Przejdź do treści
Smaki Lasu. Żurek myśliwski [wideo]
Telewizja Republika

Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Nadleśnictwo Rybnik. Jesienią została tu otwarta pokazowa zagroda żubrów. Póki co zagrodę zamieszkują cztery żubry, jednak w przyszłości stado ma się znacznie powiększyć. W tym odcinku przygotowaliśmy dla Państwa żur myśliwski. Zapraszamy do obejrzenia!

Podskok, Pontycja, Potulanka 2 i Pośmiewna - to cztery żubry, które trafiły do pokazowej zagrody żubrów w Raciborzu Brzeziu. Docelowo obiekt ma zamieszkać około 10 żubrów. Lasy Państwowe przygotowały dla nich specjalny teren o powierzchni 10 hektarów. Teren został dobrany tak, aby żubry mogły się swobodnie przemieszczać, troszeczkę zmęczyć ze względu na dużą pagórkowatość oraz korzystać ze wszystkich darów lasu. Zagrodę prowadzi Nadleśnictwo Rybnik.  

Żubry w raciborskiej zagrodzie żywione są mieszkanką zbóż, składająca się z otrębów pszennych, pszenicy, jęczmienia i owca. Doskonałym przysmakiem jest dla nich również siano, marchewki, buraki, kasztany i żołędzie.

Zagroda żubrów w Raciborzu to doskonałe miejsce na odpoczynek i aktywne spędzenie czasu z rodziną. Dookoła żubrowiska znajduje się ścieżka dydaktyczna o długości 1,5 km, na której znajduje się mnóstwo gier i zabaw edukacyjnych dla dzieci. 

Usunięto obraz.

Żurek myśliwski 

SKŁADNIKI: 

  • 100g boczku wędzonego z dzika
  • 100g kiełbasy wędzonej z dzika
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzy czarnego ziarnistego
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 100g tartego chrzanu
  • 250ml zakwasu
  • 100g masła
  • 50g grzybów suszonych
  • 100g grzybów mrożonych 
  • 3 ugotowane jajka
  • 500 ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Kiełbasę kroimy na małe kawałki, cebulę drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu oraz czosnek niedźwiedzi. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę oraz kiełbasę z dzika. Boczek wędzony kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do garnka. Wszystko podsmażamy. 

Do przesmażonych składników wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem około 40 min, a by wydobyć smak wędzonek. Następnie do garnka dodajemy grzyby suszone oraz mrożone i zalewamy zakwasem. Do garnka dodajemy dwie łyżki chrzanu i wszystko razem mieszamy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze około 30 min. 

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do naszego żurku. Na koniec przyprawiamy całość majerankiem. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

Z zalewu wyłowiono ciało kobiety

Skandal. Holland przyrównała prezydenta Dudę do... d***!

Kadra biathlonistek mierzy wysoko

Rząd wysyła wojsko do powodzian. Nieoficjalnie mówi się o ponad 300 ofiarach

Izraelskie siły specjalne schwytały ważnego bojownika Hezbollahu

Górski: przewaga republikańskiego kandydata - dawno nie było takiej sytuacji

Myrcha kwestował na cmentarzu. Internauci: "Nie ocieplisz swojego wizerunku"

Formuła 1: Colapinto nadzieją całej Ameryki Południowej

Anna Kontek: Sztuka tworzenia scenografii i kostiumów na scenie teatru

Dramat w Koszalinie. Podejrzenie pobicia pięciomiesięcznego dziecka!

Rogowiecki o hejterach Muńka Staszczyka: „Nie mogą mu darować wiary w Boga”

Manasterski: rząd próbuje pokazać obywatelom, że deficyt budżetu, to coś dobrego

PO obiecuje inwestować w polskie pociągi. Internauci nie wytrzymali takiej hipokryzji

Trump prowadzi kampanię ze śmieciarki | Przyjaciele Republiki

Nie żyje 46-latek ugodzony nożem. Zatrzymano podejrzanego

Najnowsze

Z zalewu wyłowiono ciało kobiety

Izraelskie siły specjalne schwytały ważnego bojownika Hezbollahu

Górski: przewaga republikańskiego kandydata - dawno nie było takiej sytuacji

Myrcha kwestował na cmentarzu. Internauci: "Nie ocieplisz swojego wizerunku"

Formuła 1: Colapinto nadzieją całej Ameryki Południowej

Skandal. Holland przyrównała prezydenta Dudę do... d***!

Kadra biathlonistek mierzy wysoko

Rząd wysyła wojsko do powodzian. Nieoficjalnie mówi się o ponad 300 ofiarach