Arktyczna wyprawa badaczek. Cel: życie bakterii na Spitsbergenie
Trzy trójmiejskie specjalistki - dr inż. Klaudia Kosek i dr inż. Małgorzata Szopińska z Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska oraz mgr inż. Joanna Potapowicz z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej wróciły niedawno ze Spitsbergenu - donosi gdańska uczelnia.
Między 25 sierpnia i 17 września wzięły udział w ekspedycji, w której dołączyły do zespołu 43 Wyprawy Polarnej Instytutu Geofizyki Polskiej Akademii Nauk.
Badaczki brały udział w finansowanym przez Narodowe Centrum Nauki projekcie „Oznaczanie składników odżywczych, będących podstawowym czynnikiem umożliwiającym wzrost bakteriocenozy w zlewni rzeki arktycznej południowo-zachodniego Spitsbergenu". Jego kierownikiem była dr inż. Klaudia Kosek.
Zespół dotarł do bazy na pokładzie szkoleniowo-badawczego statku „Horyzont II”. „Po 10-dniowej podróży, przez wody pięciu mórz (Morze Bałtyckie, Norweskie, Północne, Grenlandzkie, Barentsa), 3 września dotarłyśmy do Polskiej Stacji Polarnej Hornsund im. Stanisława Siedleckiego. W tym roku wyjątkowo na stacji nie było wielu grup naukowych” - opowiada dr inż. Małgorzata Szopińska.
„Miało to swój odmienny, w stosunku do poprzednich wypraw urok. Dzięki temu stworzyła się przestrzeń na budowanie nowych interdyscyplinarnych sieci naukowych” - dodaje.
Przygotowania rozpoczęły się na długo przed wyruszeniem. Potrzebne było m.in. uzyskanie pozwoleń na prowadzenie badań w rezerwacje przyrody od Gubernatora Archipelagu Svalbard, do którego należy Spitsbergen, czy zaplanowanie prac terenowych z zachowaniem najwyższych standardów.
Zespół, jak wskazuje nazwa projektu, sprawdzał obecność różnych substancji, którymi mogą żywić się bakterie i badał, jak związki te wpływają na różne gatunki mikroorganizmów.
Dla gdańskich specjalistek cenny był m.in. dostęp do rejonów o znikomym wpływie zanieczyszczeń. Badania objęły niezamieszkany obecnie obszar zlewni rzeki Revelvy w dolinie Revdalen, która mieści się w rejonie Ziemi Wedel-Jarlsberga, w południowej części Spitsbergenu.
Analizy pozwolą na oznaczenie ilości bakterii oraz ich opisanie, oprócz składników odżywczych wykażą też ewentualną obecność śladowych ilości zanieczyszczeń, w tym metali ciężkich i szkodliwych substancji organicznych.
Polecamy Hity w sieci
Wiadomości
Najnowsze
Zmodernizowany krążownik atomowy „Admirał Nachimow” już na morzu. Rosja prowadzi testy
Kierwiński zabronił wnoszenia narodowych flag na stadion! Bo miały... plastikowe trzonki
Koniec ugrupowania Nowackiej. Majątek trafił do organizacji proaborcyjnej