Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że dwutlenek tytanu (E171) nie jest już uważany za bezpieczny dodatek do żywności. Stosuje się go często jako barwnik zabielający m.in. w słodyczach i gumie do żucia.
W ubiegłym roku Francja zakazała stosowania E171 w produktach spożywczych, po tym jak agencja rządowa ANSES wskazała na szkodliwy wpływ tej substancji na zdrowie.
Badania przeanalizowane przez EFSA wykazały, że nanocząstki dwutlenku tytanu mogą powodować uszkodzenia DNA; trudno także ustalić bezpieczny poziom E171 dla organizmu.
Istnieją obawy, że E171 może mieć działanie rakotwórcze, na co wskazują badania prowadzone na zwierzętach. Zaobserwowano także szkodliwy wpływ barwnika na mikrobiom jelitowy.
Gdzie występuje niebezpieczny barwnik?
Dwutlenek tytanu występuje jako barwnik nadający biały kolor w szerokiej gamie produktów zarówno kosmetycznych (np. w paście do zębów), jak i spożywczych (m.in. w gumie do żucia, polewach lukrowych, białych sosach czy majonezie).