Damian Wawrzyniak – polski szef kuchni, został wybrany przez magazyn BBC Good Food jednym z dziesięciu pionierów brytyjskiej kuchni. Gotował w najlepszych restauracjach świata, a także na igrzyskach olimpijskich w Londynie. Swoimi przepisami podbił podniebienia Brytyjczyków.
W kwietniu BBC Two wyemitowało program „Mary Berry's Easter Fest”, w którym Damian Wawrzyniak pokazywał słynnej brytyjskiej dziennikarce kulinarnej Mary Berry, jak Polacy szykują się do Wielkanocy. Polak znalazł się na liści wraz z szefami z Syrii, Meksyku, Indii, Tajwanu, Tajlandii i Włoch.
BBC podało, że: ,,Polak pracował m. in. przy igrzyskach olimpijskich w Londynie, w Pakistanie, a nawet w słynnej kopenhaskiej restauracji Noma. W ubiegłym roku pokazywał w telewizji BBC, jak przygotować babkę wielkanocną. Wawrzyniak wykorzystuje tradycyjne mięsa moczone w solance i pierogi wraz z talerzami pełnymi chleba na zakwasie ze smalcem i nadaje im większą wyrazistość. W swojej restauracji House of Feasts w Peterborough Damian chce walczyć ze stereotypem, że polska kuchnia to tylko kapusta i kotlet.
Wawrzyniak, który w lipcu przygotował lunch dla księcia Williama i księżnej Kate podczas ich pobytu w Polsce, przekonywał, że „Polacy w Wielkiej Brytanii powinni odejść od założenia, że polska kuchnia jest prosta i nie ma się czym chwalić“.
SO, SO PROUD RIGHT NOW! @bbcgoodfood Listed me as 'UK TOP 10 Food Pioneers' Absolutely over the Moon!#PolishFeast https://t.co/RzjsKbXSbe pic.twitter.com/4N76kvCdK3
— Damian Wawrzyniak (@ChefConsultant) 26 sierpnia 2017
New Pickled Autumn Menu is coming to @HouseOfFeasts soooon!
— Damian Wawrzyniak (@ChefConsultant) 25 sierpnia 2017
Tune in, Book in! https://t.co/kvFgAhs0qf
We are extending the season! pic.twitter.com/Wnnv3iGpkR