Smaki Lasu. Pulpety z dzika w sosie śmietanowym z macierzanką [wideo]

Nadleśnictwo Józefów wchodzi w skład Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Tutejsze lasy charakteryzują się bogatym runem leśnym, gdzie znajdziemy wiele rodzajów grzybów czy borówki. Są również siedliskiem dla wielu gatunków dzikich zwierząt. Zapraszamy do obejrzenia nowego odcinka „Smaki lasu”, w którym zdradzamy przepis na najlepsze, soczyste pulpety z dzika w sosie grzybowo-śmietanowym z macierzanką. Polecamy!
Nadleśnictwo Józefów jest jednym z 25 Nadleśnictw Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Zarządza ono ponad 20 tys. ha gruntów Skarbu Państwa. Dominującym typem siedliskowym w nadleśnictwie jest bór świeży, gdzie przeważa głównie sosna. Tutejsze lasy bogate są w zwierzynę oraz runo leśne. Możemy napotkać w nich m.in. łosie, jelenie, głuszce, wilki oraz bobry.
Największymi kompleksami leśnymi w Nadleśnictwie Józefów są: Puszcza Solska, pozostałości dawnej Puszczy Sandomierskiej, lasy Roztocza, Lasy Strzeleckie, Sobiborsko-Włodawskie, Parczewskie i Kozłowieckie.
W Nadleśnictwie znajduje się kilka ścieżek przyrodniczo-dydaktycznych m.in. ścieżka „Młodzie”, której charakterystyczną cechą jest występowanie i bytowanie jaskółki brzegówki. Znajdują się tu również ścieżki historyczne, ukazujące brzeg płynącej przez Nadleśnictwo rzeki Tanew.
„Zapraszamy do lasów, lasy są dla społeczeństwa. Warto też porozmawiać z leśnikiem. Tutaj jest piękna przyroda, tutaj jest piękna historia. Można również korzystać z przyrody i walorów turystycznych poprzez uprawianie sportu, biegi i spacer” – powiedział Dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie Andrzej Borowiec.
Soczyste pulpety z dzika w sosie grzybowo-śmietanowym z macierzanką
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego z dzika
- 100 g szalotki
- 100 g bułki
- 100 ml śmietany 30%
- 100 g masła
- 10 g suszonych grzybów
- 3 gałązki świeżej macierzanki lub 1 g suszonej
- Sól
- Pieprz
- 2 litry bulionu lub rosołu
- 1 żyłeczka czosnku niedźwiedziego
- 3 listki laurowe
- 1 pęczek kopru
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren jałowca
Sposób przygotowania:
Łopatkę z dzika mielimy w maszynce. Połowę bułki kruszymy i zalewamy śmietaną.
Do garnka wkładamy połowę masła. Szalotkę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło. W międzyczasie grzyby moczymy w wywarze i chwilę obgotowujemy. Kiedy zmiękną, siekamy drobno, dodajemy do szalotki i przyprawiamy macierzanką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy.
Następnie mięso oraz podsmażone składniki dodajemy do śmietany z bułką, wbijamy jedno jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wyrabiamy dokładnie mięso, a następnie formujemy pulpety.
Gotowe pulpety wrzucamy do wywaru, w którym wcześniej moczyliśmy grzyby. Gotujemy około 35 minut.
Sos:
Do rondelka wrzucamy drugą połowę masła, posiekane grzyby, jedną posiekaną drobno szalotkę i resztę macierzanki. Wszystko razem podsmażamy. Po chwili dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz śmietanę. Gotujemy przez chwilę.
Na talerz wykładamy bułkę oraz pulpety. Mięso polewamy sosem grzybowo-śmietanowym i posypujemy koperkiem i macierzanką. SMACZNEGO!
Polecamy Poranek Radia
Wiadomości
Ostania porodówka w Bieszczadach nadal może zostać zlikwidowana. Poważne zagrożenie dla rodzących kobiet
Kierwiński otrzymał wniosek o odwołanie komendanta stołecznej policji. Trzaskowski zaopiniował pozytywnie
Najnowsze

Kierwiński otrzymał wniosek o odwołanie komendanta stołecznej policji. Trzaskowski zaopiniował pozytywnie

Poznaliśmy nową CEO Turning Point USA. Wdowa po Charlie Kirku będzie kontynuować jego misję

Polska armia dostanie kolejne pociski Javelin. Jest zgoda Departamentu Stanu
