Właściwości buraków to istne złoto zdrowia. Picie szklaneczki dziennie zakwasu z buraków powoduje, że nasz organizm po prostu odżywa, regeneruje się i mówiąc szczerze, czujemy się jak nowo narodzeni. Ponadto ...
... spożywanie/picie nektaru z buraków:
– obniża ciśnienie krwi
– ma silne działanie antynowotworowe i powinni się z nim zaprzyjaźnić wszyscy – zarówno osoby, które walczą z chorobą nowotworową, jak i cała reszta w ramach profilaktyki
– poprawia odporność
– jest bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego (dziewczyny planujące ciążę lub już ciężarne – to ważne info dla Was!), sodu, potasu, magnezu, fosforu, rzadkiego kobaltu, cezu i rubidu i jeszcze pewnie całej litanii innych dobroci
– ma silne działanie krwiotwórcze
– niszczy wolne rodniki
– wspiera organizm przy chemioterapii
– łagodzi dolegliwości związane z menopauzą
– obniża poziom cholesterolu
– znacząco przyspiesza pozbywanie się toksyn przez organizm
– działa przeciwzapalnie
– doskonale wpływa na kondycję
A oto jak zrobić zakwas z buraków (według receptury Magdy z portalu krytykakulinarna.com):
Składniki:
– 2 kg ekologicznych buraków
– 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody
– 5-8 ząbków czosnku
– 4-5 liści laurowych
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 4 łyżki soli
Przygotowanie:
1. Wyparzamy kamionkowe naczynie lub duży słój. Buraki obieramy, kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.
2. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte.
3. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.
4. Po tym czasie zakwas przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce.