Smaki Lasu. Kanapka leśniczego z combrem jelenia i sosem jałowcowym [wideo]
Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Nadleśnictwo Rytel. Znajduje się tu największa w Europie Wyłuszczarnia Nasion. Kuba przygotował dla Państwa kanapkę leśniczego z combrem jelenia i sosem jałowcowym. Zapraszamy do obejrzenia!
Wyłuszczarnia Nasion w Klosnowie położona jest w Nadleśnictwie Rytel, na terenie Borów Tucholskich. To bardzo ciekawy obiekt historyczny, który został wybudowany w 1913 roku, to także największy tego typu obiekt w Europie. Jest to niezwykle istotne miejsce dla Leśników, gdyż od wieków pozyskiwano tam nasiona z szyszek drzew iglastych.
Wydobyte nasiona następnie wracają do nadleśnictw, z których przyjechały w postaci zamkniętych szyszek.
„Szanujemy tak zwaną regionalizację nasienną, czyli nie powinieneś posadzić nowego drzewa w innym miejscu niż drzewo rodzicielskie, z którego zabrałeś szyszkę” – powiedziała Honorata Galczewska, Rzecznik Prasowy RDLP w Toruniu.
Z Wyłuszczarni Nasion w Klosnowie pochodziło także większość nasion do odbudowy lasu po huraganie stulecia, który nawiedził Wielkopolskę w 2017 roku.
„To miejsce było i nadal jest bardzo istotne dla naszej pracy i dla lasów, nie tylko naszego regionu, ale także sąsiednich regionów. Wtedy nabrało pracy na najwyższym chyba poziomie, ponieważ wszyscy mieliśmy bardzo ważne potrzeby. Potrzeba było bardzo dużo nasion, żeby wyhodować z nich jak najwięcej młodych drzewek i jak najszybciej posadzić nowe lasy, które zniszczyła nawałnica w 2017” - dodała.
Kanapka leśniczego z combrem jelenia i sosem jałowcowym
SKŁADNIKI:
- 200 g combra jelenia
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml oleju z nasion pokrzywy
- 1 ulubiona bułką lub chleb
- 1 pomidror
- 2 ogórki kiszone
- 4 liście sałaty
- 1 cebula z wiśniami i kardamonem
- 2 łyżki przyprawy do dziczyzny DOBRE Z LASU
- 100 g majonezu
- ½ łyżeczki mielonego jałowca
- Sól
- Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Comber jelenia marynujemy roztartym w dłoniach rozmarynem oraz przyprawą do dziczyzny DOBRE Z LASU i odkładamy na chwilę.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kilka listków rozmarynu i tostujemy naszą bułkę.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i kładziemy comber z jelenia w całości. Podsmażamy około 3-4 minuty z każdej strony, przyprawiamy solą, młotkowanym grubym pieprzem i odkładamy, aby mięso chwilę odpoczęło.
Sos jałowcowy
Do miski wlewamy jedno żółtko, jedną łyżkę miodu, jedną łyżkę musztardy oraz pół łyżki soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką kuchenną. Cały czas energicznie mieszając, dodajemy olej z nasion pokrzywy. Na koniec: szczypta soli, odrobina pieprzu oraz jałowiec. Ponownie wszystko mieszamy.
Pomidora oraz ogórka kiszonego kroimy w plastry. Bagietkę polewamy sosem, kładziemy sałatę, kilka plastrów pomidora oraz ogórka, do kanapki możemy dodać również marynowane rydze Dobre z Lasu. Polędwiczkę kroimy w plastry i kładziemy na wierzch kanapki. Mięso smarujemy musztardą i układamy na niej marynowaną z wiśniami w syropie z kardamonem, anyżem, wanilią i owocami jałowca czerwoną cebulkę. Smacznego!