Smaki Lasu. Danie, które pokochają nie tylko wegetarianie! [wideo]
Szkółka kontenerowa w Skierdach jest jedną z najnowocześniejszych szkółek leśnych w Polsce. Produkuje się tu około 3,5 mln sadzonek rocznie. Dzięki temu możliwe jest zachowanie i wzbogacanie istniejących obszarów leśnych, a także tworzenie nowych. W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przygotowaliśmy dla Państwa wegetariańską prażonkę z kociołka z leśnymi ziołami. Polecamy!
Należąca do Nadleśnictwa Jabłonna szkółka kontenerowa w Skierdach im. Wojciecha Fondera jest jedną z dwunastu szkółek w Polsce. Założona została w 2000 roku. Wysiewanych jest w niej w ciągu roku około 3,5 mln sztuk sadzonek gatunków iglastych: sosen, świerków i modrzewi oraz 0,5 mln sztuk sadzonek liściastych: dębów, buków, brzóz, lip oraz klonów.
„Produkujemy tutaj wiele gatunków drzew, ale królową polskich lasów jest sosna, dlatego tej sosny produkujemy około 3 200 000 sztuk. Plus do tego trochę modrzewia, trochę świerka i gatunki liściaste typu dąb, bóg, grab i brzoza” – powiedział Marek Sapiejewski, Leśniczy Szkółkarz.
Cały proces wyhodowania gotowej sadzonki trwa od około 6 miesięcy do roku. Rozpoczyna się wiosną od automatycznego wysiewu nasion do kaset, które następnie są odpowiednio kontrolowane komputerowo pod względem wilgotności i utrzymaniu odpowiedniej temperatury w bloku cieplarnianym. Zraszanie oraz nawożenie są tu również w pełni zautomatyzowane. Wszystko, aby zapewnić roślinom odpowiednie warunki do wzrostu.
Namioty są systematycznie wietrzone, aby przyzwyczaić sadzonki do warunków panujących na zewnątrz. W kolejnym etapie sadzonki są przenoszone na pola hodowlane. Po kilku miesiącach sadzonki są gotowe do sadzenia. Przeznaczone są głównie do odnawiania obszarów leśnych, na których wcześniej wycięto drzewostan rębny. Rocznie nadleśnictwo odnawia od 3 do nawet 15 ha lasów.
„Mamy taki obieg zamknięty, następny Las wzrasta praktycznie bez przerwy” – dodał Gerard Hoja, Leśniczy.
Wege prażonka z kociołka z leśnymi ziołami
SKŁADNIKI:
- 1 młoda kapusta
- 5 marchewek
- 3 pietruszki
- 4 łodygi selera naciowego lub kawałek selera
- 150 g obgotowanych suszonych podgrzybków
- 3 cebule
- 1 kg ziemniaków
- 400 g suchej i namoczonej przez noc fasoli jaś
- 120 ml oleju z suszonych pomidorów
- 3-4 łyżki wędzonej słodkiej papryki
- 10 ząbków czosnku
- 1 łyczka kminku
- 1 łyczka soli
- 5 listków laurowych
- 5 ziaren jałowca
- kilkanaście ziela angielskich
- 2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej lub ostra papryka
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
PRZYGOTOWANIE:
Namocz fasolę na noc, przed gotowaniem kociołka. Wszystkie warzywa obierz i pokrój na kawałki, takie, jak lubisz najbardziej. Zewnętrznymi liśćmi kapusty obłóż ściany kociołka, wlej odrobinę oleju z nasion pokrzywy oraz oleju z suszonych pomidorów. Resztę kapusty poszatkuj. Wrzuć poszatkowaną kapustę, fasolę z wodą, w której się moczyła, obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, łodygi selera, cebulę, ziemniaki, namoczone wcześniej grzyby oraz kilka ząbków czosnku i wszystkie przyprawy. Dolej wino, oba oleje oraz wodę, dokładnie tyle, aby przykryła warzywa. Na samą górę połóż gałązki rozmarynu, dodaj kilka ziarenek jałowca oraz dużą łyżkę miodu. Na wierzch zakrywamy warstwę kapusty. Zamknij liście kapusty i lekko dociśnij. Garnek przykryj, zamknij i wstaw w ognisko na 70 minut. Po otwarciu kociołka przełóż danie do miseczek i dodaj odrobinę borówki z brusznicy. SMACZNEGO!
PRODUKTY DOBRE Z LASU:
- Miód lipowy
- Grzyby suszone
- Cząber
- Majeranek
- Jałowiec
- Kminek
- Oleje smakowe
Więcej w materiale wideo dostępnym poniżej. Zapraszamy!