Przejdź do treści
WARS będzie rozwijał gastronomię na kolei
kolejowyportal.pl

„Głównym celem spółki WARS jest rozwój gastronomii kolejowej w pociągach oraz stacjonarnych usług cateringowych” - przekazał Grzegorz Bębenek, główny specjalista ds. Marketingu w spółce.

Grzegorz Bębenek wskazał, że gastronomia kolejowa, dotyczy współpracy z głównym klientem i kluczowym Partnerem, jakim jest PKP Intercity. WARS zamierza m.in. podnosić jakość usług gastronomicznych, tak aby wpływała ona na atrakcyjność przejazdów pasażerskich pociągami PKP Intercity. Przyznał on, że w pociągach rośnie zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne, a spółka będzie rozwijać model franczyzowy. WARS chce też współpracować z PKP Intercity w zakresie projektowania wagonów gastronomicznych i modernizacji istniejącego zaplecza kuchennego.

Z kolei w przypadku stacjonarnych usług cateringowych WARS planuje pozyskiwać nowych klientów, brać udział w przetargach na usługi cateringowe w branżach biznesowych. Klientom indywidualnym proponuje zaś organizowanie przyjęć okolicznościowych takich jak: chrzciny, komunie, wesela. Jak przekazał Bębenek, w przypadku restauracji stacjonarnych, WARS aktualnie posiada cztery lokale znajdujące się w Warszawie, które działają na zasadzie kantyn, z czego trzy są dostępne dla klientów z zewnątrz. "Na tę chwilę nie zamierzamy otwierać nowych lokali w ramach bieżącej usługi gastronomii stacjonarnej" - dodał.

Wars to firma, która na rynku przewozów pasażerskich działa od 1948 roku. Obecnie obsługuje pasażerów w 103 wagonach gastronomicznych. W pociągach InterCity (IC), czyli połączeniach ekonomicznych PKP Intercity WARS oferuje usługi samoobsługowe, a w pociągach Express InterCity (EIC) i obsługiwanych pojazdami Pendolino Express InterCity Premium (EIP) oferowany jest kelnerski system obsługi.

Dziennie uruchamianych jest około 213 pociągów z wagonem gastronomicznym. WARS obsługuje ponadto 15 wagonów sypialnych i z miejscami do leżenia.

 

PAP

Wiadomości

Działał zgodnie z prognozą, tak jak ją rozumiał

Zła i dobra wiadomość. Co z Wrocławiem?

Wrocław czeka ale nie ludzie. Bez wytchnienia umacniają wały

Uruchomiono dwa kolejne poldery zalewowe pod Wrocławiem

Usuwanie skutków powodzi. Jakie uprawnienia ma twój pracodawca?

Zmarł Toto Schillaci, bohater mistrzostw świata 1990

Libicki: Henning-Kloska wykazała się całkowitym brakiem wyczucia

Nie wstyd panu, panie Donaldzie?

Kosztowniak: Chaos, dezinformacja, degrengolada i upadek - tak w sytuacji kryzysowej działa Tusk

Szokujące słowa ekologa! Niemiecki wywiad werbował do protestów przeciwko budowie zbiorników retencyjnych!

Trump i Duda spotkają się w Amerykańskiej Częstochowie – kluczowe wydarzenie przed wyborami w USA

Dzisiaj informacje TV Republika

Dlaczego luksusowy resort w Jeleniej Górze przerwał wał powodziowy?

Kowalski: Tusk powinien być natychmiast zdymisjonowany

Myślano, że obok wiecu Trumpa są materiały wybuchowe. Policja wkroczyła do akcji

Najnowsze

Działał zgodnie z prognozą, tak jak ją rozumiał

Usuwanie skutków powodzi. Jakie uprawnienia ma twój pracodawca?

Zmarł Toto Schillaci, bohater mistrzostw świata 1990

Libicki: Henning-Kloska wykazała się całkowitym brakiem wyczucia

Nie wstyd panu, panie Donaldzie?

Zła i dobra wiadomość. Co z Wrocławiem?

Wrocław czeka ale nie ludzie. Bez wytchnienia umacniają wały

Uruchomiono dwa kolejne poldery zalewowe pod Wrocławiem