Uwaga! GIS ostrzega przed salmonellą w przyprawie. "Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia"
GIS opublikowało komunikat, w który informuje o wygryciu salmonelli w gorczycy białej marki Prymat. -Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega GIS.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności.
Wykrycie
W produkcie „Gorczyca biała cała” 30 g marki Prymat, wykryto Salmonellę Typhimurium
- Badanie produktu pn.: „Gorczyca biała cała”, 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022 w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - podał GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa: „Gorczyca biała cała Prymat”
Masa netto: 30 g
Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój
Data minimalnej trwałości: 05.2022
Numer partii: 1298133
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęły działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu.
Firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy.
Nie należy spożywać produktu o numerze partii wskazanym w komunikacie.
Wiem lepiej:
UWAGA! Afrykańskie upały nadchodzą do Polski. Temperatura nawet do...
W weekend, w Polsce utopiło się aż 6 osób! Łącznie od kwietnia 196!