UWAŻAJCIE! GIS ostrzega. Salmonella na skorupkach jaj
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności w związku z stwierdzeniem pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt - JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
Producent - Ferma "Złote Jajko", 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
Zakład pakowania jaj - Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901
EKSPERCI APELUJĄ:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.