Skąd się wzięła „nowalijka”? O językowej historii wiosennych pyszności + 3 proste przepisy
Gdy tylko znikają ostatnie śniegi, a słońce zaczyna mocniej przygrzewać, na straganach pojawiają się długo wyczekiwane wiosenne warzywa. Rzodkiewka, szczypiorek, młoda marchewka, sałata – wszystkie zwiastują jedno: sezon na nowalijki właśnie się rozpoczął. Ale skąd w ogóle wzięło się to urocze słowo?
Skąd się wzięła „nowalijka”? Plus 3 pyszne sposoby na wiosenne warzywa
Zanim w sklepach zapanowały warzywa dostępne przez cały rok, pierwsze wiosenne plony były prawdziwym wydarzeniem. Rzodkiewka, sałata, szczypiorek – wszystko to zwiastowało, że zima naprawdę się skończyła. Te właśnie pierwsze wiosenne warzywa nazywamy nowalijkami, a ich nazwa pochodzi od słowa „nowy”. Pojęcie zadomowiło się w polszczyźnie w XIX wieku i do dziś budzi przyjemne skojarzenia z czymś świeżym, lekkim i pełnym witamin. Dawniej nowalijki smakowały jak rarytas po zimowych kiszonkach – dziś nadal potrafią ucieszyć bardziej niż niejeden egzotyczny owoc.
A jeśli chcesz poczuć wiosnę na talerzu, oto trzy proste i pyszne sposoby na nowalijki:
Na śniadanie przygotuj klasyczne kanapki z twarożkiem i szczypiorkiem. Wystarczy rozgnieść twaróg z odrobiną jogurtu lub śmietany, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypiorek i rozsmarować na świeżym chlebie. Klasyka, która nigdy się nie nudzi.
Do obiadu pasuje lekka wiosenna sałatka – pokrój rzodkiewkę, ogórka, jajka na twardo i dorzuć kilka liści młodej sałaty. Całość wymieszaj ze śmietaną lub jogurtem, dopraw solą, pieprzem i posyp koperkiem.
Na kolację polecamy zupę z młodej marchewki i imbirem. Wystarczy podsmażyć na oliwie pokrojoną marchewkę, ziemniaka i kawałek świeżego imbiru, zalać bulionem i gotować do miękkości. Po zblendowaniu dopraw do smaku i posyp świeżą natką pietruszki.
Smacznego! Niech nowalijki wprowadzą wiosnę do kuchni szybciej niż termometr.
Źródło: Republika
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube
Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB
Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X
Polecamy Sejm. Wybór Marszałka
Wiadomości
Europoseł Jacek Ozdoba domaga się ujawnienia danych lekarza, który miał opiniować stan zdrowia Zbigniewa Ziobry
Rząd Tuska nie ma na leczenie onkologiczne Polaków. Znalazły się miliony na pomoc wojskową dla Ukrainy
Najnowsze
Tour de Pologne po ponad dwóch dekadach wraca na Pomorze
Jabłoński ostro o Tusku. "Przeproś polskich żołnierzy, hipokryto"
Szwecja uderza w Brukselę. Szefowa MSZ mówi o "hańbie", która kompromituje Unię ws. Rosji
Krajewski: jeśli grozi nam wojna, dlaczego rząd nie zwiększa nakładów na służby?
Marianna Schreiber i Piotr Korczarowski rozstali się. „Nasze światy nie schodzą się w jeden”
Europoseł Jacek Ozdoba domaga się ujawnienia danych lekarza, który miał opiniować stan zdrowia Zbigniewa Ziobry