Smaki Lasu. Kanapka drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim [wideo]
W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przybyliśmy do Nadleśnictwa Zwierzyniec. Wśród lasów Równiny Biłgorajskiej, w Uroczysku Smolnik przygotowaliśmy dla Państwa kanapkę drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim. Zapraszamy do obejrzenia!
Nadleśnictwo Zwierzyniec zajmuje powierzchnię wynoszącą około 18,7 tys. ha i przynależy do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Gatunkiem dominującym jest tutaj sosna. Na terenie Nadleśnictwa znajduje się sześć ścieżek edukacyjno-przyrodniczych, utworzonych przede wszystkim z myślą o najmłodszych.
Do największych kompleksów leśnych RDLP w Lubinie należy: Puszcza Solska, pozostałości dawnej Puszczy Sandomierskiej, lasy Roztocza oraz Lasy Strzeleckie, Sobiborsko-Włodawskie, Parczewskie i Kozłowieckie.
Nadleśnictwo prowadzi misję społeczną, wspiera Koła Gospodyń Wiejskich, Ochotniczą Straż Pożarną oraz Stowarzyszenia Rolnicze.
Jak poinformował Andrzej Borowiec Regionalny Dyrektor Lasów Państwowych w Lublinie. Lasów Państwowych w Polsce z roku na rok przybywa. Obecnie lasy zajmują około 30% powierzchni kraju, z czego 85% są to Lasy Państwowe.
„To Leśnik swoją pracą zapewnia, że ten surowiec jest dostępny, ekologiczny, a zarazem nie zabraknie go i będzie jego ciągłość. Ten system posadzenia, pielęgnacji, trzebieży i później pozyskania gwarantuje to, że cały czas mamy dostęp do tak cennego surowca, jakim jest drewno” – dodał Andrzej Borowiec.
Kanapka drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim
SKŁADNIKI:
- 200 g combra z jelenia
- 200 g masła
- 1 czosnek
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 jaja
- 1 łyżka musztardy słonecznej
- 1 cytryna
- 150 ml oleju z pestek pokrzywy
- 50 g marynowanych grzybków
- 1 pęczek drobnego szczypioru
- 50 g ogórka konserwowego
- 20 g przysmaku z czosnku niedźwiedziego
- bagietka
- Ulubiony mix sałat lub sałata fryza
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Comber należy oczyścić z mizdry. Mięso marynujemy czosnkiem, rozmarynem i oliwą z pestek pokrzywy.
Ogórki konserwowe oraz dwa ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy marynowane borowiki.
Wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy musztardę, łyżkę miodu oraz wbijamy dwa żółtka jaj. Wszystko energicznie mieszamy, powoli wlewając olej z nasion pokrzywy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Kiedy majonez będzie gotowy, dodajemy posiekane wcześniej składniki.
Zamarynowane mięso smażymy na patelni z rozgrzanym masłem, czosnkiem oraz gałązkami rozmarynu, około 3-4 minut z każdej strony, następnie zdejmujemy mięso z patelni, aby chwilę odpoczęło (około 2-3 minut). Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Na pozostałym maśle z aromatem tymianku kładziemy rozciętą na pół bagietkę i chwilę tostujemy.
Na spód bagietki kładziemy nasz leśny sos tatarski, sałatę oraz pokrojone w plastry pomidory. Mięso kroimy w grube plastry. Na wierzch wykładamy resztkę leśnego sosu tatarskiego i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
SMACZNEGO !
Wiadomości
Wielkie koncerny pod lupą. Minister ds. sił lądowych Stanów Zjednoczonych ujawnia kulisy drogich zakupów zbrojeniowych
Wstrząsające słowa Kołakowskiej o jej związku. „Przez lata utrzymywał mnie na smyczy”. Karolak odpowiedział jednym słowem.
Najnowsze
Śliwka o Czarzastym na fotelu Marszałka Sejmu: To jest dla mnie scenariusz niezbyt przyjemny
Józef Piłsudski Pierwszym Marszałkiem Polski. 105 lat od historycznej uroczystości
Wielkie koncerny pod lupą. Minister ds. sił lądowych Stanów Zjednoczonych ujawnia kulisy drogich zakupów zbrojeniowych