Jak twierdzą naukowcy ze szwedzkiego Instytutu Żywności, popularna przekąska, jaką są wafle ryżowe, może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Wszystko przez wysokie stężenie arsenu w większości ryżowych wafli.
Wafle ryżowe często uchodzą za dietetyczną, zdrową i lekką przekąskę. Może się jednak okazać, że ich wpływ na nasze zdrowie jest bardzo niekorzystny. Wszystko za sprawą wysokich stężeń arsenu, jakie stwierdzili naukowcy ze szwedzkiego Instytutu Żywności w badanych waflach. Do podobnych wniosków doszli kilka miesięcy temu badacze z Instytutu na rzecz Bezpieczeństwa Żywności na Świecie, którzy badali żywność z ryżu w Wielkiej Brytanii.
Organizm człowieka potrzebuje niewielkich dawek arsenu, jednak zbyt wysokie jego stężenie może być bardzo niebezpiecznie dla zdrowia – doprowadza bowiem do chorób serca oraz wzrostu ciśnienia tętniczego. Wysokie stężenie arsenu działa również niekorzystnie na układ nerwowy, pokarmowy oraz oddechowy. Nadmiar arsenu jest także czynnikiem kancerogennym.