"Po zjedzeniu wyrobów cukierniczych wyprodukowanych przez jedną z piekarni w Radomiu, 14 osób trafiło do szpitala. Ponadto odnotowano ok. 70 zgłoszeń objawów zatrucia pokarmowego" – czytamy na portalu Wirtualnej Polski. O całej sprawie poinformowano już Sanepid, który wstrzymał produkcję zakładu oraz zamknął sklepy, gdzie zamierza przeprowadzić dezynfekcję.
Według medialnych doniesień, wśród osób, które znalazły się w szpitalu z powodu zatrucia znajduje się 8 dorosłych i 6 dzieci. Zostali oni objęci nadzorem epidemiologicznym. Pierwszych pacjentów z objawami ostrego zatrucia pokarmowego, które powiązano z wypiekami radomskiej piekarni, odnotowano w połowie zeszłego tygodnia.
– Narażonych na zatrucie pokarmowe może być ponad 90 osób. Wśród 70, u których potwierdzono intoksykację znajdują się klienci, którzy kupowali wyroby wspomnianej piekarni oraz pracownicy zakładu produkcyjnego i sklepów, w których owe słodycze sprzedawano – mówi rzeczniczka Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu Małgorzaty Gregorczyk.
– W trakcie kontroli zostały pobrane do badań laboratoryjnych próbki podejrzanych wyrobów cukierniczych wraz z surowcami, próbki wody; poddano też badaniom personel zatrudniony przy produkcji i sprzedaży – dodała Gregorczyk