Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Leśny Ośrodek Edukacji i Rehabilitacji dla Zwierząt w Kole. To miejsce, w którym dzikie zwierzęta z całego regionu otrzymują pomoc. Ośrodek pełni także rolę edukacyjną. W tym odcinku Kuba przygotował dla Państwa naleśniki z mąki żołędziowej z konfiturą jagodową i jeżynami. Zapraszamy do obejrzenia!
Nadleśnictwo Piotrków wchodzi w skład Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Łodzi. Zarządza lasami o powierzchni ponad 19 tysięcy ha. Na terenie Nadleśnictwa funkcjonuje Leśny Ośrodek Edukacji i Rehabilitacji dla Zwierząt w Kole, który został utworzony w 1994 roku.
Rocznie do ośrodka trafia około 200 dzikich zwierząt, które są chore lub uległy wypadkom. Zwierzęta są rehabilitowane, aż do momentu, kiedy będą mogły wrócić do swojego naturalnego środowiska, czyli lasu.
W ośrodku utrzymywane są także zwierzęta, których stan nie pozwala na wypuszczenie ich na wolność. Stanowią one wspaniałą, żywą „pomoc dydaktyczną", gdyż co roku przybywa tu wiele wycieczek szkolnych. Dzieci mogą zapoznać się z pracą leśnika oraz bytowaniem dzikich zwierząt. W związku z rosnącym popytem na tę formę nauczania, na terenie Nadleśnictwa utworzono cztery ścieżki dydaktyczne prowadzące przez tereny leśne.
Naleśniki z mąki żołędziowej z konfiturą jagodową i jeżynami
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki żołędziowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 60 g masła
- Jeżyny
- Konfitura jagodowa DOBRE Z LASU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wrzucamy obie mąki, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, kilka łyżek cukru pudru oraz odrobinę soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na patelni rozpuszczamy masło.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich mleko, rozpuszczone masło i energicznie mieszamy. Powoli dodajemy do naszych suchych składników. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, przelewamy je ro rękawa cukierniczego.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju z pestek pokrzywy i smażymy naleśniki około 2/3 minut z każdej strony.
Usmażone pancake przekładamy konfitura jagodową Dobre z lasu, na wierzchu układamy małą kostkę masła oraz obficie polewamy jagodami w syropie. Możemy również dodać świeże owoce jeżyn. SMACZNEGO!