W dzisiejszym programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy nowopowstały Ośrodek Rehabilitacji Dzikich Zwierząt w „Jeleniejgórze”. Leśnicy zajmują się w nim zwierzętami, które są chore lub uległy wypadkom. Na terenie Ośrodka Karol przygotował dla Państwa wyjątkowe leśne placki ziemniaczane ze śmietaną, miętą i kwiatem bzu. Zapraszamy do obejrzenia!
W maju br. w Borach Tucholskich powstał pierwszy Ośrodek Rehabilitacji Dzikich Zwierząt Jeleniagóra. Miejsce nie jest bez znaczenia, gdyż w 2010 roku decyzją UNESCO został utworzony tu największy w Polsce Rezerwat Biosfery. Ośrodek funkcjonuje na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu w Nadleśnictwie Zamrzenica.
W Ośrodku pełnią dyżur leśnicy, którzy przyjmują zwierzęta chore i poszkodowane w różnego rodzaju wypadkach. Znajdują się w nim obecnie m.in. ptaki szponiaste, Sowy, Czapla Siwa, Bocian Czarny i Bocian Biały, w przyszłości przyjmowane będą również ssaki. Zwierzęta w tym Ośrodku są leczone i rehabilitowane do mementu, aż będą wstanie wrócić do swojego naturalnego środowiska, czyli lasu.
Ośrodek Rehabilitacji Dzikich Zwierząt Jeleniagóra jest piątym w województwie kujawsko-pomorskim, a zarazem dziewiątym prowadzonych przez Lasy Państwowe.
Leśne placki ziemniaczane ze śmietaną, miętą i kwiatem bzu
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- Sól
- Pieprz,
- Śmietana,
- Olej z pokrzywy DOBRE Z LASU
- Mięta
- Mieszanka ziół DOBRE Z LASU (tymianek, rozmaryn, jasnota, suszona mięta)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, część na większych oczkach, a część na mniejszych. Następnie jedną dużą, obraną cebulę ścieramy na tarce z mniejszymi oczkami. Wciskamy ząbek czosnku. Całość odstawiamy na chwilę, aby woda mogła się oddzielić od ziemniaków. Odcedzamy. Następnie wbijamy trzy całe jajka i dodajemy dwie czubate łyżki mąki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz leśnymi ziołami (miętą, tymiankiem, rozmarynem i jasnotą). Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto. Na koniec do ciasta dodajemy drobno rozdrobiony kwiat bzu.
Na mocno rozgrzaną patelnię dodajemy olej z pokrzywy i wykładamy nasze ciasto. Placki smażymy z obu stron do chrupkości.
Do śmietany dodajemy listki mięty i odrobinę ziół, które trafiły wcześniej do ciasta.
Placki wykładamy na talerz i dekorujemy śmietaną. Smacznego!
Więcej w materiale wideo dostępnym poniżej!