Przejdź do treści
Smaki Lasu. Golonki z jelenia w czerwonym winie z miodem malinowym [wideo]
Telewizja Republika

Nadleśnictwo Gorlice posiada niezwykle bogatą historię. Od wielu lat Leśnicy starają się tutaj odtworzyć rozległe tereny leśne Puszczy Karpackiej. W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przygotowaliśmy dla Państwa golonkę z jelenia w czerwonym winie z miodem malinowym. Zapraszamy do obejrzenia!

Nadleśnictwo Gorlice wchodzi w skład Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krakowie. Powstało w roku 1945 roku, w latach 50. otrzymało do zalesienia około 10 tys. ha ziemi. Gatunkami pionierskimi jest tutaj głównie sosna oraz brzoza, a także buk i jodła. Od 80 lat Leśnicy ciężką pracą odtwarzają tutaj Puszczę Karpacką. 

Usunięto obraz.

Na trenie Nadleśnictwa, na bazie starego hotelu robotniczego powstał Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy Lasów Państwowych „Radocyna”. Trwają również prace nad projektem „Ekopark Radocyna”. Będzie to kompleks pełniący funkcję edukacyjną, gdzie dzieci, młodzież, a także dorośli będą mogli dowiedzieć się, jak wygląda ekologiczna, zrównoważona gospodarka leśna.   

Ja za swojej kadencji posadziłem w Radocynie blisko 600 ha lasu, więc do tego potrzeba było bardzo dużą ilość ludzi. W tej chwili te lasy to już są młodniki, niedługo wchodzimy z pierwszymi trzebieżami, a zaczynaliśmy na albo gołych łąkach, a nawet co gorzej na terenach porośniętych leszczyną, osiką, resztką sosny, gdzie wszystko trzeba było do tych odnowień przygotować” – powiedział Andrzej Pikor, Leśniczy Leśnictwa Radocyna.

Usunięto obraz.

Golonki z jelenia w czerwonym winie z miodem malinowym

SKŁADNIKI:

  • 1 golonka z jelenia
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 g suszonego tymianku
  • 300 ml czerwonego wina
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren jałowca
  • 100 ml miodu z sokiem malinowym
  • 200 g masła
  • Sól, pieprz do smaku
  • Czerwone wino

Usunięto obraz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Golonkę i warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Warzywa obieramy. 

GOLONKA

Do garnka wlewamy około 300 ml wody oraz taką samą ilość czerwonego wina, wrzucamy także warzywa (marchew, pietruszkę, połowę selera, pokrojoną na cztery części cebulę, seler naciowy, dwa ząbki czosnku) oraz przyprawy (kilka listków laurowych, ziele angielskie i pieprz). Całość gotujemy pod przykryciem. Golonkę z jelenia marynujemy tymiankiem oraz posiekanym ząbkiem czosnku, a następnie wkładamy do zagotowanego wywaru oraz dodajemy odrobinę soli. Wszystko gotujemy pod przykryciem ok. 3-4 godzin, aż do uzyskania miękkości mięsa.

SOS

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy tymianek i posiekany drobno czosnek, wlewamy 100 ml miodu z sokiem malinowym i chwilę gotujemy. Następnie na patelnię wkładamy golonkę i obracamy ją w naszym sosie tak, aby sos okleił dokładnie mięso. Wykładamy na talerz i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Najlepiej smakuje podana z pieczywem lub purée ziemniaczanym. Smacznego!

Telewizja Republika
Źródło: Telewizja Republika

Wiadomości

Działał zgodnie z prognozą, tak jak ją rozumiał

Zła i dobra wiadomość. Co z Wrocławiem?

Wrocław czeka ale nie ludzie. Bez wytchnienia umacniają wały

Uruchomiono dwa kolejne poldery zalewowe pod Wrocławiem

Usuwanie skutków powodzi. Jakie uprawnienia ma twój pracodawca?

Zmarł Toto Schillaci, bohater mistrzostw świata 1990

Libicki: Henning-Kloska wykazała się całkowitym brakiem wyczucia

Nie wstyd panu, panie Donaldzie?

Kosztowniak: Chaos, dezinformacja, degrengolada i upadek - tak w sytuacji kryzysowej działa Tusk

Szokujące słowa ekologa! Niemiecki wywiad werbował do protestów przeciwko budowie zbiorników retencyjnych!

Trump i Duda spotkają się w Amerykańskiej Częstochowie – kluczowe wydarzenie przed wyborami w USA

Dzisiaj informacje TV Republika

Dlaczego luksusowy resort w Jeleniej Górze przerwał wał powodziowy?

Kowalski: Tusk powinien być natychmiast zdymisjonowany

Myślano, że obok wiecu Trumpa są materiały wybuchowe. Policja wkroczyła do akcji

Najnowsze

Działał zgodnie z prognozą, tak jak ją rozumiał

Usuwanie skutków powodzi. Jakie uprawnienia ma twój pracodawca?

Zmarł Toto Schillaci, bohater mistrzostw świata 1990

Libicki: Henning-Kloska wykazała się całkowitym brakiem wyczucia

Nie wstyd panu, panie Donaldzie?

Zła i dobra wiadomość. Co z Wrocławiem?

Wrocław czeka ale nie ludzie. Bez wytchnienia umacniają wały

Uruchomiono dwa kolejne poldery zalewowe pod Wrocławiem