Wysoki zły cholesterol przyczynia się do zawału serca, niedokrwiennego udaru mózgu oraz innych chorób krążenia. Zmiana sposobu żywienia na „antycholesterolowe” może przedłużyć życie o kilka lat.
Pomocne będą nowe nawyki, np. unikanie tłustych i smażonych potraw. Warto dobierać białe mięso, czyli pierś z kurczaka oraz ryby. Z większym budżetem można sięgnąć po indyka lub cielęcinę.
Trudne może wydawać się unikanie tłuszczu, jednak jeśli zrezygnujemy ze smażenia, to będzie łatwe wyzwanie. Niezbędne kwasy omega możemy łatwo sobie dostarczyć, sięgając po tłuste ryby: łososia i makrelę. Orzechy również się tu sprawdzą, warto zaopatrzyć się w migdały i pestki.
Jeśli interesuje Cię zmiana nawyków i walka z cholesterolem należy pamiętać o unikaniu nabiału z wysoką zawartością tłuszczu. Częściej decydują się na razowe pieczywo i kasze.
Istotnym elementem jest rezygnacja z wszelkich łakoci. Może się to okazać najtrudniejsze. To zadanie ułatwi metoda małych kroków i delikatna zmiana słodkości na owoce.
Więcej informacji o zdrowym żywieniu, które przedłuży nasze życie, nawet o 10 lat znajduje się na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.