Przejdź do treści
20:33 Izrael: Atak USA na Iran to punkt zwrotny wojny, ale wciąż mamy własne cele
19:25 Polska: MSZ odradza podróże do Arabii Saudyjskiej, Omanu i Kataru
19:19 USA: Nowy Jork w stanie „wysokiej gotowości” po atakach USA na Iran
18:21 Zachodniopomorskie: Niewybuch na plaży w Łukęcinie, w poniedziałek zneutralizują go saperzy
17:58 Świat: Izrael weryfikuje skutki amerykańskiego nalotu na irański zakład wzbogacania uranu w Fordo, ale prowadzi jednocześnie własne uderzenia
17:12 Świat: Rada Bezpieczeństwa ONZ jeszcze dziś zbierze się na nadzwyczajnym posiedzeniu w sprawie Iranu
17:03 Ukraina: Trzy osoby zginęły, a 11 zostało rannych w wyniku uderzenia rakietowego Rosji w poligon szkoleniowy ukraińskiej armii
17:02 Marco Rubio: Jeśli Iran będzie próbował pozyskać broń jądrową, będzie to koniec reżimu
16:01 W. Zełenski: znamy główne czułe punkty Rosji i będziemy je atakować
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Smaki lasu. Tatar z jelenia przygotowany wśród lasów Puszczy Noteckiej [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Kuchnia leśna polega na tworzeniu smacznych, zdrowych posiłków na świeżym powietrzu, przy wykorzystaniu darów natury, jakie daje nam las. Tym razem, mieliśmy okazję gotować w przepięknym miejscu, przy Centrum Promocji Lasów Państwowych Goraj-Zamek, gdzie Karol przygotowywał tatar z młodego jelenia. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka naszego programu „Smaki lasu”, gdzie pokazujemy, jak wykonać dania z kuchni wziętej prosto z natury. Polecamy!

Centrum Promocji Lasów Państwowych Goraj-Zamek jest miejscem edukacyjnym, gdzie znajduje się niezwykła wystawa, pokazująca jak wygląda las, skąd bierze się drewno oraz czym zajmują się leśnicy i jak wiele dobrego dla lasów robią. Odwiedzający mogą wziąć udział w zajęciach edukacyjnych odbywających się w Sali Edukacyjnej Małej oraz odwiedzić Salę Wystawy Przyrodniczej, w której znajduje się innowacyjna, multimedialna ekspozycja dioram przyrodniczych.

Usunięto obraz.

Integralną częścią Centrum są także dwie malownicze ścieżki przyrodniczo-leśne: „Morena Czarnkowska” i „Z biegiem natury”. Tu w formie zajęć terenowych prowadzona jest edukacja leśna, przyrodnicza oraz ekologiczna.

Zwiedzanie Centrum Promocji Lasów Państwowych Goraj-Zamek jest bezpłatne dla wszystkich odwiedzających.  

Puszcza Notecka zwana jest polską stolicą grzybobrania. Jest to doskonałe miejsce na wypoczynek, a także świetną zabawę. W ramach programu „Zanocuj w lesie” wyznaczone zostały także specjalne obszary dla miłośników surwiwalu, gdzie można rozbić namiot i przenocować, obcując przy tym z naturą. 

Goraj jest częścią Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Notecka”. Tu pokazujemy, jak wygląda gospodarka leśna prowadzona na bardzo ubogich siedliskach. Puszcza Notecka to obszar w większości położony na wydmach śródlądowych, czyli bardzo ubogich siedliskach. Króluje u nas sosna” – mówił Rafał Cieślak, Naczelnik Wydziału Promocji i Rozwoju Dyrekcji Lasów Państwowych w Pile

Każdy miłośnik przyrody i leśnego świata znajdzie tu coś dla siebie. 

Wśród tej malowniczej, leśnej przyrody Karol przygotował tatar z młodego jelenia.

 Usunięto obraz.

Składniki:

  • ok. 0,5 kg schabu z młodego jelenia 
  • czerwona cebula 
  • ogórki kiszone 
  • susz z sumaka octowca 
  • cytryna 
  • kmin rzymski
  • oliwa 

Sposób przygotowania:

Oczyszczony schab z młodego jelenia kroimy w kostkę, a następnie drobno siekamy ostrym nożem na desce. Mięso przekładamy do miski, jeżeli ktoś nie lubi zapachu dziczyzny, pozbywamy się go, dodając wyciśnięty sok z cytrynu lub susz z sumaka octowca. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, pokrojonego w małą kosteczkę kiszonego ogórka, kim rzymski oraz olej. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Opcjonalnie do smaku możemy dodać sól i pieprz. Najlepiej smakuje podany z domowym chlebem. Smacznego!

 

Więcej w materiale wideo dostępnym poniżej. Polecamy!

Telewizja Republika

Wiadomości

Tak było na XX Zjeździe Klubów "Gazety Polskiej" [FOTORELACJA]

SPRAWDŹ TO!

Z Niemiec do Polski. Kolejna grupa nielegalnych migrantów "przerzucona"

Ostrzeżenie z Białego Domu: jeśli Iran będzie próbował pozyskać broń jądrową, będzie to koniec reżimu

Jak zrobić jajka po turecku? Prosty sposób na orientalny smak

Wykrywacz metali znalazł niewybuch. I to na polskiej plaży!

Legia Warszawa mistrzem Polski w koszykówce! Historyczny triumf po 56 latach przerwy

Resort Siemoniaka określił swoje priorytety - to budowa schronów

Zmarła Danuta Kobylińska-Walas – pierwsza w Polsce kobieta kapitan żeglugi wielkiej

Jarosław Kaczyński w Pułtusku: musimy mobilizować demokratyczne siły!

Rodziny XXL. Te mamy pokazują życie z gromadką dzieci.

Tak Niemcy widzą Brauna: "obrońca tożsamości narodowej, honoru, tradycji, wiary - człowiek nienowoczesny"

Niezwykła wystawa w Pałacu w Nieborowie

HIT DNIA

Grają na przekręcenie wyborów? Nawrocki z mocnym apelem do Tuska

W sieci ujawnione: Niemcy przerzucają nielegalnego migranta do Polski - nasza SG potulnie go przyjmuje

Najlepszy sposób na schabowego – jak zrobić idealnego kotleta z kością

Najnowsze

Tak było na XX Zjeździe Klubów "Gazety Polskiej" [FOTORELACJA]

Wykrywacz metali znalazł niewybuch. I to na polskiej plaży!

Legia Warszawa mistrzem Polski w koszykówce! Historyczny triumf po 56 latach przerwy

Resort Siemoniaka określił swoje priorytety - to budowa schronów

Zmarła Danuta Kobylińska-Walas – pierwsza w Polsce kobieta kapitan żeglugi wielkiej

SPRAWDŹ TO!

Z Niemiec do Polski. Kolejna grupa nielegalnych migrantów "przerzucona"

Ostrzeżenie z Białego Domu: jeśli Iran będzie próbował pozyskać broń jądrową, będzie to koniec reżimu

Jak zrobić jajka po turecku? Prosty sposób na orientalny smak