Smaki Lasu. Pieczone pierogi z łopatki z dzika i leśnymi kurkami [wideo]
Łazienki Królewskie w Warszawie tworzą historyczne ogrody przeplatające się z licznymi klasycystycznymi zabytkami. Jest to doskonałe miejsce do odpoczynku wśród drzew, krzewów i kwiatów, w samym centrum miasta. W kolejnym odcinku „Smaków Lasu”, w ogrodach Łazienek przygotowaliśmy dla Państwa pieczone pierogi z łopatki z dzika i leśnymi kurkami. Zapraszamy do obejrzenia!
W Łazinkach Królewskich w Warszawie powstała kawiarnia „Niepodległa”, gdzie skosztować możemy przysmaków z DOBRE Z LASU. Jest to miejsce spotkań, w którym możemy dowiedzieć się, jak działa gospodarka leśna, czym zajmują się Leśnicy oraz czym w ogóle jest Las. Na miejscu dostępne są różnego rodzaju ciasta oraz lody zawierające składniki pochodzące prosto z lasu. Wejście do kawiarni usytuowane jest od Al. Ujazdowskich, przy Ogrodzie Botanicznym UW.
Jak podkreśla Michał Gzowski, Rzecznik Prasowy Lasów Państwowych, podstawą pracy Leśnika jest edukacja ludzi, którzy na co dzień nie mają kontaktu z Lasem, o tym, jak ważna jest racjonalna gospodarka leśna i praca Leśników, gdyż wiele przedmiotów codziennego użytku pochodzi właśnie z drewna.
„Opieramy się na jednej głównej zasadzie trwałości lasu. Tak z niego korzystamy dla społeczeństwa, aby przekazać kolejnym pokoleniom. Mamy 7 nowych rezerwatów, 30% drzew to są drzewa liściaste po to, aby te kompleksy leśne były bardziej odporne na zmiany klimatu. Prowadzimy tę gospodarkę w taki sposób, racjonalny, zdrowy i na bazie naukowych argumentów, aby nasi potomkowie, nasi wnukowie mogli z tego lasu korzystać właśnie w takiej samej formie jak my dziś” – dodał Gzowski.
Pieczone pierogi z łopatki z dzika i leśnymi kurkami:
SKŁADNIKI:
Farsz:
- 250 g kurek
- 250 g mielonej łopatki z dzika
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- Olej z pokrzywy
- Leśne zioła DOBRE Z LASU
- Sól, pieprz
Ciasto:
- 450 g mąki
- 250 ml wody
- 10 dag drożdży
- Sól, oliwa z oliwek lub olej
- Szczypta cukru
Okrasa do pierogów:
- Żółtko
- Sezam
- Ketchup z mirabelek DOBRE Z LASU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Farsz:
Kurki i czerwoną cebulę drobno kroimy, czosnek rozgniatamy i siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej z pokrzywy, a następnie wrzucamy kurki z warzywami oraz mieloną łopatkę z dzika. Dodajemy sól, pieprz oraz garść leśnych ziół. Smażymy około 5 min.
Ciasto drożdżowe
W misce łączymy mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do mąki dodajemy olej, a następnie drożdże, wyrabiając ciasto, stopniowo dolewamy wody. Ciasto musi być sprężyste i nie może się lepić do rąk.
Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkujemy nasze ciasto, a następnie wycinamy kółka na pierogi.
Na ciasto nakładamy wcześniej przygotowany farsz i lepimy pierogi.
Przygotowane pierogi smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w temperaturze 200 st. ok. 25-40 minut, aż do momentu zarumienienia. Najlepiej smakuje z sosem z mirabelek DOBRE Z LASU. Smacznego!