Grażyna Szapołowska: „Człowiek starzeje się od kręgosłupa”. Aktorka zdradza sekret świetnej kondycji

72-letnia Grażyna Szapołowska wciąż zachwyca formą. Aktorka zdradziła w wywiadzie, że jej sekretem są głodówki, spacery i nietypowa mikstura z pieprzem cayenne.
Grażyna Szapołowska to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich aktorek. Publiczność zapamiętała ją m.in. z „Pana Tadeusza” Andrzeja Wajdy, gdzie wcieliła się w Telimenę, Krótki film o miłości” Krzysztofa Kieślowskiego, a także z głośnego serialu „Gang Zielonej Rękawiczki” na Netfliksie. Występowała też w wielu filmach i na deskach teatralnych.
Dziś aktorka ma 72 lata, ale wciąż zachwyca nie tylko talentem, lecz także formą. W rozmowie z „Głosem Szczecińskim” zdradziła swoje sposoby na zachowanie zdrowia i energii.
„Mam swoją dietę, swój sposób na wzmacnianie się i oczyszczanie organizmu z toksyn. Już dawno zrozumiałam, że człowiek starzeje się od kręgosłupa. Dlatego trzeba ćwiczyć kręgosłup i przede wszystkim mięśnie brzucha” – wyznała aktorka.
Szapołowska przyznała, że kiedyś zmagała się z ogromnym bólem pleców:
„Kiedyś miałam tak straszne bóle, że dosłownie się czołgałam. Nie chciało mi się żyć”.
Jednym z jej nietypowych sposobów na regenerację są… trzydniowe głodówki. W tym czasie aktorka przygotowuje sobie specjalny napój:
„Biorę dużą butelkę wody mineralnej, dodaję trzy łyżki miodu i wsypuję pół torebki pieprzu cayenne (...). Wypijam takie dwie butelki dziennie, nic więcej” – zdradziła.
Podkreśliła też, że pieprz cayenne oczyszcza płuca, co dla niej jest szczególnie ważne, ponieważ „sporo pali”. Podczas detoksu jednak odstawia papierosy i dużo spaceruje.
Szapołowska nie ukrywa, że poza dietą ważne są dla niej także kulinarne przyjemności. W domu uwielbia z partnerem Erykiem przygotowywać ulubione potrawy: od domowej kaszanki i tatara siekanego nożem, przez muszle świętego Jakuba w stylu prowansalskim, aż po jej popisową zupę cebulową czy królika duszonego w białym winie.
„Wystarczy dobre wino, woda, kawałek polędwicy, sos, sałata z czerwonej cykorii i mus czekoladowy” – mówi, zdradzając, że ceni sobie proste, ale jakościowe posiłki.

Źródło: Republika
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube
Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB
Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X