Przejdź do treści

Smaki Lasu. Żurek myśliwski [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Nadleśnictwo Rybnik. Jesienią została tu otwarta pokazowa zagroda żubrów. Póki co zagrodę zamieszkują cztery żubry, jednak w przyszłości stado ma się znacznie powiększyć. W tym odcinku przygotowaliśmy dla Państwa żur myśliwski. Zapraszamy do obejrzenia!

Podskok, Pontycja, Potulanka 2 i Pośmiewna - to cztery żubry, które trafiły do pokazowej zagrody żubrów w Raciborzu Brzeziu. Docelowo obiekt ma zamieszkać około 10 żubrów. Lasy Państwowe przygotowały dla nich specjalny teren o powierzchni 10 hektarów. Teren został dobrany tak, aby żubry mogły się swobodnie przemieszczać, troszeczkę zmęczyć ze względu na dużą pagórkowatość oraz korzystać ze wszystkich darów lasu. Zagrodę prowadzi Nadleśnictwo Rybnik.  

Żubry w raciborskiej zagrodzie żywione są mieszkanką zbóż, składająca się z otrębów pszennych, pszenicy, jęczmienia i owca. Doskonałym przysmakiem jest dla nich również siano, marchewki, buraki, kasztany i żołędzie.

Zagroda żubrów w Raciborzu to doskonałe miejsce na odpoczynek i aktywne spędzenie czasu z rodziną. Dookoła żubrowiska znajduje się ścieżka dydaktyczna o długości 1,5 km, na której znajduje się mnóstwo gier i zabaw edukacyjnych dla dzieci. 

Usunięto obraz.

Żurek myśliwski 

SKŁADNIKI: 

  • 100g boczku wędzonego z dzika
  • 100g kiełbasy wędzonej z dzika
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzy czarnego ziarnistego
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 100g tartego chrzanu
  • 250ml zakwasu
  • 100g masła
  • 50g grzybów suszonych
  • 100g grzybów mrożonych 
  • 3 ugotowane jajka
  • 500 ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Kiełbasę kroimy na małe kawałki, cebulę drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu oraz czosnek niedźwiedzi. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę oraz kiełbasę z dzika. Boczek wędzony kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do garnka. Wszystko podsmażamy. 

Do przesmażonych składników wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem około 40 min, a by wydobyć smak wędzonek. Następnie do garnka dodajemy grzyby suszone oraz mrożone i zalewamy zakwasem. Do garnka dodajemy dwie łyżki chrzanu i wszystko razem mieszamy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze około 30 min. 

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do naszego żurku. Na koniec przyprawiamy całość majerankiem. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

W tym roku mija 1000 lat od koronacji pierwszego króla Polski. Chrobry uczynił z nas potęgę

Polska i Europa w obliczu globalnych zmian. Jak zadbać o bezpieczeństwo?

Byli szefowie dwóch federacji sportowych mogą trafić do więzienia?

Mentzen: USA mają interesy w Polsce. Musimy to wykorzystać!

W ciągu najbliższych godzin ma dojść do podpisania umowy USA-Ukraina

Stan zdrowia Papieża stabilny, nie było trudności z oddychaniem

Król: ekipa Tuska licytuje się między sobą kto bardziej obrazi Trumpa

Trump wypchnął Chiny z Kanału Panamskiego

Express Republiki 04.03.2025

Prezydent Duda na forum ONZ: Pokój wymaga siły i zdecydowania!

Bodnar zapowiada zaostrzenie europejskiego prawa w zakresie tzw. "mowy nienawiści"

Posłowie od Tuska zajmą się jutro immunitetami posłów Błaszczaka i Mateckiego

Komisja Europejska wprowadza nowe regulacje za plecami Polski?

Parasol ochronny Tuska nad Romanem Giertychem

TYLKO U NAS

Sąd Najwyższy otwiera niebezpieczną furtkę – zmiana płci bez kontroli rodziców!

Najnowsze

W tym roku mija 1000 lat od koronacji pierwszego króla Polski. Chrobry uczynił z nas potęgę

W ciągu najbliższych godzin ma dojść do podpisania umowy USA-Ukraina

Stan zdrowia Papieża stabilny, nie było trudności z oddychaniem

Król: ekipa Tuska licytuje się między sobą kto bardziej obrazi Trumpa

Trump wypchnął Chiny z Kanału Panamskiego

Polska i Europa w obliczu globalnych zmian. Jak zadbać o bezpieczeństwo?

Byli szefowie dwóch federacji sportowych mogą trafić do więzienia?

Mentzen: USA mają interesy w Polsce. Musimy to wykorzystać!