Przejdź do treści
18:31 Szefowa Kancelarii Prezydenta RP: Decyzja o wypuszczeniu Cyby to kolejny dowód na kryzys w polskim wymiarze sprawiedliwości
18:01 Przemysław Czarnek o wypuszczeniu mordercy, Ryszarda Cyby: To nie jest państwo prawa, to jest państwo, które staje się narzędziem politycznej gry
17:05 Ryszard Cyba, morderca działacza PiS Marka Rosiaka, wyszedł na wolność
16:47 Prezydent Litwy: Ciała trzech żołnierzy odnalezione - poszukiwania czwartego Amerykanina trwają
15:39 Były szef CBA, Ernest Bejda nie stawił się przed nielegalną sejmową komisją ds. Pegasusa - decydowano o jego doprowadzeniu
14:49 Ostrołęka: Zarzut usiłowania zabójstwa ze szczególnym okrucieństwem dla matki 14-letniego chłopca
14:17 Szwecja: Rząd ogłosił 19. pakiet pomocy wojskowej dla Ukrainy, największy do tej pory
14:09 NBP: Wynik finansowy banków po lutym przekroczył 8,1 mld zł
Republika Solidarni z Republiką! Każda wpłata od Państwa jest dla nas ogromnym wyrazem wsparcia. Wpłaty można dokonać, wykonując przelew: Fundacja Niezależne Media, nr konta: 78 1240 1053 1111 0010 7283 0412, dopisek: Darowizna na wolne media
Radio Republika Zachęcamy do słuchania naszego internetowego Radio Republika na stronie radiotvrepublika.pl
Spotkanie Klub Gazety Polskiej Aleksandrów Łódzki zaprasza na spotkanie z Piotrem Kaletą, posłem PiS. Spotkanie odbędzie się 1 kwietnia, o godz. 18:00 - przy ul. Wojska Polskiego 128, Aleksandrów Łódzki
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Kielce-Centrum zaprasza na spotkanie z dziennikarzem śledczym TV Republika Piotrem Nisztorem. 1 kwietnia 2025 (wtorek), godz. 17:00, Wojewódzka Biblioteka Publiczna ul. Ściegiennego 13, Kielce
Ważne Bazylika pw. Św. Krzyża w Warszawie, 1 kwietnia, godz. 20.00, Msza św. w intencji śp. Barbary Skrzypek
Spotkanie Klub Gazety Polskiej Łuków zaprasza 2 kwietnia, o godz. 18:40, na spotkanie z Adamem Borowskim. Odbędzie się ono w Sali Konferencyjnej Budynku Poklasztornego przy Parafii Podwyższenia Krzyża Świętego, ul. Ks. kard. Stefana Wyszyńskiego 41 w Łukowie
Wydarzenie Bydgoski Klub Gazety Polskiej w imieniu Bydgoskich Patriotów zaprasza 2 kwietnia na Bydgoski Marsz Pamięci Jana Pawła II. Początek zgromadzenia o godz. 19 na Starym Rynku (marsz wyruszy o godz. 20)
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Gorzów Wielkopolski zaprasza na uroczystość upamiętnienia 20 rocznicy śmierci Św. Jana Pawła II, 2 kwietnia 2025 (środa), godz. 20.30, na Wzgórzu Papieskim przy Placu Jana Pawła II
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Bełchatów zaprasza na koncert z Bardem Strefy Wolnego Słowa Pawłem Piekarczykiem, 3 kwietnia (czwartek), g. 18.00, Oratorium Jana Pawła II ul. Kościuszki 2, Bełchatów
Wykład Klub „Gazety Polskiej” Gdańsk II zaprasza wykład pt. "Techniczne aspekty tragedii nad Smoleńskiem" dr hab. inż. Jerzy Głuch, 9 kwietnia (środa), godz. 18:00, Sala Akwen, Budynek NSZZ Solidarność, ul. Wały Piastowskie 24
Wydarzenie W sobotę (05.04) o godz. 12:00 w Opocznie (Szkoła nr 3, ul. Armii Krajowej 1) odbędzie się konwencja rolna, z udziałem Karola Nawrockiego - obywatelskiego kandydata na prezydenta RP
Wydarzenie XXV Ogólnopolska Droga Krzyżowa Ludzi Pracy: 11 kwietnia, godz. 18:00, Parafia Rzymskokatolicka św. Stanisława Kostki ul. Hozjusza 2 w Warszawie. Początek: Eucharystia o godz. 17:00
Wydarzenie 12.04 o 12.00 w Warszawie odbędzie się Marsz z Okazji 1000-lecia Królestwa Polskiego oraz bicie rekordu w liczbie par tańczących jednocześnie poloneza
NBP Mamy 480 ton złota! – poinformował prof. Adam Glapiński, prezes Narodowego Banku Polskiego

Smaki lasu. Tatar z jelenia przygotowany wśród lasów Puszczy Noteckiej [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Kuchnia leśna polega na tworzeniu smacznych, zdrowych posiłków na świeżym powietrzu, przy wykorzystaniu darów natury, jakie daje nam las. Tym razem, mieliśmy okazję gotować w przepięknym miejscu, przy Centrum Promocji Lasów Państwowych Goraj-Zamek, gdzie Karol przygotowywał tatar z młodego jelenia. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka naszego programu „Smaki lasu”, gdzie pokazujemy, jak wykonać dania z kuchni wziętej prosto z natury. Polecamy!

Centrum Promocji Lasów Państwowych Goraj-Zamek jest miejscem edukacyjnym, gdzie znajduje się niezwykła wystawa, pokazująca jak wygląda las, skąd bierze się drewno oraz czym zajmują się leśnicy i jak wiele dobrego dla lasów robią. Odwiedzający mogą wziąć udział w zajęciach edukacyjnych odbywających się w Sali Edukacyjnej Małej oraz odwiedzić Salę Wystawy Przyrodniczej, w której znajduje się innowacyjna, multimedialna ekspozycja dioram przyrodniczych.

Usunięto obraz.

Integralną częścią Centrum są także dwie malownicze ścieżki przyrodniczo-leśne: „Morena Czarnkowska” i „Z biegiem natury”. Tu w formie zajęć terenowych prowadzona jest edukacja leśna, przyrodnicza oraz ekologiczna.

Zwiedzanie Centrum Promocji Lasów Państwowych Goraj-Zamek jest bezpłatne dla wszystkich odwiedzających.  

Puszcza Notecka zwana jest polską stolicą grzybobrania. Jest to doskonałe miejsce na wypoczynek, a także świetną zabawę. W ramach programu „Zanocuj w lesie” wyznaczone zostały także specjalne obszary dla miłośników surwiwalu, gdzie można rozbić namiot i przenocować, obcując przy tym z naturą. 

Goraj jest częścią Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Notecka”. Tu pokazujemy, jak wygląda gospodarka leśna prowadzona na bardzo ubogich siedliskach. Puszcza Notecka to obszar w większości położony na wydmach śródlądowych, czyli bardzo ubogich siedliskach. Króluje u nas sosna” – mówił Rafał Cieślak, Naczelnik Wydziału Promocji i Rozwoju Dyrekcji Lasów Państwowych w Pile

Każdy miłośnik przyrody i leśnego świata znajdzie tu coś dla siebie. 

Wśród tej malowniczej, leśnej przyrody Karol przygotował tatar z młodego jelenia.

 Usunięto obraz.

Składniki:

  • ok. 0,5 kg schabu z młodego jelenia 
  • czerwona cebula 
  • ogórki kiszone 
  • susz z sumaka octowca 
  • cytryna 
  • kmin rzymski
  • oliwa 

Sposób przygotowania:

Oczyszczony schab z młodego jelenia kroimy w kostkę, a następnie drobno siekamy ostrym nożem na desce. Mięso przekładamy do miski, jeżeli ktoś nie lubi zapachu dziczyzny, pozbywamy się go, dodając wyciśnięty sok z cytrynu lub susz z sumaka octowca. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, pokrojonego w małą kosteczkę kiszonego ogórka, kim rzymski oraz olej. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Opcjonalnie do smaku możemy dodać sól i pieprz. Najlepiej smakuje podany z domowym chlebem. Smacznego!

 

Więcej w materiale wideo dostępnym poniżej. Polecamy!

Telewizja Republika

Wiadomości

Ryszard Cyba chciał "powystrzelać wszystkich pisowców"

Cyba na wolności. Może być wciąż niebezpieczny

Sakiewicz ujawnia: Cyba polował na Kaczyńskiego, ale nie dał rady!

Sakiewicz o Cybie na wolności: Morderca PiS-owskiego działacza nadal niebezpieczny

Paprocka o wypuszczeniu Cyby: To dowód na kryzys sprawiedliwości

Generał Klisz: Polska potrzebuje 7 milionów rezerwistów, konieczna służba wojskowa

Czarnek o Cybie na wolności: To upadek sprawiedliwości w Polsce!

Lewica w kryzysie. Szejna rozwiązuje partię po skandalu!

Brytyjczycy walczą z imigrantami. Mają najwyższy wskaźnik deportacji od ośmiu lat

Express Republiki

Cyba po 14 latach na wolności – morderca znów grozi innym

Nie żyją trzej żołnierze USA. Czwarty jest poszukiwany

TYLKO U NAS

Ziobro o decyzji sądu: To dowód na polityczną manipulację komisji Tuska!

Makabryczny wypadek na torze. Trzykrotny mistrz świata poważnie kontuzjowany

Szczęście w nieszczęściu – Jak odnaleźć sens w chorobie?

Najnowsze

Ryszard Cyba chciał "powystrzelać wszystkich pisowców"

Paprocka o wypuszczeniu Cyby: To dowód na kryzys sprawiedliwości

Generał Klisz: Polska potrzebuje 7 milionów rezerwistów, konieczna służba wojskowa

Czarnek o Cybie na wolności: To upadek sprawiedliwości w Polsce!

Lewica w kryzysie. Szejna rozwiązuje partię po skandalu!

Cyba na wolności. Może być wciąż niebezpieczny

Sakiewicz ujawnia: Cyba polował na Kaczyńskiego, ale nie dał rady!

Sakiewicz o Cybie na wolności: Morderca PiS-owskiego działacza nadal niebezpieczny