W tym odcinku programu „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Nadleśnictwo Tomaszów, należące do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Na terenie istniejącej tu Szkółki Leśnej w Bełżcu, Kuba przygotował dla Państwa zupę borowikową. Zapraszamy do obejrzenia!
Szkółka leśna w Bełżcu jest miejscem, gdzie produkowany jest materiał szkółkarski, który służy do wysadzania młodego pokolenia drzew. Najczęściej w miejscach po eksploatacji czy wyrębie lasu, aby uzupełnić brakujące drzewostany. W szkółce rocznie produkowanych jest około 3 milionów różnego rodzaju sadzonek. Znajdziemy tu zarówno gatunki iglaste, takie jak sosna, świerk, jodła, modrzew oraz gatunki liściaste: dąb, buk, klon, jawor i olsza. Szkółka w Bełżcu oprócz funkcji produkcyjnej leśnej prowadzi także sprzedaż sadzonek, współpracuje również z wieloma gminami i powiatami, dostarczając im gotowe drzewka do nasadzeń.
Piotr Cisło, Nadleśniczy Nadleśnictwa Tomaszów zwrócił uwagę, że Szkółka w Bełżcu również bierze udział w akcji „SadziMY”, w ramach której, każdy może zgłosić się do Nadleśnictwa po sadzonkę. Natomiast osoby, które sadzonki wydają, prowadzą również krótką edukację, w jaki sposób należy sadzonkę zabezpieczyć i przetransportować do domu oraz w jaki sposób ja wysadzić, gdzie i na jakim stanowisku.
„Lasy Państwowy, gospodarzą lasem, a więc gospodarka polega też na tym, że myślimy przyszłościowo, o przyszłych pokoleniach. Żeby to robić, to musimy sobie zapewnić dostęp do dobrego rodzaju nasion i do dobrego gatunku czy dobrego wyselekcjonowanego materiału, jakim są te nasze drzewka” – powiedziałrzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie dr Andrzej Kluczkowski.
Zupa borowikowa
SKŁADNIKI:
- 300 g borowików mrożonych
- 100 g borowików suszonych
- 3 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2 litry wody
- 3 gałązki rozmarynu
- 300 ml śmietany 30%
- 200 g masła
- 100 g tartej marchwi
- 100 g tartej pietruszki korzeń
- 100 g tartego selera
- 100 g pora
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Pieprz
- 5 listków laurowych
- 100 g mąki pszennej
- 300 g zacierek ugotowanych
- Pęczek naci pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Suszone borowiki namaczamy wcześniej w wodzie.
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Do warzyw dodajemy masło i prażymy na patelni. Następnie wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, odrobinę czosnku niedźwiedziego oraz ząbki czosnku.
Szalotkę i czosnek drobno siekamy, a pora kroimy w półplasterki. Wrzucamy na patelnię. Kiedy wszystko się zeszkli, dodajemy odrobinę rozmarynu i przekładamy wszystko do bulionu, wlewamy do niego również wodę, w której moczyły się nasze borowiki. Dodajemy sól, pieprz, dwie duże łyżki przyprawy do zupy grzybowej DOBRE Z LASU oraz borowiki suszone i mrożone. Całość gotujemy około 40 min pod przykryciem. Na koniec zaprawiamy śmietaną oraz mąką, posypujemy natką pietruszki. Podajemy ze świeżą bagietką lub zacierkami. Smacznego!