Przejdź do treści
22:08 Polska: Od poniedziałku do piątku utrudnienia w dostępie do Morskiego Oka z powodu remontu drogi
20:39 Minister finansów USA: Stany Zjednoczone i Chiny poczyniły "znaczny postęp" w rozmowach handlowych
19:50 El. ME piłkarzy ręcznych: Polska pokonała Rumunię 30:29 i zapewniła sobie awans
18:59 MSZ: Grupa kilkunastu Polaków, którzy chcą wydostać się z Pakistanu, jest bezpieczna
18:09 Jarosław Kaczyński: te wybory są walką o utrzymanie demokracji w Polsce
CPAC Polska 2025 Największe wydarzenie konserwatywne w Polsce! 27 Maja 2025, Rzeszów-Jasionka. Bilety można kupić już dziś na stronie: cpacpolska.pl
Spotkanie Klub "Gazety Polskiej" Gdańsk II i Banino zapraszają na spotkanie z prof. Andrzejem Nowakiem pt."Tysiąc lat i co dalej? Polska historia i współczesne wyzwania", 12 maja (poniedziałek), g. 18, Sala Akwen, ul. Wały Piastowskie 24, Gdańsk
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Lębork zaprasza na koncert barda Strefy Wolnego Słowa Pawłem Piekarczykiem, 12 maja (poniedziałek), g. 17.00, ul. Krzywoustego 1, świetlica, były budynek ABB, Lębork
Spotkanie Mateusz Morawiecki, Waldemar Buda, Michał Dworczyk, Piotr Müller zapraszają we wtorek, 13 maja, o godz. 18, do Miejskiego Centrum Kultury w Bełchatowie (pl. Narutowicza 1A) na "Konwencję prawdziwego Rafała Trzaskowskiego"
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Rawa Mazowiecka II zaprasza na spotkanie z dziennikarzem śledczym TV Republika Piotrem Nisztorem, 13 maja (wtorek), g. 17.30, Miejski Dom Kultury im. Danuty Siedzikówny "Inki", ul. Krakowska 6C, Rawa Mazowiecka
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Częstochowa zaprasza na spotkanie otwarte z dziennikarzem TV Republika Karolem Gnatem, 15 maja (czwartek), g. 18, Aula Tygodnika „Niedziela” ul. 3 maja 12, Częstochowa
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” w Ciechocinku zaprasza na spotkanie z redaktorem Tomaszem Sakiewiczem oraz Pawłem Piekarczykiem 15 maja o godz. 18.00 w Restauracji Teatralna (ulica Mikołaja Kopernika 2, Ciechocinek)
Protest 14 maja w środę o godz. 17:00 na Placu Matejki w Krakowie odbędzie się Protest Przeciwko Likwidacji Państwa Polskiego i Nielegalnej Migracji
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Piotrkowie Trybunalskim zaprasza 15.05. (czwartek) o godz.18.30 w Piotrkowie Trybunalskim na Rynku Trybunalskim na Marsz przeciw CIC i nielegalnym imigrantom
Spotkanie Klub "Gazety Polskiej" Kielce-Centrum zaprasza na spotkanie otwarte z prof. Janem Majchrowskim. 16 maja (piątek), g. 18. Wojewódzka Biblioteka Publiczna ul. Ściegiennego 13, Kielce
Spotkanie Klub Gazety Polskiej Poznań zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem, szefem Ruchu Obrony Granic 16 maja br. o 18:00 Hotel Mercure ul. Roosevelta 20 Poznań
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Środa Wielkopolska zaprasza na spotkanie z red. nacz. ”GP”, ”GPC”, prezesem Republiki Tomaszem Sakiewiczem, oraz Pawłem Piekarczykiem. 21 maja (środa), g. 17, Biblioteka Publiczna Plac Zamkowy 7, Środa Wielkopolska
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"

Smaki Lasu. Kanapka drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przybyliśmy do Nadleśnictwa Zwierzyniec. Wśród lasów Równiny Biłgorajskiej, w Uroczysku Smolnik przygotowaliśmy dla Państwa kanapkę drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim. Zapraszamy do obejrzenia!

Nadleśnictwo Zwierzyniec zajmuje powierzchnię wynoszącą około 18,7 tys. ha i przynależy do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Gatunkiem dominującym jest tutaj sosna. Na terenie Nadleśnictwa znajduje się sześć ścieżek edukacyjno-przyrodniczych, utworzonych przede wszystkim z myślą o najmłodszych. 

Do największych kompleksów leśnych RDLP w Lubinie należy: Puszcza Solska, pozostałości dawnej Puszczy Sandomierskiej, lasy Roztocza oraz Lasy Strzeleckie, Sobiborsko-Włodawskie, Parczewskie i Kozłowieckie.

Nadleśnictwo prowadzi misję społeczną, wspiera Koła Gospodyń Wiejskich, Ochotniczą Straż Pożarną oraz Stowarzyszenia Rolnicze. 

Jak poinformował Andrzej Borowiec Regionalny Dyrektor Lasów Państwowych w Lublinie. Lasów Państwowych w Polsce z roku na rok przybywa. Obecnie lasy zajmują około 30% powierzchni kraju, z czego 85% są to Lasy Państwowe. 

To Leśnik swoją pracą zapewnia, że ten surowiec jest dostępny, ekologiczny, a zarazem nie zabraknie go i będzie jego ciągłość. Ten system posadzenia, pielęgnacji, trzebieży i później pozyskania gwarantuje to, że cały czas mamy dostęp do tak cennego surowca, jakim jest drewno” – dodał Andrzej Borowiec. 

Usunięto obraz.

Kanapka drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim

SKŁADNIKI: 

  • 200 g combra z jelenia
  • 200 g masła
  • 1 czosnek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 jaja
  • 1 łyżka musztardy słonecznej
  • 1 cytryna
  • 150 ml oleju z pestek pokrzywy
  • 50 g marynowanych grzybków
  • 1 pęczek drobnego szczypioru
  • 50 g ogórka konserwowego
  • 20 g przysmaku z czosnku niedźwiedziego
  • bagietka
  • Ulubiony mix sałat lub sałata fryza
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Comber należy oczyścić z mizdry. Mięso marynujemy czosnkiem, rozmarynem i oliwą z pestek pokrzywy. 

Ogórki konserwowe oraz dwa ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy marynowane borowiki. 

Wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy musztardę, łyżkę miodu oraz wbijamy dwa żółtka jaj. Wszystko energicznie mieszamy, powoli wlewając olej z nasion pokrzywy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Kiedy majonez będzie gotowy, dodajemy posiekane wcześniej składniki. 

Usunięto obraz.

Zamarynowane mięso smażymy na patelni z rozgrzanym masłem, czosnkiem oraz gałązkami rozmarynu, około 3-4 minut z każdej strony, następnie zdejmujemy mięso z patelni, aby chwilę odpoczęło (około 2-3 minut). Przyprawiamy solą oraz pieprzem. 

Na pozostałym maśle z aromatem tymianku kładziemy rozciętą na pół bagietkę i chwilę tostujemy. 

Na spód bagietki kładziemy nasz leśny sos tatarski, sałatę oraz pokrojone w plastry pomidory. Mięso kroimy w grube plastry. Na wierzch wykładamy resztkę leśnego sosu tatarskiego i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. 

SMACZNEGO !

Telewizja Republika

Wiadomości

Sekrety wyboru Papieża Leona XIV

Wiemy, kto wygrał Taniec z Gwiazdami! Finał pełen łez i niespodzianek.

Gdzie był Ryszard Cyba? Szokujące ustalenia Piotra Nisztora! [WIDEO]

Pobicie mężczyzny w Piszu. Sprawcy doprowadzili do jego śmierci

HIT DNIA

Nieprawdopodobne, a... jednak! "Szczęście" Trzaskowskiego w losowaniu kolejności wypowiedzi

Zalewska: Donald Tusk nie chce być liderem – pozwala, by stawiano go do kąta

PILNE: Mieszkańcy Zabrza zdecydowali ws. władz miasta! [WYNIKI REFERENDUM]

Rafał Ziemkiewicz gościem Poranka Radia Republika już w poniedziałek!

Eurowizja ruszyła! Justyna Steczkowska już zrobiła show na otwarciu

Dojdzie do rozmowy Zełenski-Putin? Prezydent Ukrainy wzywa

Giro d'Italia - wygrał etap i został liderem

Marco Rubio spotka się z szefami dyplomacji NATO w Turcji

HIT DNIA

Kibice Legii znów "pozdrawiają" Trzaskowskiego. Zobacz ten TRANSPARENT

Marszałek Hołownia chwali się napisaniem książki kucharskiej

Macron, Merz i Starmer. Co leżało na stole, przy którym rozmawiali? [WIDEO]

Najnowsze

Sekrety wyboru Papieża Leona XIV

HIT DNIA

Nieprawdopodobne, a... jednak! "Szczęście" Trzaskowskiego w losowaniu kolejności wypowiedzi

Zalewska: Donald Tusk nie chce być liderem – pozwala, by stawiano go do kąta

PILNE: Mieszkańcy Zabrza zdecydowali ws. władz miasta! [WYNIKI REFERENDUM]

Rafał Ziemkiewicz gościem Poranka Radia Republika już w poniedziałek!

Wiemy, kto wygrał Taniec z Gwiazdami! Finał pełen łez i niespodzianek.

Gdzie był Ryszard Cyba? Szokujące ustalenia Piotra Nisztora! [WIDEO]

Pobicie mężczyzny w Piszu. Sprawcy doprowadzili do jego śmierci