Przejdź do treści
07:30 Świat: Ceny miedzi w Londynie w dół po słabych danych z Chin
07:07 IMGW: burze z silnym wiatrem do 80 km/h w północno-wschodniej Polsce
06:26 USA: Przewodniczący Izby Reprezentantów opowiedział się za zaostrzeniem sankcji wobec Rosji
06:08 Krzysztof Bosak: będziemy przeciwko wotum zaufania dla rządu
02:40 USA: Mężczyźnie oskarżonemu o zamach terrorystyczny w Kolorado grozi kara dożywotniego pozbawienia wolności
Protest We wtorek (3 czerwca) o godz. 12:00, pod ambasadą Niemiec przy ul. Jazdów 12 w Warszawie, odbędzie się protest pod hasłem: "Zabierzcie namiestnika!". Organizuje: Ruch Obrony Granic
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Nysie zaprasza na spotkanie z Danielem Obajtkiem oraz Michałem Dworczykiem, 5 czerwca (czwartek), g. 19:00, Nyski Dom Kultury ul. Wałowa 7
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Gdańsk II zaprasza na protest - Nie dla nielegalnej imigracji!, 8 czerwca (niedziela), g. 12, pod Radą Miasta Gdańska ul. Wały Jagiellońskie 1
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"

Smaki Lasu. Kanapka drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przybyliśmy do Nadleśnictwa Zwierzyniec. Wśród lasów Równiny Biłgorajskiej, w Uroczysku Smolnik przygotowaliśmy dla Państwa kanapkę drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim. Zapraszamy do obejrzenia!

Nadleśnictwo Zwierzyniec zajmuje powierzchnię wynoszącą około 18,7 tys. ha i przynależy do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Gatunkiem dominującym jest tutaj sosna. Na terenie Nadleśnictwa znajduje się sześć ścieżek edukacyjno-przyrodniczych, utworzonych przede wszystkim z myślą o najmłodszych. 

Do największych kompleksów leśnych RDLP w Lubinie należy: Puszcza Solska, pozostałości dawnej Puszczy Sandomierskiej, lasy Roztocza oraz Lasy Strzeleckie, Sobiborsko-Włodawskie, Parczewskie i Kozłowieckie.

Nadleśnictwo prowadzi misję społeczną, wspiera Koła Gospodyń Wiejskich, Ochotniczą Straż Pożarną oraz Stowarzyszenia Rolnicze. 

Jak poinformował Andrzej Borowiec Regionalny Dyrektor Lasów Państwowych w Lublinie. Lasów Państwowych w Polsce z roku na rok przybywa. Obecnie lasy zajmują około 30% powierzchni kraju, z czego 85% są to Lasy Państwowe. 

To Leśnik swoją pracą zapewnia, że ten surowiec jest dostępny, ekologiczny, a zarazem nie zabraknie go i będzie jego ciągłość. Ten system posadzenia, pielęgnacji, trzebieży i później pozyskania gwarantuje to, że cały czas mamy dostęp do tak cennego surowca, jakim jest drewno” – dodał Andrzej Borowiec. 

Usunięto obraz.

Kanapka drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim

SKŁADNIKI: 

  • 200 g combra z jelenia
  • 200 g masła
  • 1 czosnek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 jaja
  • 1 łyżka musztardy słonecznej
  • 1 cytryna
  • 150 ml oleju z pestek pokrzywy
  • 50 g marynowanych grzybków
  • 1 pęczek drobnego szczypioru
  • 50 g ogórka konserwowego
  • 20 g przysmaku z czosnku niedźwiedziego
  • bagietka
  • Ulubiony mix sałat lub sałata fryza
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Comber należy oczyścić z mizdry. Mięso marynujemy czosnkiem, rozmarynem i oliwą z pestek pokrzywy. 

Ogórki konserwowe oraz dwa ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy marynowane borowiki. 

Wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy musztardę, łyżkę miodu oraz wbijamy dwa żółtka jaj. Wszystko energicznie mieszamy, powoli wlewając olej z nasion pokrzywy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Kiedy majonez będzie gotowy, dodajemy posiekane wcześniej składniki. 

Usunięto obraz.

Zamarynowane mięso smażymy na patelni z rozgrzanym masłem, czosnkiem oraz gałązkami rozmarynu, około 3-4 minut z każdej strony, następnie zdejmujemy mięso z patelni, aby chwilę odpoczęło (około 2-3 minut). Przyprawiamy solą oraz pieprzem. 

Na pozostałym maśle z aromatem tymianku kładziemy rozciętą na pół bagietkę i chwilę tostujemy. 

Na spód bagietki kładziemy nasz leśny sos tatarski, sałatę oraz pokrojone w plastry pomidory. Mięso kroimy w grube plastry. Na wierzch wykładamy resztkę leśnego sosu tatarskiego i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. 

SMACZNEGO !

Telewizja Republika

Wiadomości

Słowa uznania z USA! Trump i Rubio gratulują Nawrockiemu

Na czym będzie polegał “plan B” ogłoszony przez Tuska w związku z przegranymi wyborami?

Karol Nawrocki zwyciężył. Kiedy obejmie urząd prezydenta?

TYLKO U NAS

Rekordzistka w wyborach? Siostra Małgorzata ma 105 lat

Bosak powiedział jak Konfederacja odpowie Tuskowi

Wiadomo kiedy Karol Nawrocki obejmie urząd

Świątek powalczy dziś o półfinał French Open

Europejski kraj chce znieść cła na cały import z USA!

Dym z pożarów w Kanadzie dotarł do zatoki. Eksperci: to nie zniknie szybko

Ukraińcy odcięli okupantowi prąd

W samochodzie terrorysty z Boulder znaleziono dokumenty USAID

Biznesmen biwakował nad rzeką. Spotkał lwicę. Nie żyje

Putin kładzie na stół warunki dotyczące pokoju na Ukrainie

Hejt na córkę nowego prezydenta. Na szczęście dobrych ludzi jest więcej [KOMENTARZE]

Tusk jak zwykle się wściekł, a potem wygłosił orędzie. Pełne gróźb i typowych dla niego niedomówień [KOMENTARZE]

Najnowsze

Słowa uznania z USA! Trump i Rubio gratulują Nawrockiemu

Bosak powiedział jak Konfederacja odpowie Tuskowi

Wiadomo kiedy Karol Nawrocki obejmie urząd

Świątek powalczy dziś o półfinał French Open

Europejski kraj chce znieść cła na cały import z USA!

Na czym będzie polegał “plan B” ogłoszony przez Tuska w związku z przegranymi wyborami?

Karol Nawrocki zwyciężył. Kiedy obejmie urząd prezydenta?

TYLKO U NAS

Rekordzistka w wyborach? Siostra Małgorzata ma 105 lat