W Polsce zarejestrowanych jest 87 producentów rogali świętomarcińskich.Uzyskanie unijnego oznaczenia i wypromowanie produktu spowodowało, iż jest on znany w całym kraju
W Polsce zarejestrowanych jest 87 producentów mających uprawnienia do wypiekania i sprzedaży rogali świętomarcińskich. W ocenie wiceszefa KOWR Marcina Wrońskiego uzyskanie unijnego oznaczenia i wypromowanie produktu spowodowało, iż jest on znany w całym kraju, a nie tylko w Wielkopolsce.
Obchodzone w dniu świętego Marcina, 11 listopada, Święto Niepodległości coraz mocniej kojarzy się ze spożywaniem rogali świętomarcińskich. To tradycyjny wyrób z unijnym certyfikatem systemu oznaczeń geograficznych, wytwarzany w Wielkopolsce, ale znany w całym kraju.
Jego niepowtarzalność wynika przede wszystkim z kunsztu cukierników, którzy od lat wyrabiają ten przysmak według tradycyjnych metod, przy wykorzystaniu ściśle określonych składników – wskazał wiceszef Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński.
Rogal wyróżnia się na tle innych słodkich wypieków z zastosowaniem bardzo rzadkiego surowca – białego maku, który w połączeniu z dodatkiem aromatu migdałowego nadaje rogalowi świętomarcińskiemu wyjątkowy smak. Dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami oraz charakterystycznie "uwarstwione" ciasto wpływają na ostateczny, wyjątkowy kształt i ogólny wygląd rogala nawiązującego – jak głosi legenda – do kształtu podkowy zgubionej przez białego konia świętego Marcina - tłumaczy Wroński.
W Polsce zarejestrowanych jest 87 producentów mających uprawnienia do wypiekania rogali świętomarcińskich. W ocenie wiceszefa @KOWR_gov_pl Marcina Wrońskiego uzyskanie unijnego oznaczenia i wypromowanie produktu spowodowało, iż jest on znany w całym kraju https://t.co/boaUV1xm1H
— Redakcja Polska Polskiego Radia dla Zagranicy (@RadioZagranica) November 11, 2023
Dodał, że tradycja wypieku i spożywania rogala świętomarcińskiego przypada na 11 listopada, tj. dzień świętego Marcina. Obchody tego dnia sięgają XVI w. i są związane z końcem prac polowych w danym roku oraz z postacią świętego Marcina, który słynął z dobroci i pomocy osobom ubogim. Obecnie rogal jest symbolem Poznania.
Nazwa "rogal świętomarciński" została zarejestrowana w 2008 r. przez Komisję Europejską w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych. System ten ma na celu ochronę nazw tych produktów i zapewnienie ich autentyczności. Dotyczy wyrobów wytwarzanych na określonym obszarze w sposób tradycyjny. Od czasu rejestracji rogal może być wytwarzany wyłącznie w Poznaniu, powiecie poznańskim oraz w dwudziestu pięciu innych powiatach województwa wielkopolskiego.
"Uzyskanie unijnego oznaczenia i wypromowanie produktu spowodowało, iż jest on znany w całym kraju. W okresie Święta Niepodległości rogal można kupić także w innych regionach Polski. Sprzedawane są m.in. w sieciach handlowych, ale warto jednak sprawdzić czy jest to wyrób oryginalny" – zaznaczył Wroński.
Obecnie w Polsce zarejestrowanych jest 87 producentów mających uprawnienia do wypiekania i sprzedaży tego przysmaku. Nad przestrzeganiem używania nazwy „rogal świętomarciński" sprawuje nadzór Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Wroński zwrócił też uwagę, że w ostatnich latach zauważalne są zmiany preferencji i gustów konsumentów w kierunku nabywania produktów naturalnych oraz regionalnych wytwarzanych w tradycyjny sposób. Produkty te choć są droższe, mają swoich nabywców. Obecnie na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa znajdują się 383 wyroby piekarnicze i cukiernicze.
"Pozytywnym zjawiskiem jest także rosnący patriotyzm konsumencki, preferowanie rodzimych wyrobów przy podejmowaniu decyzji zakupowych. Producenci żywności powinni jak najczęściej korzystać z oznaczenia PRODUKT POLSKI, a dla konsumentów ten znak powinien być jednym z kryteriów wyboru zakupu określonych produktów spożywczych" - podkreślił wiceszef KOWR.