Przejdź do treści
06:46 Ostrzeżenia IMGW dla 11 województw: burze, silne opady deszczu, a lokalnie grad
05:44 USA: Donald Trump wycofuje wytyczne dotyczące aborcji w nagłych wypadkach
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Nysie zaprasza na spotkanie z Danielem Obajtkiem oraz Michałem Dworczykiem, 5 czerwca (czwartek), g. 19:00, Nyski Dom Kultury ul. Wałowa 7
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Gdańsk II zaprasza na protest - Nie dla nielegalnej imigracji!, 8 czerwca (niedziela), g. 12, pod Radą Miasta Gdańska ul. Wały Jagiellońskie 1
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"

Smaki Polski | 28.04.2024 | Pierogi z dziczyzną [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

W czwartym odcinku Smaków Polski sprawdziliśmy, jak bardzo słona jest sól z Nowej Soli i czy jadało się tylko na słono. Co dziś można zobaczyć w tej części Polski? O tym opowiedziała Małgorzata Kurosz - właścicielka hotelu Nadodrzański Dwór. Z kolei kucharz - Jakub Wolski - przygotował przepyszne pierogi z dziczyzną. Zapraszamy do oglądania!

Poniżej podajemy przepis na pierogi z dziczyzną. Koniecznie dajcie znać czy smakowało!

PRZEPIS
Składniki:
CIASTO NA PIEROGI:
500 g mąki pszennej typ 550
250 ml wrzątku
50 g masła
Szczypta soli

FARSZ Z DZICZYZNĄ:
500 g łopatki z dzika
50 g suszonych obgotowanych borowików
100 ml rosołu
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Sól, pieprz do smaku
50 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę wsypać do miski z solą i roztopionym masłem. Wlać wrzątek i całość wstępnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto do
jednolitej konsystencji. Ciasto owinąć folią stretch i włożyć do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę. Następnie wałkować na cienkie placki i wykrawać na kształt pierogów.
Mięso zmielić na drobnym sitku w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na maśle z czosnkiem niedźwiedzim i posiekanymi borowikami. Dodać do.surowego mięsa razem z rosołem, solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wyrobić i uformować małe kulki. Mięso otulić ciastem pierogowym i fantazyjnie skleić. Gotować w.osolonej wodzie do chwili aż wypłyną na wierzch i od tego momentu kolejne 5-7 minut..Podawać z ulubionymi ziołami, oliwą ziołową lub sosem grzybowym.

SMACZNEGO !

Telewizja Republika

Wiadomości

Kamiński: Tusk nawyzywał Trumpa i Nawrockiego. Nie chcę takiego premiera

Młodzi odwracają się od liberalnej wizji Polski. Jest obciachowa

Sawicki: Tusk zamknął sobie drogę do rozmowy z Nawrockim

Zwrot w rumuńskiej polityce: transfery do AUR

Racewicz obnaża hipokryzję „elyty”. Stanęła za nią murem!

Portugalia: ponad 1,6 mln imigrantów. Będzie pół miliona więcej!

Wtargnął na posesję Trumpa, aby poślubić jego wnuczkę

Ironiczna odpowiedź USA na groźby Miedwiediewa

Korea Płd.: PKW zatwierdziła oficjalnie nowego prezydenta

Niemiecki polityk zapowiada ukaranie Polski za wybór Karola Nawrockiego

USA: cła idą od dziś w górę o 50 procent

Prokuratura Bodnara zatrzymała naczelniczkę CBA. W tle Pegasus

Poseł Czarnek tłumaczy wyjście z porannego wywiadu w Trójce

Dzisiaj Informacje Telewizja Republika 03.06.2025

Burza refleksyjna. Dlaczego zwycięstwo Nawrockiego tyle znaczy?

Najnowsze

Kamiński: Tusk nawyzywał Trumpa i Nawrockiego. Nie chcę takiego premiera

Racewicz obnaża hipokryzję „elyty”. Stanęła za nią murem!

Portugalia: ponad 1,6 mln imigrantów. Będzie pół miliona więcej!

Wtargnął na posesję Trumpa, aby poślubić jego wnuczkę

Ironiczna odpowiedź USA na groźby Miedwiediewa

Młodzi odwracają się od liberalnej wizji Polski. Jest obciachowa

Sawicki: Tusk zamknął sobie drogę do rozmowy z Nawrockim

Zwrot w rumuńskiej polityce: transfery do AUR