Przejdź do treści
Sanepid wskazał przyczynę masowego zatrucia po spożyciu posiłku z cateringu
canva.com

W październiku w zakładach w Mierzynie doszło do zatrucia pokarmowego, które dotknęło 50 osób - wszyscy zjedli posiłek z firmy cateringowej. Po interwencji sanepidu przedsiębiorstwo, które dostarczyło posiłki, zostało ukarane mandatem oraz zobowiązane do poprawy procedur higienicznych. Inspektorzy wstrzymali produkcję, a po spełnieniu zaleceń firma wznowiła działalność, jednak będzie objęta wzmożonym nadzorem.

"Po przeprowadzeniu badań uzyskaliśmy wynik w kierunku enterotoksyny gronkowcowej" – powiedziała rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.

Zaznaczyła, że postępowanie w sprawie zatrucia, do którego doszło w październiku m.in. w zakładzie w Mierzynie, jest prowadzone przez Powiatową SSE w Policach i "powoli się kończy".

Było 50 osób zgłoszonych w ognisku (zatrucia), 47 osób objawowych. Siedem zostało hospitalizowanych, ale były to krótkie pobyty w szpitalu

– zaznaczyła Kapłan.

"Z zakładu w Mierzynie 36 osób. Pozostałe - z innych firm, po dwie, po trzy, a także odbiorcy indywidualni" – dodała.

Co, gdzie i kiedy

Zgłoszenie o podejrzeniu zatrucia żywnością wpłynęło do PSSE w Policach 22 października br. Objawy wystąpiły u osób, które spożyły zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułem. Firma cateringowa, która je dostarczyła, została skontrolowana przez inspektorów z Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie (znajduje się na terenie, który podlega właśnie GSSE). Pobrano wymazy z powierzchni roboczych, sprzętu produkcyjnego oraz od pracowników.

Produkcja posiłków została wstrzymana. Na firmę nałożono mandat w wysokości 500 zł.

Nieprawidłowości wynikały z braku wdrożenia pełnego systemu HACCP. 500 złotych to maksymalna grzywna

– powiedział Grzegorz Galiński z oddziału nadzoru sanitarnego GSS-E w Szczecinie.

Firmie wydano zalecenia dot. dezynfekcji pomieszczeń, sprzętu, ale też uporządkowania dokumentacji i "edukacji" pracowników.

"Narzędzia związane z produkcja tej zapiekanki były "czyste", wiec źródłem zakażenia był człowiek [...] Wszyscy pracownicy tej firmy mieli aktualne badania, ale osoby mające kontakt z produkcją żywności, jej pakowaniem, przewożeniem powinny szczególnie dbać o higienę. Chodzi o wypracowanie dobrych praktyk. Wszyscy pracownicy muszą umieć skutecznie umyć ręce 

– powiedział Galiński.

Firma wraca do produkcji

W tym tygodniu firma cateringowa została ponownie skontrolowana przez sanepid. Inspektorzy GSSE ocenili, że wykonano wszystkie zalecenia nałożone decyzją administracyjną. Od 13 listopada mogła wznowić działalność gastronomiczną.

Ta firma działa od lat, wcześniej nie było zastrzeżeń, ale w związku z zatruciem, do którego doszło w październiku, została objęta naszym wzmożonym nadzorem. Będziemy ją częściej kontrolować

– podsumował Galiński.

Gronkowcowe zatrucie pokarmowe spowodowane jest spożyciem żywności zawierającej enterotoksyny. Zatrucia gronkowcowe najczęściej są związane z posiłkami zawierającymi mięso (czerwone, drobiowe) i wyrobami garmażeryjnymi. Enterotoksyny wykrywane są także w sałatkach, produktach mlecznych i ciastach.

Źródło: PAP

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Wiadomości

Tragiczny wypadek na torach. Maszynista w szpitalu!

HIT! Giertych grozi Stanowskiemu i Mazurkowi. O co poszło?

Jagiellonia ukarana za pirotechnikę kibiców

Jak Polacy wypadają na tle świata?

Trzeci dzień obrad Sejmu. Oglądaj LIVE u nas! [TRANSMISJA]

Polska 21 listopada – co wydarzyło się tego dnia

PE koszykarek: Lublinianki pogrzebały swoją szansę

Zmiany dla emerytów. Już od grudnia

Wypadek na trasie Poznań – Szamotuły. Są ofiary i osoby ranne...

SPRAWDŹ TO!

TVN się doigrał! Stacja zapłaci karę

UWAGA: Gorąco na Ukrainie. Poderwano polskie lotnictwo!

Co zrobi rząd, gdy PiS wygra wybory prezydenckie?

Co dalej z Leszczyną? PiS chce jej odwołania. O tym dziś w Sejmie!

Chcą zdążyć przed inauguracją Trumpa. Utworzyli karawanę i idą

Rośnie opór wobec AI. W Polsce nie ma boomu

Najnowsze

Tragiczny wypadek na torach. Maszynista w szpitalu!

Trzeci dzień obrad Sejmu. Oglądaj LIVE u nas! [TRANSMISJA]

Polska 21 listopada – co wydarzyło się tego dnia

PE koszykarek: Lublinianki pogrzebały swoją szansę

Zmiany dla emerytów. Już od grudnia

HIT! Giertych grozi Stanowskiemu i Mazurkowi. O co poszło?

Jagiellonia ukarana za pirotechnikę kibiców

Jak Polacy wypadają na tle świata?