Przejdź do treści

Smaki Lasu. Żurek myśliwski [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Nadleśnictwo Rybnik. Jesienią została tu otwarta pokazowa zagroda żubrów. Póki co zagrodę zamieszkują cztery żubry, jednak w przyszłości stado ma się znacznie powiększyć. W tym odcinku przygotowaliśmy dla Państwa żur myśliwski. Zapraszamy do obejrzenia!

Podskok, Pontycja, Potulanka 2 i Pośmiewna - to cztery żubry, które trafiły do pokazowej zagrody żubrów w Raciborzu Brzeziu. Docelowo obiekt ma zamieszkać około 10 żubrów. Lasy Państwowe przygotowały dla nich specjalny teren o powierzchni 10 hektarów. Teren został dobrany tak, aby żubry mogły się swobodnie przemieszczać, troszeczkę zmęczyć ze względu na dużą pagórkowatość oraz korzystać ze wszystkich darów lasu. Zagrodę prowadzi Nadleśnictwo Rybnik.  

Żubry w raciborskiej zagrodzie żywione są mieszkanką zbóż, składająca się z otrębów pszennych, pszenicy, jęczmienia i owca. Doskonałym przysmakiem jest dla nich również siano, marchewki, buraki, kasztany i żołędzie.

Zagroda żubrów w Raciborzu to doskonałe miejsce na odpoczynek i aktywne spędzenie czasu z rodziną. Dookoła żubrowiska znajduje się ścieżka dydaktyczna o długości 1,5 km, na której znajduje się mnóstwo gier i zabaw edukacyjnych dla dzieci. 

Usunięto obraz.

Żurek myśliwski 

SKŁADNIKI: 

  • 100g boczku wędzonego z dzika
  • 100g kiełbasy wędzonej z dzika
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzy czarnego ziarnistego
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 100g tartego chrzanu
  • 250ml zakwasu
  • 100g masła
  • 50g grzybów suszonych
  • 100g grzybów mrożonych 
  • 3 ugotowane jajka
  • 500 ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Kiełbasę kroimy na małe kawałki, cebulę drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu oraz czosnek niedźwiedzi. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę oraz kiełbasę z dzika. Boczek wędzony kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do garnka. Wszystko podsmażamy. 

Do przesmażonych składników wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem około 40 min, a by wydobyć smak wędzonek. Następnie do garnka dodajemy grzyby suszone oraz mrożone i zalewamy zakwasem. Do garnka dodajemy dwie łyżki chrzanu i wszystko razem mieszamy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze około 30 min. 

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do naszego żurku. Na koniec przyprawiamy całość majerankiem. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

13-miesięczne dziecko zostało pobite przez matkę?

Pracownicy TVN mają bardzo nerwowy koniec roku

Nowy Rok - nadzieje, oczekiwania, obawy

Polska 27 grudnia – co wydarzyło się tego dnia

Sachajko: z Orlenu pieniądze trafiają do Owsiaka, to nowy, państwowy program

Będzie pośmiewiskiem w więzieniu. Bo... usnął podczas włamania

Unikatowa kapa wróciła po konserwacji do starowiejskiej parafii

Góry śmieci piętrzą się na ulicach Lizbony

Kiedy zakończenie wojny? Putin odrzucił propozycję Trumpa

Rafał Trzaskowski wyśmiewany przez internautów

Boże Narodzenie należało do Republiki!

Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Chełmskiej

PILNE! Prezydent Steinmeier rozwiązał Bundestag. Przedterminowe wybory 23 lutego

Chełm. Wystrzałowy Sylwester z Republiką!

Przyszły rok pod znakiem walki Świątek z Sabalenką

Najnowsze

13-miesięczne dziecko zostało pobite przez matkę?

Sachajko: z Orlenu pieniądze trafiają do Owsiaka, to nowy, państwowy program

Będzie pośmiewiskiem w więzieniu. Bo... usnął podczas włamania

Unikatowa kapa wróciła po konserwacji do starowiejskiej parafii

Góry śmieci piętrzą się na ulicach Lizbony

Pracownicy TVN mają bardzo nerwowy koniec roku

Nowy Rok - nadzieje, oczekiwania, obawy

Polska 27 grudnia – co wydarzyło się tego dnia