Przejdź do treści
Smaki Lasu. Ragout z daniela z szałwią i grzybami [wideo]
Telewizja Republika

W kolejnym odcinku programu „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Leśną Bazę Lotniczą w Borsku położoną na terenie Nadleśnictwa Kościerzyna. Pełni ona funkcję zarówno ochronną lasów, jak i prewencyjną. Tym razem przygotowaliśmy dla państwa ragout z daniela z szałwią oraz grzybami. Zapraszamy do obejrzenia!

Leśna Baza Lotnicza Borsk powstała w 2018 roku na obszarze Nadleśnictwa Kościerzyna. Działa ona na terenie byłego lotniska w Borsku. Stacjonujący w niej samolot PZL M18 Dromader patroluje i chroni obszar Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Gdańsku wynoszący blisko 300 tysięcy hektarów. 

Usunięto obraz.

Głównym celem utworzenia Bazy była ochrona przeciwpożarowa znajdujących się tam drzewostanów. Dromader przystosowany jest do walki z ogniem w miejscach trudno dostępnych na terenach leśnych, używany jest również do zwalczania metodą agrolotniczą szkodników sosny. Gatunek ten odpowiada za blisko 90% powierzchni Borów Tucholskich zajmujących północny obszar Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Gdańsku. Samolot pełni również funkcję prewencji, zawsze startuje zatankowany wodą i w razie dostrzeżenia dymu jest w stanie szybko zareagować. Czasem wykorzystywany jest także do pomocy w gaszeniu pożarów poza terenem leśnym.  

Obsadę Bazy stanowi pilot oraz mechanicy, którzy wraz z personelem Punktów Alarmowo-Dyspozycyjnych pełnią dyżur w czasie zagrożenia pożarowego.

„Jesteśmy bezpieczni, przynajmniej w tym okresie zwiększonej palności, zwiększonego zagrożenia pożarowego, czyli od kwietnia do końca września” – powiedział Maciej Piankowski, rzecznik prasowy i inżynier nadzoru Nadleśnictwa Kościerzyna.

Usunięto obraz.

Ragout z daniela z szałwią i grzybami

SKŁADNIKI:

  • 300 g mięsa z udźca daniela ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 250 ml rosołu
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 marchew
  • 1/2 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mały pasternak
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 5 jagód jałowca ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 3 listki laurowe
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 10 listków szałwii
  • 30 g suszonych podgrzybków ze sklepu DOBRE Z LASU
  • Sól, pieprz do smaku
  • 100 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki dokładnie myjemy i osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę. Mięso kroimy na małe kawałki o grubości około 2 cm. Grzyby gotujemy, a następnie kroimy w cienkie paski. Mięso nacieramy przyprawami oraz drobno posiekanym czosnkiem.  

W garnku rozpuszczamy połowę masła, dodajemy szałwię, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Przez chwile wszystko smażymy, aby masło nabrało zapachu i smaku przypraw. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na mocnym ogniu do momentu aż się zarumieni. Następnie oddajemy pokrojone warzywa oraz grzyby i całość smażymy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Do garnka dodajemy czerwone wino i wcześniej przygotowany bulion, łyżkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Gotujemy pod przykryciem około 90 minut, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie do naszego dania dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażony wcześniej na maśle. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 15 min, aż ragout zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Najlepiej smakuje podany z bagietką, ulubioną kaszą lub puree ziemniaczanym. Smaczego!

Usunięto obraz.

Telewizja Republika
Źródło: Telewizja Republika

Wiadomości

12-letni chłopiec uratował ojca przed ... niedźwiedziem

Niemieccy żołnierze w Polsce. Tusk wie więcej niż Berlin

„Przyjechali tylko dla PR-u”: mieszkańcy Wrocławia oburzeni wizytą von der Leyen i Tuska

Niebywałe: sprawca tragedii na Trasie Łazienkowskiej miał pięć zakazów prowadzenia! Burza w sieci po śmierci ojca rodziny

Gorąco w sieci: internauci krytykują Tuska po akcji ABW

Błaszczak: władza, która dziś Polską rządzi nie sprawdza się! Rozliczymy odpowiedzialnych za zaniedbania ws. powodzi [wideo]

Uderzenie w nielegalny hazard w Gdyni!

Republika: „W Punkt” o godz.20:20

Młodzi ludzie uratowali kościół przed powodzią

Miliony dla Fundacji WOŚP. PZU nie żałuje kasy

Policja zatrzymała pijanego ojca, który opiekował się dzieckiem!

Bagiński: strategia Tuska wobec kataklizmu to strategia picu i rozpaczliwe ratowanie wizerunku

Rada Muzeum Historii Polski staje w obronie dyrektora, którego chce odwołać koalicja 13 grudnia

Most nad rzeką Bóbr na DK94 został otwarty

Polska spadła na 30. miejsce w rankingu FIFA

Najnowsze

Błaszczak: władza, która dziś Polską rządzi nie sprawdza się! Rozliczymy odpowiedzialnych za zaniedbania ws. powodzi [wideo]

Niebywałe: sprawca tragedii na Trasie Łazienkowskiej miał pięć zakazów prowadzenia! Burza w sieci po śmierci ojca rodziny

Gorąco w sieci: internauci krytykują Tuska po akcji ABW

Uderzenie w nielegalny hazard w Gdyni!

Republika: „W Punkt” o godz.20:20

12-letni chłopiec uratował ojca przed ... niedźwiedziem

Niemieccy żołnierze w Polsce. Tusk wie więcej niż Berlin

„Przyjechali tylko dla PR-u”: mieszkańcy Wrocławia oburzeni wizytą von der Leyen i Tuska