Smaki Lasu. Kanapka drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim [wideo]
W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przybyliśmy do Nadleśnictwa Zwierzyniec. Wśród lasów Równiny Biłgorajskiej, w Uroczysku Smolnik przygotowaliśmy dla Państwa kanapkę drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim. Zapraszamy do obejrzenia!
Nadleśnictwo Zwierzyniec zajmuje powierzchnię wynoszącą około 18,7 tys. ha i przynależy do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Gatunkiem dominującym jest tutaj sosna. Na terenie Nadleśnictwa znajduje się sześć ścieżek edukacyjno-przyrodniczych, utworzonych przede wszystkim z myślą o najmłodszych.
Do największych kompleksów leśnych RDLP w Lubinie należy: Puszcza Solska, pozostałości dawnej Puszczy Sandomierskiej, lasy Roztocza oraz Lasy Strzeleckie, Sobiborsko-Włodawskie, Parczewskie i Kozłowieckie.
Nadleśnictwo prowadzi misję społeczną, wspiera Koła Gospodyń Wiejskich, Ochotniczą Straż Pożarną oraz Stowarzyszenia Rolnicze.
Jak poinformował Andrzej Borowiec Regionalny Dyrektor Lasów Państwowych w Lublinie. Lasów Państwowych w Polsce z roku na rok przybywa. Obecnie lasy zajmują około 30% powierzchni kraju, z czego 85% są to Lasy Państwowe.
„To Leśnik swoją pracą zapewnia, że ten surowiec jest dostępny, ekologiczny, a zarazem nie zabraknie go i będzie jego ciągłość. Ten system posadzenia, pielęgnacji, trzebieży i później pozyskania gwarantuje to, że cały czas mamy dostęp do tak cennego surowca, jakim jest drewno” – dodał Andrzej Borowiec.
Kanapka drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim
SKŁADNIKI:
- 200 g combra z jelenia
- 200 g masła
- 1 czosnek
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 jaja
- 1 łyżka musztardy słonecznej
- 1 cytryna
- 150 ml oleju z pestek pokrzywy
- 50 g marynowanych grzybków
- 1 pęczek drobnego szczypioru
- 50 g ogórka konserwowego
- 20 g przysmaku z czosnku niedźwiedziego
- bagietka
- Ulubiony mix sałat lub sałata fryza
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Comber należy oczyścić z mizdry. Mięso marynujemy czosnkiem, rozmarynem i oliwą z pestek pokrzywy.
Ogórki konserwowe oraz dwa ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy marynowane borowiki.
Wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy musztardę, łyżkę miodu oraz wbijamy dwa żółtka jaj. Wszystko energicznie mieszamy, powoli wlewając olej z nasion pokrzywy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Kiedy majonez będzie gotowy, dodajemy posiekane wcześniej składniki.
Zamarynowane mięso smażymy na patelni z rozgrzanym masłem, czosnkiem oraz gałązkami rozmarynu, około 3-4 minut z każdej strony, następnie zdejmujemy mięso z patelni, aby chwilę odpoczęło (około 2-3 minut). Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Na pozostałym maśle z aromatem tymianku kładziemy rozciętą na pół bagietkę i chwilę tostujemy.
Na spód bagietki kładziemy nasz leśny sos tatarski, sałatę oraz pokrojone w plastry pomidory. Mięso kroimy w grube plastry. Na wierzch wykładamy resztkę leśnego sosu tatarskiego i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
SMACZNEGO !