Spada eksport polskiego cukru. "W przyszłości sytuacja może być jeszcze gorsza"

Polsce grozi widmo konieczności importu ogromnych ilości cukru – alarmuje "Nasz Dziennik". Wszystko przez zniesienie kwotowania produkcji w Unii Europejskiej od 1 października 2017 roku.
Gazeta, powołując się na raport FAMMU/FAPA, pisze, że w okresie od stycznia do kwietnia 2015 r. eksport polskiego cukru spadł o 22 proc. i wynosi obecnie 120,6 tys. ton. Wartość eksportu spadła o prawie 13 proc. - do niespełna 57 mln euro. Tym samym saldo w handlu zagranicznym spadło do około 11 tys. ton, czyli o 90 procent.
W ocenie "Naszego Dziennika", utrzymanie takiej tendencji spowoduje znacznie przewyższenie importu nad eksportem. – Co prawda limit produkcji cukru w Polsce, ponad 1,4 mln ton, jest niższy od naszego krajowego spożycia, ale udawało się nam co roku wyeksportować spore ilości cukru pozakwotowego. Chyba jednak ta koniunktura się kończy – mówi gazecie pracownik firmy zajmującej się eksportem produktów spożywczych, Marek Kamiński.
Dziennik prognozuje, że w przyszłości sytuacja może się pogorszyć, ponieważ grozi nam widmo konieczności importu ogromnych ilości cukru. Jak wskazuje "ND", powodem takiego stanu rzeczy jest zniesienie kwotowania produkcji w Unii Europejskiej od 1 października 2017 roku.
Polecamy Klarenbach. Tu się Mówi
Wiadomości
Jabłoński przypomina skandaliczne słowa szefa Agencji Badań Medycznych. Ministerstwo nie widzi problemu
Adwokat Wołodymyra Z. o aresztowaniu swojego klienta: Niemcy ścigają Ukraińca za uderzenie w rosyjską infrastrukturę
Koalicja już nie kłóci się o związki partnerskie? Kosiniak-Kamysz: wszystko jest na bardzo dobrej drodze
Najnowsze

Florida Panthers zaczynają nowy sezon NHL od zwycięstwa

HIT DNIA
Co z umową koalicyjną? Mentzen o zachowaniu Hołowni: jak nosacz z memów

Dlaczego Tusk spełnia oczekiwania niemieckich wspólników Putina?
