O bakteriach salmonelli w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Gallus poinformował we wtorek Główny Inspektorat Sanitarny. Niektóre partie jaj tej firmy zostały wycofane z obrotu.
GIS poinformował, że bakteria Salmonella enteritidis została wykryta w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek w kurniku K-16. W związku z tym niektóre partie jajek w wytłaczankach po 6, 10 lub 30 sztuk, dystrybuowanych przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Gallus, zostały wycofane z obiegu.
Wycofanie dotyczy: nr partii: 30.07.2020 (najlepiej spożyć przed 26.08.2020); nr partii: 31.07.2020 (najlepiej spożyć przed 27.08.2020); nr partii: 01.08.2020 (najlepiej spożyć przed 28.08.2020), nr partii: 03.08.2020 (najlepiej spożyć przed 30.08.2020); nr partii: 04.08.2020 (najlepiej spożyć przed 31.08.2020); nr partii: 05.08.2020 (najlepiej spożyć przed 01.09.2020); nr partii: 06.08.2020 (najlepiej spożyć przed 02.09.2020); nr partii: 07.08.2020 (najlepiej spożyć przed 03.09.2020); nr partii: 08.08.2020 (najlepiej spożyć przed 04.09.2020); nr partii: 09.08.2020 (najlepiej spożyć przed 05.09.2020); nr partii: 10.08.2020 (najlepiej spożyć przed 06.09.2020); nr partii: 11.08.2020 (najlepiej spożyć przed 07.09.2020); nr partii: 12.08.2020 (najlepiej spożyć przed 08.09.2020); nr partii: 13.08.2020 (najlepiej spożyć przed 09.09.2020); nr partii: 14.08.2020 (najlepiej spożyć przed 10.09.2020); nr partii: 15.08.2020 (najlepiej spożyć przed 11.09.2020); nr partii: 16.08.2020 (najlepiej spożyć przed 12.09.2020); nr partii: 18.08.2020 (najlepiej spożyć przed 14.09.2020) oraz nr partii: 20.08.2020 (najlepiej spożyć przed 16.09.2020).
Jajka wycofane z obiegu mają oznaczenie na skorupce o treści „1PL 30261302 W-WYBIEG”.
GIS poinformował również, że zgodnie z oświadczeniem producenta wszystkie wyżej wymienione partie jaj zostały już wycofane z obrotu, a stado z kurnika K-16 28 sierpnia 2020 r. zostało poddane ubojowi sanitarnemu.
GIS wydał zalecenie dla konsumentów, by nie spożywać jaj z wyżej wymienionych partii, szczególnie na surowo, z uwagi na „potencjalne zagrożenie dla zdrowia”.