Aplikacja Foodvisor wykorzystuje funkcje aparatu smartfona i algorytmy sztucznej inteligencji. Na podstawie zdjęcia wybranej potrawy system wylicza liczbę kalorii. Eksperci z serwisu TechCrunch zwracają uwagę na fakt, że jest to nowość na rynku aplikacji dietetycznych, dotychczas dostępne aplikacje wymagały bowiem ręcznego wpisywania poszczególnych wartości.
Algorytmy zastosowane w aplikacji Foodvisor rozpoznają potrawę na talerzu, a następnie, na podstawie miejsca zajmowanego na talerzu, wyliczają przybliżoną wagę produktów. Po uwzględnieniu tabeli kaloryczności, system "wypluwa" przybliżoną liczbę kalorii sfotografowanej potrawy. W 2018 roku aplikacja została wprowadzona na rynek francuski. Dotychczas ściągnęło ją ponad 1,8 mln użytkowników Androida i iOS.
Następnie na podstawie tabeli kaloryczności aplikacja proponuje użytkownikowi wpis do dziennika, który ten może dowolnie zmodyfikować w razie pomyłki systemu.
– Około dwa lata poświęciliśmy na badania i rozwój produktu, a w 2018 r. wprowadziliśmy go na francuski rynek – wspomina współzałożyciel start-upu Aurore Tran.
Szacuje się, że przeciętna dorosła kobieta powinna spożywać ok 1600-2400 kilokalorii w ciągu dnia, a mężczyzna - 2000-3000 kilokalorii dziennie. Zapotrzebowanie na kalorie jest zależne także od wieku, wzrostu, masy ciała, poziomu aktywności fizycznej oraz wyznaczonych celów dietetycznych.