Stawka podatku akcyzowego na cydr i perry o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 5 proc. miałaby wynieść 0 zł - wynika z przepisów, nad którymi pracuje resort rolnictwa. Autorzy projektu wskazują, że mogłoby to przełożyć się na spadek cen detalicznych tych wyrobów o ok. 10 proc.
W czwartek w wykazie prac legislacyjnych rządu poinformowano o pracach nad projektem noweli ustawy o podatku akcyzowym. Odpowiedzialnym za jego opracowanie jest resort rolnictwa.
.@MRiRW_GOV_PL pracuje nad obniżeniem do 0 zł akcyzy na cydr i perry https://t.co/HNtFvRwM3O
— Radio Maryja (@RadioMaryja) December 10, 2023
"Zmiana polega na obniżeniu stawki podatku akcyzowego na cydr i perry o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 5 proc. objętości do wysokości 0 zł. Obecnie (...) ta grupa wyrobów jest objęta stawką 97 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu" - przekazano w opisie projektowanych zmian.
Dodano, że projektowane rozwiązanie ma "na celu wzmocnienie konkurencyjności na rynku alkoholi o niskiej zawartości alkoholu oraz stworzenie oferty do spożywania fermentowanych napojów winiarskich o niższej zawartości alkoholu, które zostały wytworzone na bazie jabłek i gruszek".
"Proponowana zmiana zwiększy konkurencyjność cydru i perry o zawartości alkoholu do 5 proc. objętości alkoholu w stosunku do piwa oraz mieszanek piwa z napojami bezalkoholowymi. Zmiana pozytywnie wpłynie również na rozwój rynku cydru i perry, które są wytwarzane z owoców krajowych, głównie jabłek" - dodano.
Według autorów projektu, nowe przepisy mogłyby spowodować obniżenie cen detalicznych cydru i perry o ok. 10 proc.