Smaki Lasu. Pieczone Sambouseki z czosnkiem niedźwiedzim i orzechami laskowymi [wideo]
Puszcza Białowieska jest unikatowym kompleksem leśnym, gdyż uznana jest za jeden z ostatnich naturalnych lasów w Europie. To teren niezwykle cenny przyrodniczo ze względu na występowanie wielu gatunków roślin oraz zwierząt. To także dom dla naszego rodzimego żubra. W ostatnich latach drzewostany tam występujące narażone są na wyniszczające działanie kornika drukarza. W kolejnym odcinku programu „Smaki Lasu”, w tych przepięknych okolicznościach przyrody przygotowaliśmy pieczone Sambouseki z czosnkiem niedźwiedzim i orzechami laskowymi. Polecamy!
Puszcza Białowieska to kompleks leśny zajmujący powierzchnię ok. 1500 km². Jest jednym z najlepiej zachowanych lasów naturalnych w całej Europie. Charakteryzuje się niezwykłą okazałością fauny oraz flory. Puszcza jest szczególnie cenna przyrodniczo ze względu na swój naturalny charakter i dużą ilość martwego drewna oraz drzewostanów stuletnich. Jest to jedyny w Polsce obiekt przyrodniczy, który został wpisany w 1976 roku na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Żyje tam największa populacja żubra na świecie, Puszcza jest też ostoją dla wielu gatunków ptaków.
Z powodu inwazji kornika drukarza wiele drzew w Puszczy Białowieskiej jest martwych, szacuje się, że może to być około 7 mln drewna. Jest to największa gradacja, z jaką Lasy Państwowe kiedykolwiek miały do czynienia. Z powodu wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w Luksemburgu, który zapadł w 2018 roku – całkowicie zakazana jest wycinka drzew na tym obszarze, nawet tych zarażonych. Zdaniem Trybunału działania związane z usuwaniem zakażonych drzewostanów prowadziły do zaniku części obszaru chronionego Natura 2000.
Jak tłumaczy Mariusz Agiejczyk Nadleśniczy Nadleśnictwa Hajnówka wyrok Trybunału Sprawiedliwości pozbawił Lasy Państwowe możliwości jakiejkolwiek interwencji i ratowania drzewostanów w Puszczy Białowieskiej. Jak dodał, najlepszą ochroną tych lasów byłaby ochrona czynna poprzez usuwanie chorych świerków oraz dębów i sadzenie w to miejsce nowych, zgodnych z istniejącym, właściwym gatunkiem. Taki proces stosowany był przed wyrokiem Trybunału. Zalegające, martwe, suche drzewa to także zwiększone zagrożenie pożarowe, które doprowadzić może do zniszczenia wielu gatunków roślin oraz zwierząt.
Pieczone Sambouseki z czosnkiem niedźwiedzim i orzechami laskowymi. Przepis na ok. 7 sztuk.
SKŁADNIKI:
Farsz:
- 4 duże garście czosnku niedźwiedziego
- 1 garstka orzechów laskowych
- Mięta do smaku (kilkanaście listów)
- Mieszanka ziół z solą – zioła Karola
Cisto drożdżowe:
Zaczyn:
- według przepisu ogólnego.
- szklanka wody
- 1/3 kostki drożdży
- szczypta cukru
- 1 łyżka mąki
ciasto właściwe:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju lub oliwy z pokrzywy ze sklepu Dobre z lasu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
FARSZ
Czosnek niedźwiedzi i miętę drobno siekamy, a orzechy laskowe rozdrabniamy w moździerzu. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną olejem. Blanszujemy przez chwilę i doprawiamy mieszanką ziół Karola.
CIASTO DROŻDŻOWE
W misce łączymy mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do mąki dodajemy olej, a następnie drożdże, wyrabiając ciasto, stopniowo dolewamy wody. Następnie odkładamy na 30 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka kawałków. Każdą z powstałych części ugniatamy jeszcze chwilę w rękach, a następnie wałkujemy i formujemy w kółka. Nakładamy do środka farsz i dokładnie sklejamy. Ciasto po wierzchu smarujemy olejem i wkładamy do rozgrzanego tandora. Pieczemy kilkanaście minut w wysokiej temperaturze. Po wyjęciu są gotowe do jedzenia. Dobrze smakują podane zarówno na ciepło, jak i zimno. SMACZNEGO!