Przejdź do treści
22:12 Sport: Polskie siatkarki pokonały Serbię 3:1 (22:25, 25:22, 25:22, 25:23) w ostatnim meczu drugiego turnieju Ligi Narodów w Belgradzie
22:04 Netanjahu: nie będziemy przedłużać ataków na Iran, ale nie zakończymy ich przedwcześnie
20:58 Zachodniopomorskie: Zderzenie pięciu pojazdów. Podróżowało nimi 18 osób, jedna zginęła
20:33 Izrael: Atak USA na Iran to punkt zwrotny wojny, ale wciąż mamy własne cele
19:25 Polska: MSZ odradza podróże do Arabii Saudyjskiej, Omanu i Kataru
19:19 USA: Nowy Jork w stanie „wysokiej gotowości” po atakach USA na Iran
18:21 Zachodniopomorskie: Niewybuch na plaży w Łukęcinie, w poniedziałek zneutralizują go saperzy
17:58 Świat: Izrael weryfikuje skutki amerykańskiego nalotu na irański zakład wzbogacania uranu w Fordo, ale prowadzi jednocześnie własne uderzenia
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Smaki Lasu. Golonki z jelenia w czerwonym winie z miodem malinowym [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Nadleśnictwo Gorlice posiada niezwykle bogatą historię. Od wielu lat Leśnicy starają się tutaj odtworzyć rozległe tereny leśne Puszczy Karpackiej. W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przygotowaliśmy dla Państwa golonkę z jelenia w czerwonym winie z miodem malinowym. Zapraszamy do obejrzenia!

Nadleśnictwo Gorlice wchodzi w skład Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krakowie. Powstało w roku 1945 roku, w latach 50. otrzymało do zalesienia około 10 tys. ha ziemi. Gatunkami pionierskimi jest tutaj głównie sosna oraz brzoza, a także buk i jodła. Od 80 lat Leśnicy ciężką pracą odtwarzają tutaj Puszczę Karpacką. 

Usunięto obraz.

Na trenie Nadleśnictwa, na bazie starego hotelu robotniczego powstał Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy Lasów Państwowych „Radocyna”. Trwają również prace nad projektem „Ekopark Radocyna”. Będzie to kompleks pełniący funkcję edukacyjną, gdzie dzieci, młodzież, a także dorośli będą mogli dowiedzieć się, jak wygląda ekologiczna, zrównoważona gospodarka leśna.   

Ja za swojej kadencji posadziłem w Radocynie blisko 600 ha lasu, więc do tego potrzeba było bardzo dużą ilość ludzi. W tej chwili te lasy to już są młodniki, niedługo wchodzimy z pierwszymi trzebieżami, a zaczynaliśmy na albo gołych łąkach, a nawet co gorzej na terenach porośniętych leszczyną, osiką, resztką sosny, gdzie wszystko trzeba było do tych odnowień przygotować” – powiedział Andrzej Pikor, Leśniczy Leśnictwa Radocyna.

Usunięto obraz.

Golonki z jelenia w czerwonym winie z miodem malinowym

SKŁADNIKI:

  • 1 golonka z jelenia
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 g suszonego tymianku
  • 300 ml czerwonego wina
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren jałowca
  • 100 ml miodu z sokiem malinowym
  • 200 g masła
  • Sól, pieprz do smaku
  • Czerwone wino

Usunięto obraz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Golonkę i warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Warzywa obieramy. 

GOLONKA

Do garnka wlewamy około 300 ml wody oraz taką samą ilość czerwonego wina, wrzucamy także warzywa (marchew, pietruszkę, połowę selera, pokrojoną na cztery części cebulę, seler naciowy, dwa ząbki czosnku) oraz przyprawy (kilka listków laurowych, ziele angielskie i pieprz). Całość gotujemy pod przykryciem. Golonkę z jelenia marynujemy tymiankiem oraz posiekanym ząbkiem czosnku, a następnie wkładamy do zagotowanego wywaru oraz dodajemy odrobinę soli. Wszystko gotujemy pod przykryciem ok. 3-4 godzin, aż do uzyskania miękkości mięsa.

SOS

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy tymianek i posiekany drobno czosnek, wlewamy 100 ml miodu z sokiem malinowym i chwilę gotujemy. Następnie na patelnię wkładamy golonkę i obracamy ją w naszym sosie tak, aby sos okleił dokładnie mięso. Wykładamy na talerz i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Najlepiej smakuje podana z pieczywem lub purée ziemniaczanym. Smacznego!

Telewizja Republika
Źródło: Telewizja Republika

Wiadomości

Polityk opozycji ujawnia: taki jest plan Tuska-Bodnara-Giertycha na zablokowanie Nawrockiego

Anna Popek zachwyca z Sycylii. „Jakie długie i zgrabne nogi!” – fani oniemieli od zdjęć z wakacji

Państwa NATO - z jednym wyjątkiem - zgodziły się na podniesienie wydatków na obronność

Tak było na XX Zjeździe Klubów "Gazety Polskiej" [FOTORELACJA]

SPRAWDŹ TO!

Z Niemiec do Polski. Kolejna grupa nielegalnych migrantów "przerzucona"

Ostrzeżenie z Białego Domu: jeśli Iran będzie próbował pozyskać broń jądrową, będzie to koniec reżimu

Jak zrobić jajka po turecku? Prosty sposób na orientalny smak

Wykrywacz metali znalazł niewybuch. I to na polskiej plaży!

Legia Warszawa mistrzem Polski w koszykówce! Historyczny triumf po 56 latach przerwy

Resort Siemoniaka określił swoje priorytety - to budowa schronów

Zmarła Danuta Kobylińska-Walas – pierwsza w Polsce kobieta kapitan żeglugi wielkiej

Jarosław Kaczyński w Pułtusku: musimy mobilizować demokratyczne siły!

Rodziny XXL. Te mamy pokazują życie z gromadką dzieci.

Tak Niemcy widzą Brauna: "obrońca tożsamości narodowej, honoru, tradycji, wiary - człowiek nienowoczesny"

Niezwykła wystawa w Pałacu w Nieborowie

Najnowsze

Polityk opozycji ujawnia: taki jest plan Tuska-Bodnara-Giertycha na zablokowanie Nawrockiego

SPRAWDŹ TO!

Z Niemiec do Polski. Kolejna grupa nielegalnych migrantów "przerzucona"

Ostrzeżenie z Białego Domu: jeśli Iran będzie próbował pozyskać broń jądrową, będzie to koniec reżimu

Jak zrobić jajka po turecku? Prosty sposób na orientalny smak

Wykrywacz metali znalazł niewybuch. I to na polskiej plaży!

Anna Popek zachwyca z Sycylii. „Jakie długie i zgrabne nogi!” – fani oniemieli od zdjęć z wakacji

Państwa NATO - z jednym wyjątkiem - zgodziły się na podniesienie wydatków na obronność

Tak było na XX Zjeździe Klubów "Gazety Polskiej" [FOTORELACJA]