Przejdź do treści
14:56 UE: Komisja Europejska szykuje unijne cła odwetowe wobec USA o wartości 93 mld euro
14:50 Włochy: w ciągu dwóch dni pięć zgonów na plażach, prawdopodobnie z powodu upałów
14:35 Francja: w Ukrainie zatrzymano podejrzanego o prowadzenie forum cyberprzestępczego
14:24 Niemcy: szef MSZ stwierdził, że przestał próbować zrozumieć Putina
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Olsztynie zaprasza na spotkanie z posłem Andrzejem Śliwką na spotkanie w dniu 28 lipca w Izbie Rzemiosła przy ulicy Prostej 38 w Olsztynie o godz. 17:00
Wydarzenie USA: Kluby Gazety Polskiej Nowym Jorku zapraszają 23 lipca o godz. 19.00 Polonię na spotkanie autorskie z europosłem Danielem Obajtkiem, które odbędzie się w Cracovia Manor, Wallington, NJ07057
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej Aleksandrów Łódzki zaprasza na wspólne śpiewanie piosenek powstańczych w dniu 3.08. po mszy świętej o godzinie 12:00 w kościele pw. Świętych Archaniołów Michała, Gabriela i Rafała w Aleksandrowie Łódzkim
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Słupsku zaprasza na Marsz przeciwko masowej imigracji. Ruszamy 27 lipca o godz. 16:00 na moście przy Młodzieżowym Domu Kultury na Bulwarach Słupskich
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Smaki Lasu. Ragout z daniela z szałwią i grzybami [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

W kolejnym odcinku programu „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Leśną Bazę Lotniczą w Borsku położoną na terenie Nadleśnictwa Kościerzyna. Pełni ona funkcję zarówno ochronną lasów, jak i prewencyjną. Tym razem przygotowaliśmy dla państwa ragout z daniela z szałwią oraz grzybami. Zapraszamy do obejrzenia!

Leśna Baza Lotnicza Borsk powstała w 2018 roku na obszarze Nadleśnictwa Kościerzyna. Działa ona na terenie byłego lotniska w Borsku. Stacjonujący w niej samolot PZL M18 Dromader patroluje i chroni obszar Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Gdańsku wynoszący blisko 300 tysięcy hektarów. 

Usunięto obraz.

Głównym celem utworzenia Bazy była ochrona przeciwpożarowa znajdujących się tam drzewostanów. Dromader przystosowany jest do walki z ogniem w miejscach trudno dostępnych na terenach leśnych, używany jest również do zwalczania metodą agrolotniczą szkodników sosny. Gatunek ten odpowiada za blisko 90% powierzchni Borów Tucholskich zajmujących północny obszar Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Gdańsku. Samolot pełni również funkcję prewencji, zawsze startuje zatankowany wodą i w razie dostrzeżenia dymu jest w stanie szybko zareagować. Czasem wykorzystywany jest także do pomocy w gaszeniu pożarów poza terenem leśnym.  

Obsadę Bazy stanowi pilot oraz mechanicy, którzy wraz z personelem Punktów Alarmowo-Dyspozycyjnych pełnią dyżur w czasie zagrożenia pożarowego.

„Jesteśmy bezpieczni, przynajmniej w tym okresie zwiększonej palności, zwiększonego zagrożenia pożarowego, czyli od kwietnia do końca września” – powiedział Maciej Piankowski, rzecznik prasowy i inżynier nadzoru Nadleśnictwa Kościerzyna.

Usunięto obraz.

Ragout z daniela z szałwią i grzybami

SKŁADNIKI:

  • 300 g mięsa z udźca daniela ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 250 ml rosołu
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 marchew
  • 1/2 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mały pasternak
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 5 jagód jałowca ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 3 listki laurowe
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 10 listków szałwii
  • 30 g suszonych podgrzybków ze sklepu DOBRE Z LASU
  • Sól, pieprz do smaku
  • 100 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki dokładnie myjemy i osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę. Mięso kroimy na małe kawałki o grubości około 2 cm. Grzyby gotujemy, a następnie kroimy w cienkie paski. Mięso nacieramy przyprawami oraz drobno posiekanym czosnkiem.  

W garnku rozpuszczamy połowę masła, dodajemy szałwię, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Przez chwile wszystko smażymy, aby masło nabrało zapachu i smaku przypraw. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na mocnym ogniu do momentu aż się zarumieni. Następnie oddajemy pokrojone warzywa oraz grzyby i całość smażymy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Do garnka dodajemy czerwone wino i wcześniej przygotowany bulion, łyżkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Gotujemy pod przykryciem około 90 minut, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie do naszego dania dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażony wcześniej na maśle. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 15 min, aż ragout zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Najlepiej smakuje podany z bagietką, ulubioną kaszą lub puree ziemniaczanym. Smaczego!

Usunięto obraz.

Telewizja Republika
Źródło: Telewizja Republika

Polecamy Sejm

Wiadomości

Znowu niebezpiecznie na wschodniej granicy. Padły strzały

Prezydent Duda postawi ostre ultimatum ws. zaprzysiężenia? Żurek tego nie przewidział

Małgorzata Golińska w programie Ewy Bugały o panicznych ruchach Tuska ws. rekonstrukcji

„To byli Niemcy. To byli ich pomocnicy” – przyszły ambasador USA broni Polski przed oskarżeniami [WIDEO]

[ZAGŁOSUJ W SONDZIE] Jak nasi Czytelnicy oceniają zmiany w rządzie ogłoszone przez Donalda Tuska

Prezes Fundacji Niezależne Media o ataku władzy Tuska: to jest próba likwidacji wolnych mediów

Papież powrócił do Watykanu: godność każdego człowieka musi być szanowana

Kolejny pożar w Warszawie. Tym razem pali się składowisko odpadów w Siekierkach

Nową minister kultury znamy głównie z wypadku, który spowodowała

Polacy mogą być wcieleni do armii rosyjskiej? MSZ ostrzega

Bezczelny atak Tuska. Opozycja i prezydent Nawrocki jako „zło”? Szokujące słowa premiera

Jeszcze wczoraj była pewniakiem na stanowisko ministra kultury. Aleksandra Leo odmówiła Tuskowi

Nowa minister zdrowia: nie boję się prywatyzacji szpitali

Barwne bajki Tuska o spalonych okrętach Cortésa. Ukryty przekaz o ostrej walce w koalicji?

Ziobro i Błaszczak o komisji ds. Pegasusa: to teatr polityczny

Najnowsze

Znowu niebezpiecznie na wschodniej granicy. Padły strzały

[ZAGŁOSUJ W SONDZIE] Jak nasi Czytelnicy oceniają zmiany w rządzie ogłoszone przez Donalda Tuska

Joanna Jenerowicz

Prezes Fundacji Niezależne Media o ataku władzy Tuska: to jest próba likwidacji wolnych mediów

Papież powrócił do Watykanu: godność każdego człowieka musi być szanowana

Kolejny pożar w Warszawie. Tym razem pali się składowisko odpadów w Siekierkach

Prezydent Duda postawi ostre ultimatum ws. zaprzysiężenia? Żurek tego nie przewidział

Małgorzata Golińska Ewa Bugała

Małgorzata Golińska w programie Ewy Bugały o panicznych ruchach Tuska ws. rekonstrukcji

„To byli Niemcy. To byli ich pomocnicy” – przyszły ambasador USA broni Polski przed oskarżeniami [WIDEO]