Smaki Polski | 28.04.2024 | Pierogi z dziczyzną [wideo]
W czwartym odcinku Smaków Polski sprawdziliśmy, jak bardzo słona jest sól z Nowej Soli i czy jadało się tylko na słono. Co dziś można zobaczyć w tej części Polski? O tym opowiedziała Małgorzata Kurosz - właścicielka hotelu Nadodrzański Dwór. Z kolei kucharz - Jakub Wolski - przygotował przepyszne pierogi z dziczyzną. Zapraszamy do oglądania!
Poniżej podajemy przepis na pierogi z dziczyzną. Koniecznie dajcie znać czy smakowało!
PRZEPIS
 Składniki:
 CIASTO NA PIEROGI:
 500 g mąki pszennej typ 550
 250 ml wrzątku
 50 g masła
 Szczypta soli
 
 FARSZ Z DZICZYZNĄ:
 500 g łopatki z dzika
 50 g suszonych obgotowanych borowików
 100 ml rosołu
 100 g cebuli
 2 ząbki czosnku
 Natka pietruszki
 Sól, pieprz do smaku
 50 g masła
 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 Mąkę wsypać do miski z solą i roztopionym masłem. Wlać wrzątek i całość wstępnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto do
 jednolitej konsystencji. Ciasto owinąć folią stretch i włożyć do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę. Następnie wałkować na cienkie placki i wykrawać na kształt pierogów.
 Mięso zmielić na drobnym sitku w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na maśle z czosnkiem niedźwiedzim i posiekanymi borowikami. Dodać do.surowego mięsa razem z rosołem, solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wyrobić i uformować małe kulki. Mięso otulić ciastem pierogowym i fantazyjnie skleić. Gotować w.osolonej wodzie do chwili aż wypłyną na wierzch i od tego momentu kolejne 5-7 minut..Podawać z ulubionymi ziołami, oliwą ziołową lub sosem grzybowym.
 
 SMACZNEGO !