Ocet jabłkowy to jeden z wielu rodzajów octu. Ale to właśnie jemu przypisywane są właściwości antybakteryjne, a co za tym idzie zwalczające kaszel. Na dodatek pomaga w odchudzaniu.
Ocet jabłkowy powstaje w drodze przekształcania cukrów w jabłkach w wieloetapowym procesie fermentacji. Od lat ocet jabłkowy wykorzystywany jest do gotowania.
Można go pić w celu zmniejszenia kaszlu. Ocet jabłkowy zawiera kwas octowy. Badania pokazują, że dzięki temu może działać przeciwbakteryjnie. Kwas octowy zabija patogeny wywołujące infekcje prowadzące do kaszlu.
Niektórzy twierdzą, że ocet jabłkowy łagodzi stany zapalne. Jednak ocet stosowany w zbyt dużej ilości może również powodować stan zapalny i inne szkody w organizmie.
Należy umiarkowanie, choć regularnie spożywać ocet jabłkowy.
Ocet jabłkowy może być ciekawym i jak na dzisiejsze czasy eksperymentalnym środkiem stosowanym w celu zapobiegania kaszlowi, ale kluczem jest w jego przypadku umiar, a ponadto rozcieńczenie go do odpowiedniego stężenia.
Jeśli kaszel jest związany z astmą, nigdy nie zastępuj metod leczenia zatwierdzonych przez lekarza środkami domowymi. W tak poważnych wypadkach należy zawsze konsultować się z lekarzem.
Część dietetyków i lekarzy twierdzi, że ocet jabłkowy wspomaga odchudzanie, ale tu również ważne jest to aby pić go w umiarkowanych dawkach, po rozcieńczeniu oraz regularnie.