Przejdź do treści
11:33 Francja: 14 mężczyzn w aresztach po atakach na kobiety z użyciem strzykawek
11:16 Małgorzata Manowska, I prezes SN: żaden organ nie ma uprawnienia, żeby ot tak nakazać ponowne przeliczenie głosów wyborczych
10:50 Ostrzeżenia IMGW i alert RCB: gwałtowne burze w całym kraju, na południu upał
10:43 Beskidy: Dobre warunki na szlakach. Synoptycy ostrzegli przed burzami
10:23 Izrael: Syreny w całym kraju z powodu irańskiego ataku rakietowego
09:56 W. Zełenski: Rosja uderzyła w Kijów północnokoreańskimi rakietami balistycznymi
09:17 Świat: Izrael ostrzelał sześć lotnisk na wschodzie, zachodzie i w centrum Iranu
NBP NBP informuje: Było 509 ton, a jest już ponad 515 ton złota! Mamy więcej złota niż Europejski Bank Centralny, a Narodowy Bank Polski pod kierownictwem prof. Adama Glapińskiego, nadal zwiększa zasoby złota Polaków!
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Smaki Lasu. Pulpety z dzika w sosie śmietanowym z macierzanką [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Nadleśnictwo Józefów wchodzi w skład Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Tutejsze lasy charakteryzują się bogatym runem leśnym, gdzie znajdziemy wiele rodzajów grzybów czy borówki. Są również siedliskiem dla wielu gatunków dzikich zwierząt. Zapraszamy do obejrzenia nowego odcinka „Smaki lasu”, w którym zdradzamy przepis na najlepsze, soczyste pulpety z dzika w sosie grzybowo-śmietanowym z macierzanką. Polecamy!

Nadleśnictwo Józefów jest jednym z 25 Nadleśnictw Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Zarządza ono ponad 20 tys. ha gruntów Skarbu Państwa. Dominującym typem siedliskowym w nadleśnictwie jest bór świeży, gdzie przeważa głównie sosna. Tutejsze lasy bogate są w zwierzynę oraz runo leśne. Możemy napotkać w nich m.in. łosie, jelenie, głuszce, wilki oraz bobry. 

Największymi kompleksami leśnymi w Nadleśnictwie Józefów są: Puszcza Solska, pozostałości dawnej Puszczy Sandomierskiej, lasy Roztocza, Lasy Strzeleckie, Sobiborsko-Włodawskie, Parczewskie i Kozłowieckie.

Usunięto obraz.

W Nadleśnictwie znajduje się kilka ścieżek przyrodniczo-dydaktycznych m.in. ścieżka „Młodzie”, której charakterystyczną cechą jest występowanie i bytowanie jaskółki brzegówki. Znajdują się tu również ścieżki historyczne, ukazujące brzeg płynącej przez Nadleśnictwo rzeki Tanew. 

Zapraszamy do lasów, lasy są dla społeczeństwa. Warto też porozmawiać z leśnikiem. Tutaj jest piękna przyroda, tutaj jest piękna historia. Można również korzystać z przyrody i walorów turystycznych poprzez uprawianie sportu, biegi i spacer” – powiedział Dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie Andrzej Borowiec

 Usunięto obraz.

Soczyste pulpety z dzika w sosie grzybowo-śmietanowym z macierzanką

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego z dzika
  • 100 g szalotki
  • 100 g bułki
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 g masła
  • 10 g suszonych grzybów
  • 3 gałązki świeżej macierzanki lub 1 g suszonej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 litry bulionu lub rosołu
  • 1 żyłeczka czosnku niedźwiedziego
  • 3 listki laurowe
  • 1 pęczek kopru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren jałowca

Sposób przygotowania:

Łopatkę z dzika mielimy w maszynce. Połowę bułki kruszymy i zalewamy śmietaną. 

Do garnka wkładamy połowę masła. Szalotkę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło. W międzyczasie grzyby moczymy w wywarze i chwilę obgotowujemy. Kiedy zmiękną, siekamy drobno, dodajemy do szalotki i przyprawiamy macierzanką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy.

Następnie mięso oraz podsmażone składniki dodajemy do śmietany z bułką, wbijamy jedno jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wyrabiamy dokładnie mięso, a następnie formujemy pulpety. 

Gotowe pulpety wrzucamy do wywaru, w którym wcześniej moczyliśmy grzyby. Gotujemy około 35 minut. 

Sos:

Do rondelka wrzucamy drugą połowę masła, posiekane grzyby, jedną posiekaną drobno szalotkę i resztę macierzanki. Wszystko razem podsmażamy. Po chwili dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz śmietanę. Gotujemy przez chwilę.  

Na talerz wykładamy bułkę oraz pulpety. Mięso polewamy sosem grzybowo-śmietanowym i posypujemy koperkiem i macierzanką. SMACZNEGO!

Telewizja Republika

Wiadomości

Olbrychski z powyborczą pogardą do Polaków: „Są szpetni”. Internauci reagują

Niezwykłe objawienia ks. Popiełuszki we Włoszech

Joanna Mucha rezygnuje z funkcji wiceministra. Podała się do dymisji!

Syreny w całym kraju. Teheran znowu atakuje

Zoom Natury. Ogród wiedzy i wyobraźni [wideo]

Celestini podpisał kontrakt z CSKA Moskwa. Może trafić do więzienia!

Błaszczak o rządzących: uważają, że im się władza należy

Bocheński: demokracja jest zagrożona, naród musi patrzeć władzy na ręce

HIT DNIA

Manowska o "giertychówkach": nie będą rozpatrzone!

Wdowa po Tomaszu Jakubiaku w pierwszym wywiadzie po śmierci męża: „Poprosił mnie o zgodę na odejście” – mówiła ze łzami

Linie lotnicze śledzą rozwój sytuacji na Bliskim Wschodzie. LOT odwołuje rejsy

AS Monaco zakontraktuje Pogbę? Francuz gotowy na powrót po zawieszeniu

Nowa odmiana koronawirusa dotarła do Europy. Czym się objawia?

SPRAWDŹ TO!

HiPOkryzja Tuska. Morawiecki porównuje jego słowa a czyny [WIDEO]

Dyrektor sportowy FC Barcelony: Szczęsny zostaje na Camp Nou

Najnowsze

Olbrychski z powyborczą pogardą do Polaków: „Są szpetni”. Internauci reagują

Zoom Natury. Ogród wiedzy i wyobraźni [wideo]

Celestini podpisał kontrakt z CSKA Moskwa. Może trafić do więzienia!

Błaszczak o rządzących: uważają, że im się władza należy

Bocheński: demokracja jest zagrożona, naród musi patrzeć władzy na ręce

Niezwykłe objawienia ks. Popiełuszki we Włoszech

Joanna Mucha rezygnuje z funkcji wiceministra. Podała się do dymisji!

Syreny w całym kraju. Teheran znowu atakuje