Czas przygotowań przedświątecznych ruszył z kopyta. Dziś polecamy ciekawy przepis ze strony spizarniagrzybek.pl na lekki makowiec świąteczny. Każdy wie, że tego ciasta nie może zabraknąć na wigilijnym stole!
Oto jak przygotować przepyszny, lekki makowiec:
SKŁADNIKI
- mąka (typ 500) ok. 2 szklanki
- 6 żółtek
- pasta waniliowa (1 łyżka stołowa) lub miąższ z laski wanilii
- podgrzane mleko (ok. 200ml)
- masło (ok. 1/3 kostki)
- cukier (3, 4 łyżki stołowe)
- drożdże suche (1 opakowanie)
- szczypta soli
- ocet (1 łyżeczka)
- mak (100, 120g)
- cukier brązowy (kilka łyżeczek)
- rodzynki (garść)
- orzechy włoskie (garść)
- kandyzowana skórka pomarańczy (według uznania)
- aromat migdałowy (flakonik)
- miód (łyżka stołowa)
- szczypta cynamonu
- 3, 4 białka
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski dodajemy 1,5 szklanki mąki, cukier, drożdże, wanilię, sól, ocet, żółtka. Wytapiamy masło i dodajemy do reszty składników. Mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej, plastycznej masy, podlewając ciepłym mlekiem. Wyrobione ciasto odstawiamy na jakiś czas. W małym garnku z wodą gotujemy mak, do momentu aż woda nie odparuje, a mak napęcznieje. Zagotowany mak przesypujemy do miski. Dodajemy cukier brązowy, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, rodzynek i szczyptę cynamonu. Mieszając dodajemy białek, miodu i aromatu migdałowego. Ciasto dzielimy na dwie kule, które rozwałkowujemy na dwa cienkie prostokąty. Na rozwałkowanych plackach ciasta rozprowadzamy równomiernie gęstą masą makową. Gdy masa zostanie rozprowadzona, zwijamy wszystko w rolady. Przed wstawieniem do piekarnika warto rolady polukrować. Pieczemy w temp. 190o do momentu aż rolady się zarumienią.
PODOBA SIĘ! WIĘCEJ NA STRONIE: www.spizarniagrzybek.pl
Najnowsze
Republika zdominowała konkurencję w Święto Niepodległości - rekordowa oglądalność i wyświetlenia w Internecie