Jak twierdzą naukowcy ze szwedzkiego Instytutu Żywności, popularna przekąska, jaką są wafle ryżowe, może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Wszystko przez wysokie stężenie arsenu w większości ryżowych wafli.
Wafle ryżowe często uchodzą za dietetyczną, zdrową i lekką przekąskę. Może się jednak okazać, że ich wpływ na nasze zdrowie jest bardzo niekorzystny. Wszystko za sprawą wysokich stężeń arsenu, jakie stwierdzili naukowcy ze szwedzkiego Instytutu Żywności w badanych waflach. Do podobnych wniosków doszli kilka miesięcy temu badacze z Instytutu na rzecz Bezpieczeństwa Żywności na Świecie, którzy badali żywność z ryżu w Wielkiej Brytanii.
Organizm człowieka potrzebuje niewielkich dawek arsenu, jednak zbyt wysokie jego stężenie może być bardzo niebezpiecznie dla zdrowia – doprowadza bowiem do chorób serca oraz wzrostu ciśnienia tętniczego. Wysokie stężenie arsenu działa również niekorzystnie na układ nerwowy, pokarmowy oraz oddechowy. Nadmiar arsenu jest także czynnikiem kancerogennym.
Polecamy Nasze programy
Wiadomości
Najnowsze
Dzisiaj informacje TV Republika 09.11.2024 | Republika
Giertych chce zmiażdżyć i rozliczyć PiS. W odpowiedzi otrzymał serię celnych ripost
Krajewski: obecna władza nie respektuje Konstytucji RP i równych zasad gry | Gość Dzisiaj
Strzelał z karabinu w kierunku posesji sąsiadów. W domu miał arsenał broni