Smaki Lasu. Pieczone Sambouseki z czosnkiem niedźwiedzim i orzechami laskowymi [wideo]

Puszcza Białowieska jest unikatowym kompleksem leśnym, gdyż uznana jest za jeden z ostatnich naturalnych lasów w Europie. To teren niezwykle cenny przyrodniczo ze względu na występowanie wielu gatunków roślin oraz zwierząt. To także dom dla naszego rodzimego żubra. W ostatnich latach drzewostany tam występujące narażone są na wyniszczające działanie kornika drukarza. W kolejnym odcinku programu „Smaki Lasu”, w tych przepięknych okolicznościach przyrody przygotowaliśmy pieczone Sambouseki z czosnkiem niedźwiedzim i orzechami laskowymi. Polecamy!
Puszcza Białowieska to kompleks leśny zajmujący powierzchnię ok. 1500 km². Jest jednym z najlepiej zachowanych lasów naturalnych w całej Europie. Charakteryzuje się niezwykłą okazałością fauny oraz flory. Puszcza jest szczególnie cenna przyrodniczo ze względu na swój naturalny charakter i dużą ilość martwego drewna oraz drzewostanów stuletnich. Jest to jedyny w Polsce obiekt przyrodniczy, który został wpisany w 1976 roku na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Żyje tam największa populacja żubra na świecie, Puszcza jest też ostoją dla wielu gatunków ptaków.
Z powodu inwazji kornika drukarza wiele drzew w Puszczy Białowieskiej jest martwych, szacuje się, że może to być około 7 mln drewna. Jest to największa gradacja, z jaką Lasy Państwowe kiedykolwiek miały do czynienia. Z powodu wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w Luksemburgu, który zapadł w 2018 roku – całkowicie zakazana jest wycinka drzew na tym obszarze, nawet tych zarażonych. Zdaniem Trybunału działania związane z usuwaniem zakażonych drzewostanów prowadziły do zaniku części obszaru chronionego Natura 2000.
Jak tłumaczy Mariusz Agiejczyk Nadleśniczy Nadleśnictwa Hajnówka wyrok Trybunału Sprawiedliwości pozbawił Lasy Państwowe możliwości jakiejkolwiek interwencji i ratowania drzewostanów w Puszczy Białowieskiej. Jak dodał, najlepszą ochroną tych lasów byłaby ochrona czynna poprzez usuwanie chorych świerków oraz dębów i sadzenie w to miejsce nowych, zgodnych z istniejącym, właściwym gatunkiem. Taki proces stosowany był przed wyrokiem Trybunału. Zalegające, martwe, suche drzewa to także zwiększone zagrożenie pożarowe, które doprowadzić może do zniszczenia wielu gatunków roślin oraz zwierząt.
Pieczone Sambouseki z czosnkiem niedźwiedzim i orzechami laskowymi. Przepis na ok. 7 sztuk.
SKŁADNIKI:
Farsz:
- 4 duże garście czosnku niedźwiedziego
- 1 garstka orzechów laskowych
- Mięta do smaku (kilkanaście listów)
- Mieszanka ziół z solą – zioła Karola
Cisto drożdżowe:
Zaczyn:
- według przepisu ogólnego.
- szklanka wody
- 1/3 kostki drożdży
- szczypta cukru
- 1 łyżka mąki
ciasto właściwe:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju lub oliwy z pokrzywy ze sklepu Dobre z lasu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
FARSZ
Czosnek niedźwiedzi i miętę drobno siekamy, a orzechy laskowe rozdrabniamy w moździerzu. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną olejem. Blanszujemy przez chwilę i doprawiamy mieszanką ziół Karola.
CIASTO DROŻDŻOWE
W misce łączymy mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do mąki dodajemy olej, a następnie drożdże, wyrabiając ciasto, stopniowo dolewamy wody. Następnie odkładamy na 30 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka kawałków. Każdą z powstałych części ugniatamy jeszcze chwilę w rękach, a następnie wałkujemy i formujemy w kółka. Nakładamy do środka farsz i dokładnie sklejamy. Ciasto po wierzchu smarujemy olejem i wkładamy do rozgrzanego tandora. Pieczemy kilkanaście minut w wysokiej temperaturze. Po wyjęciu są gotowe do jedzenia. Dobrze smakują podane zarówno na ciepło, jak i zimno. SMACZNEGO!
Polecamy Poranek Radia Republika
Wiadomości
Tusk jak zwykle się wściekł, a potem wygłosił orędzie. Pełne gróźb i typowych dla niego niedomówień [KOMENTARZE]
Nawrocki podziękował Trzaskowskiemu. "Może być Pan pewien, że zawsze po pierwsze Polska, po pierwsze Polacy!"
Najnowsze

Biznesmen biwakował nad rzeką. Spotkał lwicę. Nie żyje

Putin kładzie na stół warunki dotyczące pokoju na Ukrainie

Hejt na córkę nowego prezydenta. Na szczęście dobrych ludzi jest więcej [KOMENTARZE]
