar. Jednak zebrane plony przeszły oczekiwania, cztery odmiany wydały rekordową ilość od 6,5 do 9,3 ton ziaren na hektar.
Badania nad ryżem hybrydowym, rozpoczął Yuan Longping, już w 1970 roku. Początkowo przeprowadzał badania nad zwiększeniem plonów. Dzięki genetycznym modyfikacjom, naukowiec chciał odpowiedzieć na problem głodu w wielu częściach świata. Mówi się, że w ciągu ostatnich 20 lat, dzięki ulepszeniom Longpinga, wyprodukowano około 300 miliardów kilogramów ryżu.