Przejdź do treści
21:39 Prezydent Ukrainy: ustaliliśmy z Rosją kolejną wymianę jeńców 1000 na 1000
20:11 Premier Donald Tusk: w najbliższym czasie zwrócę się do Sejmu z wnioskiem o wotum zaufania dla rządu
19:59 Prezes PiS Jarosław Kaczyński: to jest klęska demokracji walczącej, ten rząd powinien odejść, proponujemy rząd techniczny
Wybory 2025 Gościem Poranka Radia Republika o godzinie 6.00 będzie Jacek Ozdoba z PiS
Protest We wtorek (3 czerwca) o godz. 12:00, pod ambasadą Niemiec przy ul. Jazdów 12 w Warszawie, odbędzie się protest pod hasłem: "Zabierzcie namiestnika!". Organizuje: Ruch Obrony Granic
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Nysie zaprasza na spotkanie z Danielem Obajtkiem oraz Michałem Dworczykiem, 5 czerwca (czwartek), g. 19:00, Nyski Dom Kultury ul. Wałowa 7
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Gdańsk II zaprasza na protest - Nie dla nielegalnej imigracji!, 8 czerwca (niedziela), g. 12, pod Radą Miasta Gdańska ul. Wały Jagiellońskie 1
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"

Smaki Lasu. Dzik w ziołach z warzywami [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Lasy Puszczy Sandomierskiej, ich różnorodność oraz bogactwo fauny i flory znane są w całej Polsce. Właśnie tu, w północnej części Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie położone jest Nadleśnictwo Kolbuszowa. W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przygotujemy dla Państwa jednogarnkowe danie – Dzika w ziołach z warzywami. Zapraszamy do obejrzenia!

Puszczę Sandomierską od XIV w. zamieszkiwali Lasowiacy, którzy zajmowali tereny leżące w widłach Wisły oraz Sanu. Była to grupa etnograficzna, która czerpała korzyści z lasu. Podstawą ich bytowania był przemysł leśny oraz drzewny, a także rolnictwo, zbieractwo i łowiectwo.

W Kolbuszowej powstał skansen, ukazujący podkarpackie wsie z przełomu XIX i XX wieku. Na blisko 30 ha znajduje się 80 obiektów prezentujących kulturę Lasowiaków i Rzeszowiaków. Znajdują się tu m.in. chałupy, budynki inwentarskie, stodoły, spichlerze, budynki przemysłów wiejskich, takich jak młyn wodny, wiatraki, kuźnie, olejarnia i garncarnia. W skansenie znajdziemy również dawną szkołę, karczmę i remizę strażacką oraz kościół pw. św. Marka Ewangelisty. Do najstarszych obiektów należą m.in.: dwór z Brzezin z 1753 r., spichlerz dworski z Bidzin z 1784 r., chałupa z Markowej z 1804 r. oraz kościół z Mielca-Rzochowa postawiony w 1843 r.
Usunięto obraz.
Na terenie Puszczy Sandomierskiej powstała także ścieżka edukacyjna, ukazująca walory przyrodnicze tamtejszych lasów. Jej trasa liczy ponad 300 km i udostępnia obszar około 130 tys. ha. Jest to doskonałe miejsce do odpoczynku. Przy szlaku znajdują się liczne miejsca do grillowania oraz wiaty do odpoczynku. Ścieżki przygotowane są zarówno na wyprawy piesze, jak i rowerowe. Na szlaku znajdziemy liczne obiekty turystyczne.

Przede wszystkim naszą ideą było to, żeby palone były ogniska w miejscach bezpiecznych, wyznaczonych. Bez względu na termin, czy to jest lato, czy to jest zima, czy jest upalnie i sucho, czy jest mokro. Żeby każdy mógł bezpiecznie zapalić sobie ognisko. Przygotowujemy również drewno, bo jest to po prostu dużo bardziej przyjazne dla ludzi, bo mają suche drewno, z którego w każdej chwili mogą skorzystać” – powiedział Bartłomiej Peret, Nadleśniczy Nadleśnictwa Kolbuszowa.
Usunięto obraz.
Dzik w ziołach z warzywami

SKŁADNIKI:
1,5 kg udźca z dzika
Słonina
4 cebule
2 marchewki
Kapusta
Dymka
Czosnek
Leśne zioła z solą i pieprzem:
Liść laurowy, ziele angielskie, kozieradka, kolendra, mielona papryka, mięta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy w plastry, drobno siekamy cebulę dymkę. Mięso z dzika kroimy w dużą kostkę (jak na gulasz). Słoninę kroimy w małą kostkę. Na lekko rozgrzaną patelnię wrzucamy słoninę i wytapiamy z niej tłuszcz. Następnie dorzucamy cebulkę dymkę, a potem mięso z dzika, które podsmażamy przez chwilę. Zdejmujemy wszystko z patelni.

Do garnka wrzucamy warstwowo: odrobinę okrasy ze słoniny, kapustę, zioła, mięso z dzika, przyprawy, marchewkę i podsmażoną cebulę dymkę. Następnie powtarzamy, aż do wyczerpania produktów. Na koniec dodajemy liść laurowy. Całość dusimy pod przykryciem około 45 minut, tak aby mięso było miękkie. Na koniec przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

Świątek powalczy dziś o półfinał French Open

Europejski kraj chce znieść cła na cały import z USA!

Dym z pożarów w Kanadzie dotarł do zatoki. Eksperci: to nie zniknie szybko

Ukraińcy odcięli okupantowi prąd

W samochodzie terrorysty z Boulder znaleziono dokumenty USAID

Biznesmen biwakował nad rzeką. Spotkał lwicę. Nie żyje

Putin kładzie na stół warunki dotyczące pokoju na Ukrainie

Hejt na córkę nowego prezydenta. Na szczęście dobrych ludzi jest więcej [KOMENTARZE]

Tusk jak zwykle się wściekł, a potem wygłosił orędzie. Pełne gróźb i typowych dla niego niedomówień [KOMENTARZE]

Kanthak o koalicji Tuska: jest bankrutem, syndykiem masy upadłościowej

Nawrocki podziękował Trzaskowskiemu. "Może być Pan pewien, że zawsze po pierwsze Polska, po pierwsze Polacy!"

Ile gwiazdy biorą za wesele? Nawet 50 tysięcy za jeden wieczór! Wiśniewski, Zenek i Narożna w cenniku ślubnych marzeń

Fogiel: Tusk udaje, że „nic się nie stało” – ale Hołownia wierzga!

Instagram był za Trzaskowskim, Polska za Nawrockim

Przemysław Wipler apeluje do ludowców o zmianę: poprzemy mniejszościowy rząd z PSL

Najnowsze

Świątek powalczy dziś o półfinał French Open

W samochodzie terrorysty z Boulder znaleziono dokumenty USAID

Biznesmen biwakował nad rzeką. Spotkał lwicę. Nie żyje

Putin kładzie na stół warunki dotyczące pokoju na Ukrainie

Hejt na córkę nowego prezydenta. Na szczęście dobrych ludzi jest więcej [KOMENTARZE]

Europejski kraj chce znieść cła na cały import z USA!

Dym z pożarów w Kanadzie dotarł do zatoki. Eksperci: to nie zniknie szybko

Ukraińcy odcięli okupantowi prąd